Mamele cu gemeni și tripleți încă nu primesc indemnizația mărită, deși legea e votată de 9 luni. Când se preconizează că se va aplica

Legea se află pentru a doua oară în dezbatere publică din cauza schimbării Guvernului.

Cristina Călin, redactor
scris pe
Indemnizația pentru gemeni
Indemnizația pentru gemeni și tripleți ar trebui să crească cu 50% pentru al doilea copil/ Shutterstock

Mamele de gemeni și tripleți așteaptă de mai bine de 9 luni să primească indemnizația mărită. Legea s-ar putea aplica din această toamnă. Până acum nu au fost publicate normele metodologice de aplicare a legii de mărire pentru indemnizația pentru gemeni din cauza rotativei guvernamentale.

Indemnizația pentru mame de gemenei și tripleți ar trebui să crească cu 50% potrivit unei OUG. Acceasta a fost votată în ședința de Guvern din 29 noiembrie 2022. De exemplu, dacă o femeie care a născut gemeni are indemnizația 8500 de lei, va primi pentru al doilea copil 4250 de lei. Până acum primea 1314. În cazul în care vorbim despre tripleți sau multipleți mama va mai primi încă 4250 de lei pentru fiecare dintre copii.

„Am propus şi s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi, cu sprijinul miniştrilor Muncii şi Finanţelor cărora le mulţumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinţi.

În şedinţa de astăzi a Guvernului, a fost adoptată această modificare legislativă care le va permite mamelor de gemeni, tripleţi sau multipleţi să primească, începând cu al doilea bebeluş, 50% în plus la indemnizaţia de creştere a copilului. Aceeaşi măsură se va aplica şi pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului. Am propus modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Mă bucur că am primit sprijinul colegilor mei Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, care ne-a alocat bugetul necesar. Mulţumesc Elenei Tudor, preşedinta ANPDCA, şi colegilor din Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”, a scris în noiembrie 2022 Gabriela Firea, cea care a inițiat acest proiect.

De ce nu a s-a aplicat legea

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 164 din 29 noiembrie 2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1173 din 7 decembrie 2022. În documentul respectiv scrie : “ART. II. În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei OUG, Guvernul va actualiza în mod corespunzător, prin hotărâre, Normele metodologicede aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, cu modificările şi completările ulterioare.”

Ministerului Muncii a pus în dezbatere publică normele pe 10 aprilie 2023, la peste 120 de zile de la publicarea Ordonaței în Monitorul Oficial. Procedura a trebuit să fie reluată pentru că în iunie 2023 a avut loc rotativa guvernamentală și s-a schimbat Guvernul. Potrivit Economedia, documentul ar putea să primească toate avizele și să fie adoptat la sfârșitul lunii septembrie.

Cum se acordă indemnizația pentru creșterea copilului

Potrivit OUG nr. 111/2010, actualizată în 2018, indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului.

Indemnizația nu poate fi sub 1.314 de lei. Valoare minimă care a crescut de la 1.250 lei începând cu 1 martie. Nu poate depăși nici peste 8.500 de lei (indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în concediu creștere copil).

Legea dă dreptul atât mamei, cât și tatălui să obțină concediul și banii aferenți pentru creșterea copilului. Pentru a beneficia de bani, părintele trebuie să fi lucrat cel puțin 12 luni în ultimii doi ani anteriori nașterii copilului.

Cele 12 luni de venituri necesare anterior nașterii copilului pot fi constituite și din perioade în care părintele a beneficiat de șomaj, concediu medical (excluzând concediul prenatal), pensie de invaliditate sau concediu fără plată pentru creșterea copilului.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa