Lipsa educației sexuale duce la un numărul tot mai mare de mame minore în România. Situația duce și la apariția unor cazuri inedite. Zilele acestea, la Maternitatea Botoșani, în acelaşi salon, sunt cazate două paciente, mamă şi fiică, ambele dând naştere unor bebeluşi la mică distanță de timp.
Cele două lehuze sunt dintr-un oraş din judeţul Botoșani şi au ajuns la Maternitate în primele zile din iunie. Fiica de doar 14 ani a născut pe 4 iunie un băieţel de 3.500 de grame, pe cale naturală. Mama ei are 38 de ani a născut pentru a patra oară, pe 5 iunie, tot un băiețel, tot natural. Practic, în acelaşi salon femeia avea doi copii şi un nepot, în timp ce minora era colegă de salon și cu frăţiorul ei abia născut.
- CITEȘTE ȘI: Școala, față în față cu o elevă însărcinată
„Cei doi bebeluşi sunt bine, la fel ca mamele lor, care stau cu ei în salon. Urmează să fie externaţi în curând”, a spus medicul primar de neonatologie Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei Neonatologie din cadrul Maternităţii Botoșani, pentru Monitorul de Botoșani. Medicul a mai declarat că după comportamentul avut în maternitate, fata de 14 ani este mult mai matură emoțional decât alte adolescente de vârsta ei.
„Greutățile vieţii au maturizat-o mult mai repede şi s-a comportat diferit, nu ca o fetiță de 14 ani. Face parte dintr-un mediu stabil şi nu s-a pus problema ca mama şi fiica să nu plece în mediul familial”.
Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei Neonatologie din cadrul Maternităţii Botoșani
Situaţia de la Maternitate din Botoșani nu este singulară. În localitatea Hilişeu Horia, tot din județul Botoșani, o femeie de 31 de ani era deja bunică, iar la 52 străbunică.
- CITEȘTE ȘI: Gravidă la 16 ani. „Toți mă priveau cu dispreț în România și îmi spuneau că mi-am distrus viața!”
România, țara din UE cu cele mai multe nașteri la categoria 10-15 ani
Potrivit statisticilor, în prima jumătate a lui 2022 , în România au născut deja 30 de minore. La categoria de vârstă 14-15 numărul fetelor care aduc pe lume copii este în creștere față de anul trecut.
România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani, conform statisticilor realizate pentru anul 2020, publicate în 2022. Din 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani care au devenit mame în 2020 în statele membre UE, 731 fiind românce. Judeţele cu cele mai multe naşteri în rândul minorelor cu vârste sub 15 ani sunt Mureş, Bihor şi Dolj.
„Cu toate că România a dat sub 5% din numărul total de naşteri din Uniunea Europeană în 2020, 44,44% dintre fetele care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, care ocupă, astfel, primul loc în Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. În cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu vârsta între 10 şi 15 ani, devenite mame în 2020 în statele membre, 731 sunt românce. În total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)”
Salvaţi Copiii
Lipsa educației sexuale în școli
Educaţia sexuală a fost introdusă în şcoli pentru prima dată în 1955 în Suedia. A fost urmată, în anii ‘70-’80, de mai multe ţări din vestul Europei. În anii ‘90 şi 2000 s-au alăturat şi ţări ca Franţa, Regatul Unit şi apoi Portugalia sau, mai aproape de noi, Ucraina şi Estonia.
În prezent, în cele mai multe ţări din UE, educaţia sexuală este obligatorie în şcoli. Diferă la nivel de calitate şi conţinut. Printre țările cu o experiență vastă în predarea educației sexuale se numără ţările nordice, Franţa şi Germania.
În sistemul educațional românesc, educația sexuală continuă să reprezinte un subiect tabu, dar și elementul central al mai multor dezbateri ideologice. În acest sens, suntem de părere că sănătatea elevilor trebuie să primeze.
Factorii decizionali trebuie să promoveze politici educaționale în raport cu realitatea țării noastre, țară care ocupă primul loc din Uniunea Europeană la numărul de mame adolescente.
Adolescenții și-ar dori să discute cu părinții despre subiecte intime
Potrivit psihologului Mirun Jovin, jumătate dintre adolescenți își încep viața sexuală fără ca părinții lor să știe. 70% dintre aceștia și-ar fi dorit să poarte o discuție cu mama sau cu tata înainte să se aventureze, spune un studiu recent. „Cel mai important este să îi învăţăm pe copii să fie responsabili. Explicaţi-le cum să ia decizii şi să înţeleagă şi care sunt consecinţele”, spune Dr. Seigel.
Dacă vedeţi ceva la TV sau citiţi într-o revistă, e o oportunitate bună de a duce discuţia înspre educaţia pentru sănătate. Cereţi opinia copilului, profitaţi ca să îl ajutaţi să devină încrezător în abilitatea lui de a judeca.
Așa cum nu le dăm drumul copiilor mici în stradă urându-le mult noroc şi lăsându-i de izbelişte și îi ţinem de mână, le explicăm care sunt pericolele, așa trebuie să facem și cu educația sexuală.