Apel către mamele din București: „Avem nevoie de cărucioare pentru copiii refugiaților din Ucraina!”

Roxana Ioana Ancuța
scris pe
Mamele din Ucraina așteptate la gară de cărucioare donate de mamele poloneze.
Imagine emoționantă. Mamele din Ucraina au fost așteptate la o gară din Polonia de nișțe cărucioare donate de mamele poloneze. Fotografie surprinsă de un foto-jurnalist italian

Mamele din Ucraina care au fugit din calea războiului împreună cu bebelușii lor au nevoie de cărucioare pentru ca micuții să poată fi transportați mai ușor.

UPDATE: Mamele din București au răspuns apelului și au dus câteva cărucioare în Gara de Nord, însă fluxul de refugiați fiind mare este nevoie de mai multe.

Cărucioarele duse de mamele din București în Gara de Nord

Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) face apel la cei care pot să ducă la Gara de Nord cărucioare pentru copii, funcționale și curate. ”Avem nevoie de cărucioare pentru copiii refugiaților din Ucraina! Ne găsiți la Gara de Nord!”- este apelul făcut pe pagina de Facebook a DGASPC.

Nu doar de cărucioare au nevoie familiile aflate în tranzit în Gara de Nord din București. Pentru că în graba lor de a fugi au luat doar strictul necesar au uitat de jucării copiii ucrainieni au nevoie și de un pluș sau alt sprijin care să le facă așteptarea mai ușoară. Cei care au jucării în stare bună le pot duce atât în Gara de Nord, cât și la centrele ”Bebe de București” (Bvd. Regina Elisabeta nr. 75), Centrul de Economie Circulară (str. Plevnei nr. 98), Arena Națională (Bvd. Basarabia nr. 37-39).

În Gara de Nord copiii refugiați nu au un loc comod în care să doarmă, iar un cărucior ar fi salvarea lor și a mamelor

La aceste centre, dar și în Gara de Nord poți duce și haine și încălțăminte pentru copii. Ai grijă să fie în stare bună și curate, pentru a le ușura munca voluntarilor. Volumul de muncă este mare și sortarea donațiilor le-ar îngreuna și mai mult treaba.

Și în Polonia s-au strâns cărucioare pentru mamele din Ucraina

Cărucioare lăsate pe peronul unei gări din Polonia de mamele poloneze pentru mamele ucrainene. O imagine care nu mai are nevoie de comentarii. Sau, dimpotrivă, în jurul căreia se pot naște mii de gânduri și sentimente. Emoționat și generos gest. De la mame, pentru mame.

Mamele din Polonia au donat cărucioarele propriilor copii și le-au lăsat pe peronul unei gări poloneze. În așteptarea altor mame. Acele mame care au fugit din calea războiului, din Ucraina, cu copiii în brațe. Și, eventual, cu o valiză ori o sacoșă de lucrușoare în mână. Lăsând în urmă soți, frați, tați, case. Lăsând totul în urmă. Aceste cărucioare care le așteaptă pe mamele ucrainene și pe copiii lor sunt o metaforă. O poezie. O declarație de dragoste. Sunt un mesaj de solidaritate și de omenie supremă. Un mesaj de ”bun venit. Noi suntem aici pentru voi. Nu sunteți singure. Vă suntem alături, vă înțelegem și vă ajutăm”.

”Războiul este îngrozitor”

Imaginea a fost suprinsă de fotograful și jurnalistul italian Francesco Malavolta. Acesta a postat-o ieri, 3.03.2022, pe pagina sa de Facebook. Francesco Malavotla este fotograf profesionist. Din 1994, colaborează cu agenții naționale și internaționale de presă. Interesul său au fost subiectele legate de valurile de refugiați. A oamenilor care, de-a lungul timpului, au fugit din calea conflictelor armate. Și-au părăsit țările pentru a se adăposti și a începe o viață nouă în zone în care războiul nu se trăia în direct. Ci se vedea doar la televizor, la știri sau în filme. S-a concentrat, mai ales, asupra refugiaților care au ales să se salveze pe cale maritimă. ”Sunt mulți bebeluși care au fugit împreună cu cei dragi, având pe ei, doar cu o haină care să-i încălzească. Războiul este îngrozitor”, a comentat Francesco Malavolta la una dintre imaginile pe care le-a distribuit pe contul său de Instagram.

View this post on Instagram

A post shared by Francesco Malavolta (@malavoltafrancesco)

Ce au comentat oamenii legat de fotografia cu cărucioarele din gara poloneză

”Acesta este un semn de mare umanitate”, a scris cineva pe pagina de Facebook a foto-jurnalistului Malavolta, la fotografia cu cărucioarele așteptându-i pe copiii refugiați. ”Dar nu pot înțelege de ce copiii trebuie considerați și tratați diferit. Copii afgani și sirieni sunt lăsați să moară peste graniță. Toate aceste fapte sunt oribile și inacceptabile. De ce nu deschide Europa coridoare umanitare și pentru ei? Chiar mi-aș dori să înteleg…”

” O fotografie care nu este doar o imagine”, a mai spus cineva.  ”Întotdeauna surprinzi sufletul acțiunii. Este păcat că sufletul uman este mișcat, de cele mai multe ori, doar în situații controversate, limită”.

”Ar trebui să îi ajutăm mereu pe cei care au nevoie. Îți mulțumim, faci o treabă excepțională”.

”Ar trebui să învățăm ceva din asta și să începem să evităm criticile inutile. Să începem să ne folosim inima. Bunul simț. Conștiința. Restul sunt doar vorbe”

”Este o fotografie frumoasă. Plină de semnificație. Mă bucur că polonezii îi întâmpină și îi ajută pe cei care fug de război. Dar nu pot să nu mă gândesc la cei care trăiesc și lucrează în Ucraina, dar nu au pașaport ucrainean. Polonia nu le va recunoaște statutul de refugiat. Sper că, dacă vor veni în Italia, nu vom face același lucru cu emigranții”.

