Se caută mame voluntare pentru copiii singuri din spitale

Cristina Călin, redactor
scris pe
mame voluntare

În România, 2 copii sunt părăsiți în spitale în fiecare zi, potrivit statisticilor oficiale. Nu numai ei sunt singuri în paturile de suferință. Sunt cazuri în care familiile, mai ales cele cu mai mulți micuți, nu pot sta în spital cu cel bolnav. Și atunci se naște întrebarea „Cine va sta cu ei, acolo, până când se fac bine?” Pentru ei este nevoie de mame voluntare. 

În sprijinul acestor copii a venit Adelina Toncean și ea mamă care a trecut printr-o grea suferință. A înființat Asociația Blondie pentru a le oferi copiilor bolnavi abandonați în spitale șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual. Această categorie de copii ignorată și discriminată este cel mai vulnerabil segment al societății, cu un set de nevoi specifice și complexe.

Prin această asociație derulează programul „Și eu sunt Blondie” care aduce voluntari instruiți alături de copiii internați singuri în maternități și secții de pediatrie. Când este împreună cu un copil, voluntarul face ce ar face o mamă dacă ar fi acolo: îi vorbește, îl mângâie, îi spune povești, îl alintă, îl iubește.

Persoanele care vor să fie voluntari în cadrul acestui proiect o pot face dacă au 16 ani împliniți. Este important să aibă o stare de sănătate bună și să nu sufere de boli transmisibile. În acest scop vor trebui să aducă de la medicul de familie un document care să ateste că este aptă pentru activitatea de voluntariat și câteva analize de bază, pe care va trebui să le repete din când în când. Acest lucru este făcut doar pentru siguranța copiilor.

Mame voluntare pentru copiii bolnavi și singuri

Copiii pentru care au creat acest program sunt copii care stau în spital, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, fără părinți sau alți aparținători. De cele mai multe ori nu sunt copii abandonați. Motivele pentru care sunt, totuși, singuri în spital, pot fi legate de faptul că mai au frați acasă și mama nu îi poate lăsa singuri. Voluntarul va trebui să înțeleagă că, de fiecare dată, este vorba despre o situație care trebuie tratată delicat, cu empatie și compasiune.

Cei care doresc să se înscrie ca mame voluntare trebuie să se înscrie la Asociația Blondie. În primă fază vor avea un interviu cu o persoană din cadrul organizației, ca mai apoi să fie instruită împreună cu medicii din spitalele partenere din orașul de unde este doritoarea.

Cursul va cuprinde o parte teoretică și una practică, pe un simulator medical de neonatologie, conceput să arate cât mai apropiat de imaginea unui copil nou-născut. Are chiar și greutatea unui bebeluș, are coloană vertebrală, plămâni și poate fi conectat la diferite aparate.

Este important ca voluntarul să se obișnuiască cu simulatorul pentru că așa sunt și copiii de care va avea grijă. Ei suferă de diferite boli și uneori au și ei nevoie de diverse aparate pentru a îi ajută să se facă bine. Dar întotdeauna au nevoie de iubire! De aceea, voluntarul, respectând restricțiile stabilite de medic, face exact ce ar face mama dacă ar fi acolo – îi mângâie, îi ține de mână, îi alintă. Unii voluntari vor să le cânte.

După încheierea cursului se va semna un Contract de Voluntariat. Este important ca fiecare mamă voluntară să aibă o prezență constantă ca să urmărești evoluția copiilor și să le înțelegi cât mai bine nevoile.

Așadar, dacă vreți să deveniți voluntari pentru copiii din spitale luați legătura cu Asociația Blondie. Aflați cum vă înscrieți la acest link: https://asociatia-blondie.ro/fii-voluntar/

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa