O fetiță de 9 ani și mama ei au fost atacate de un câine miercuri, 5 iunie, într-un parc din Sectorul 2 al Capitalei. Câinele, Ciobănesc Carpatin, le-a rănit la mâini și la picioare. După incident, stăpânul animalului a fugit, însă a fost prins ulterior de polițiști.
Incidentul s-a petrecut în parcul de pe strada Județului, din Sectorul 2 al Capitalei, iar martorii spun că cele două au fost atacate fără să provoace în vreun fel câinele. Un martor a sunat la 112, iar cele două victime au fost transportate la spital, unde au primit îngrijiri medicale.
Stăpânul a fost găsit rapid de polițiști
Imediat după incident, proprietarul câinelui și-a luat animalul și a fugit. Conform unui comunicat al Poliției Capitalei, stăpânul a fost identificat ulterior.
„Astăzi, 5 iunie 2024, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 6 Poliție au fost sesizați, prin sistem 112, cu privire la faptul că, într-un parc din Sectorul 2, s-ar afla două persoane, care ar fi fost mușcate de un câine. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul subunității, care au identificat o femeie, în vârstă de 48 de ani, aceasta fiind însoțită de către fiica ei, minoră, în vârstă de 9 ani. Din primele cercetări, s-a stabilit că, în timp ce se aflau în parc, femeia de 48 de ani ar fi suferit leziuni, provocate de un câine. Cu privire la fiica ei, aceasta prezenta excoriații la nivelul membrelor inferioare.
De asemenea, un echipaj de prim-ajutor le-a acordat persoanelor vătămate îngrijiri medicale, ulterior fiind transportate la unități medicale diferite, pentru investigații suplimentare. Proprietarul animalului a fost identificat, iar cazul a fost preluat de către polițiști din cadrul Serviciului pentru Protecția Animalelor, în vederea depistării deținătorului animalului și luării măsurilor legale ce se impun. Totodată, câinele va fi ridicat și transportat la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea de către proprietarul / deținătorul animalului a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra persoanei, conform OUG 55/ 2002”, se arată în comunicatul Poliției Capitalei.
CITEȘTE ȘI: Vocea ta: Copiii noştri şi câinii fără botniţă ai altora
Cum ne protejăm de câinii nesupravegheați
Cei mai mulţi dintre copii sunt prieteni buni cu căţeii şi le place să se joace cu ei, să-i mângâie, să alerge împreună. Totuși, există situații în care câinii pot deveni agresivi. Chiar şi cei mai frumoşi şi bine instruiţi câini de familie se pot speria, se pot simţi ameninţaţi, sau uneori pot deveni agitaţi sau furioşi şi atunci pot ataca. Indiferent de cât de bine crezi că ştii un câine, trebuie să-ţi supraveghezi mereu copiii când se joacă cu animalele de companie ce aparţin altcuiva.
Pentru a reduce riscul de muşcături, învaţă-i pe copii următoarele măsuri de siguranţă:
- Cere întotdeauna stăpânului voie să îi mângâi câinele.
- Lasă câinele să te vadă şi să te miroasă înainte de a-l mângâia.
- Nu alerga înspre sau dinspre câine.
- Dacă un câine necunoscut se apropie, menţine-ţi calmul, nu-l privi direct în ochi, şi rămâi pe loc sau îndepărtează-te mergând încet.
- Dacă un câine încearcă să te muşte, pune orice nimereşti între tine şi el. Dacă te răstoarnă, strânge-te în poziţie de ghem, acoperă-ţi faţa şi încearcă să nu te mişti.
Reguli pentru proprietarii de câini:
O mare responsabilitate în ceea ce priveşte prevenirea muşcăturilor de câine cade pe umerii stăpânului. Înainte de a-ți lua un câine, vorbeşte cu un profesionist (cum ar fi un medic veterinar sau un dresor) pentru a determina ce tip de câine sau ce rasă îi se potriveşte cel mai bine. Pune întrebări despre temperamentul rasei sau despre istoricul câinelui, dacă nu îl iei de mic. Un câine cu tendinţe agresive nu se potriveşte unei familii cu copii.
Dacă familia ta are un câine, asigură-te că acesta are toate vaccinurile şi controalele la zi. Ia în considerare posibilitata de a aplea la o şcoală de dresaj pentru a-l face mai sociabil şi ascultător, prevenind astfel riscul de a ataca pe cineva.
Întotdeauna, câinele ar trebui să fie în lesă pe stradă și în alte locuri publice, pentru siguranța lui și a celor din jur. Câinii care fac parte din categoria raselor considerate agresive vor purta, obligatoriu, şi botniţă. Câinele poate fi liber doar în parcurile de căței special amenajate și îngrădite.
Chiar dacă nu deţii un câine, asigură-te că cei mici ştiu următoarele reguli legate de câini:
- Nu îi strânge prea tare, nu îi scăpa din braţe, nu grijă să nu cazi pe ei.
- Nu şicana câinii, nu îi trage de coada sau urechi.
- Nu deranja câinii în timp ce mănâncă, dorm sau au grijă de puii lor
- Niciodată nu lua o jucărie sau un os de la un câine şi nici nu te juca agresiv cu el.
- Nu înghesui un câine într-un colţ.