”Popoarele nu sunt reprezentate de guverne. Popoarele sunt mai bune decât guvernele. Democrațiile sunt încă incomplete.”

”O poză foarte frumoasă, dar tristă în același timp. Mă gândesc la acele biete mame și la copiii lor. Le transmit acestor mame și copiilor lor o îmbrățișare virtuală. Mulțumesc Francesco pentru aceste fotografii și pentru că ai fost acolo”

”Este păcat că polonezii aflați la granița cu Ucraina îi resping pe africani, indieni, arabi și sud-americani. Răul nu se termină niciodată. Felicitări mamelor din Ucraina care au reușit să lase bombele în urmă”.

18.000 de copiii ucrainieni se află acum în România. Numărul este în creștere.

Peste 1 milion de oameni au părăsit Ucraina de când a început războiul, conform statisticilor publicate de NPR Organisation (National Public Radio) pe 3 Martie a.c. Acest număr se ridică la puțin mai mult de 2% din populația totală a Ucrainei care este de 44 de milioane de locuitori. Potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR – United Nations High Commissioner for Refugees), aproximativ jumătate dintre refugiați se află în Polonia. Ungaria, Moldova și Slovacia fiind celelalte destinații de top, în timp ce alții au fugit în diferite alte țări europene.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, până miercuri dimineața, în România au intrat 118.461 de refugiați ucraineni. Dintre aceștia, 46.435 (între care 18.000 sunt copii) s-au hotărât să rămână la noi în țară. ”1.070 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil, iar dintre aceştia 476 au rămas în centrele de azil din ţara noastră”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de guvern.

România este pregătită pentru un nou val de refugiați

După cum s-a văzut la știri, în mediul online și pe viu, românii au fost foarte solidari cu refugiații ucraineni. Aceștia au fost primiți cu căldură și compasiune de către conaționalii noștri. În momentul de față, mai multe campanii umanitare, menite să îi ajute pe ucrainenii refugiați în România, sunt în plină desfășurare. Oameni din toate colțurile țării au donat bani, haine, alimente pentru refugiați, dar și pentru însoțitorii lor patrupezi. De asemenea, mulți români și-au pus casele la dispoziție, găzduind refugiații.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi că autorităţile române sunt pregătite pentru un val mai mare de refugiaţi din Ucraina. Aceștia, cel mai probail, vor rămâne pe teritoriul țării noastre, nepermițându-și să plece mai departe, către alte țări.

Permise de muncă pentru ucrainieni

Tot Vasile Dâncu a mai precizat că în zilele care urmează se așteaptă creșterea fluxului de refugiați ucraineni. Odată cu distrugerea orașelor de la ei din țară, tot mai mulți oameni se vor grăbi să treacă granițele către țările vecine Ucrainei. „Încă nu avem niciun fel de problemă, oferta noastră este mai mare, dar va veni partea a doua de refugiaţi, etapa a doua. În zilele următoare, pe măsură ce conflictul continuă, sunt deja şase zile, pe măsură ce sunt distruse oraşele, şcolile, cartierele, vine o populaţie săracă, care nu îşi mai permite să tranziteze probabil prin România, ei vor veni şi vor fi foarte mulţi care vor trebui să rămână în România. De aceea, în aceste zile, lucrăm la schimbarea legislaţiei, inclusiv legislaţia muncii, pentru a putea să dăm permise de muncă pentru ucrainenii care vor dori să se integreze la noi”.

”Lucrăm cu Ministerul Educaţiei să vedem ce facem cu copiii. Este un flux pe care va trebui să-l gestionăm”, a mai declarat ministrul Apărării, precizând că în toată România s-au inventariat 470.000 de locuri de cazare pentru refugiații din Ucraina.

Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale

O femeie din UK a trimis în Polonia, pentru mamele ucrainene, produse și accesorii pentru alăptat

O femeie din UK, mamă a unei fetițe de 3 ani, și-a folosit pagina de Instagram pentru a strânge donații în produse de alăptat. Donațiile urmând a fi trimise mamelor ucrainene care s-au refugiat în Polonia, scrie Independent.co.uk.

Emily Page (de 35 de ani) este proprietara Mama’s Milk (Laptele matern). O afacere cu accesorii pentru mamele care alăptează. Impresionată de ”mamele ucrainene care se ascund pe la metrouri și prin subsoluri împreună cu copiii lor”, aceasta a vrut să ajute. ”Nu-mi pot imagina cum este să fiu despărțită cu fiica mea de partenerul meu, într-o astfel de situație. Să fiu nevoită să-l las în urmă într-o țară aflată în plin război. Și să fug, împreună cu copiii, pentru a ne salva viața. Este îngrozitor”.

”Pentru fiecare produs cumpărat, eu voi dona un altul”

„Primele mele gânduri au fost – cum își hrănesc copiii? De unde își iau apa curată? Mă gândeam cu disperare la ceva ce aș putea face. Nu aveam mulți bani pe care să-i pot dona, dar puteam face ceva legat de afacerea mea”, a spus Emily. Astfel că a postat pe contul de Instagram Mama’s Milk, sfătuindu-se cu mămicile care îi urmăresc postările. Le-a propus: „Îmi pun stocul la vânzare pentru donații, pentru fiecare produs cumpărat, eu voi dona, la rândul meu, unul”. Astfel, s-au strâns pompe din silicon pentru sâni, tampoane reutilizabile, recipiente de colectare a laptelui matern, biberoane, tetine, dezinfectante pentru mâini și alte produse sanitare.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa