Mamă și bunică în același timp. Disputa iscată de o vedetă spaniolă care a folosit o mamă surogat pentru a îndeplini ultima dorință a fiului ei

O cunoscută actriță și vedetă TV din Spania a stârnit un scandal după ce a declarat că a folosit o mamă surogat pentru a îndeplini ultima dorință a fiului ei, Alessandro Lequio García, decedat de cancer în 2020: să aibă un copil.

Laura Udrea, redactor
scris pe
mama si bunica
„Această fată nu este fiica mea, ci nepoata mea“, a spus Obregón pentru revista Hola, pe a cărui copertă a apărut cu bebelușul în brațe Foto: Instagram

Ana Obregón (68 de ani) a stârnit un scandal în Spania după ce s-a aflat că fiica ei, proaspăt adoptată, a fost concepută cu sperma înghețată a fiului ei decedat. „Această fată nu este fiica mea, ci nepoata mea“, a mărturisit Ana Obregón pentru revista Hola!. „Ultima dorință a fiului meu Aless a fost să aducă un copil pe lume“. Scandalul readuce în discuție legea care interzice în Spania sarcinile născute din mame surogat. În țările UE, legislația este mult mai resctrictivă decât în SUA.

O dezbatere s-a iscat în Spania unde o cunoscută actriță în vârstă de 68 de ani a folosit o mamă-surogat din Miami pentru a avea un copil. Povestea a luat amploare când femeia a anunțat în revista Hola! că bebelușul este, de fapt, fiica fiului ei, Alessandro, care a murit de cancer, potrivit AP. Aless, singurul copil al vedetei, a murit de cancer în 2020, la doar 27 ani. Fetița proaspăt adoptată de Ana Obregón, pe nume Ana Sandra, s-a născut în martie, la Memorial Regional Hospital din Miami.

Actrița și vedeta TV a mai povestit pentru revista Hola! că medicii l-au încurajat pe fiul ei să păstreze mostre de spermă înainte de a începe tratamentul de chimioterapie și că acesta și-a exprimat dorința de a avea un copil chiar înainte de a muri. Probele, a spus ea, au fost stocate în New York. „Această fată nu este fiica mea, ci nepoata mea“, a spus Obregón pentru revista pe a cărui copertă a apărut cu bebelușul în brațe. „A fost ultima dorință a lui Aless, de a aduce un copil pe lume.“

Aless, singurul copil biologic al Anei Obregón, Aless, era rudă pe linie paternă cu regele Spaniei, Felipe al VI-lea.

Vedeta din Spania, alături de de fiul ei. Sursa foto: Instagram

Ana Obregón n-a spus nimănui despre procedură

Deși în presa spaniolă s-a vehiculat ideea unei scurgeri de informații pusă pe seama celor mai apropiați prieteni ai vedetei – Susana Uribarri și Raúl Castillo, aceasta a dezmințit totul în interviul din revista spaniolă. „Ei nu știau nimic; doar surorile Anei, Celia și Amalia, și tatăl fiului ei știau că procesul era în desfășurare“, se precizează în revistă.

În imaginile publicate recent, actrița este fotografiată părăsind spitalul cu bebelușul în brațe, precum și în apartamentul în care își petrece primele zile cu fiica sa.

Obregón a declarat pentru Hola! că fetița va avea pașaport american și că va fi înregistrată la consulatul spaniol din Madrid înainte de a zbura spre casă, în Spania. Întrebarea din mintea tuturor era dacă actriței i se va permite să aducă în țară un copil născut printr-o metodă ilegală conform legislației spaniole. Însă actrița spune că are documente care dovedesc că este recunoscută legal ca mamă a bebelușului în Statele Unite, iar adoptarea unui copil născut în străinătate este legală în Spania.

Sarcinile din mame surogat, interzise în Spania

Povestea a stârnit dezbateri atât juridice, cât și etice în Spania, unde maternitatea surogat este ilegală. Conform legii, mostrele de spermă pot fi folosite doar pentru a fecunda un partener văduv în termen de 12 luni de la moartea donatorului. Și asta doar dacă există o permisiune explicită.

Dezvăluirea că o actriță din Spania a devenit mamă folosind o mamă-surogat din Statele Unite a atras atenția presei spaniole și a partidelor politice din Spania, stârnind critici din partea guvernului de coaliție stânga. Mulți politicieni de vârf și instituții media spaniole vorbesc despre maternitatea surogat ca fiind o „închiriere a uterului“.

Ministrul Egalității, Irene Montero, partenerul de stânga al coaliției United We Can, susține că sarcinile prin surogat sunt „o formă de violență împotriva femeilor“, iar María Jesús Montero, ministrul socialist al Trezoreriei, spune că această practică reprezintă o formă de „exploatarea a corpului unui femei“. Partidul Socialist al coaliției a declarat că legislația ar trebui să fie modificată pentru a împiedica spaniolii să folosească mame surogat în alte țări.

Ministrul Apărării însă, Margarita Robles, s-a abținut să o critice pe Obregón, declarând că, deși legea este clară în Spania, deciziile personale trebuie respectate. Mai mult, principalul partid conservator din opoziție, Partidul Popular, a declarat că este deschis să discute legalizarea acestor sarcini dacă nu se fac cu scopul de a obține foloase bănești.

Cazul este controversat si din cauza vieții sociale al lui Obregón

Inițial, faptul că scandalul o avea pe Obregón în prim-plan părea să genereze la fel de multe controverse precum și cea a maternității surogat în sine. Se pare că sănătatea mintală a vedetei a fost pusă sub semnul întrebării de anumite voci. Obregón a devenit cunoscută în anii 1980 cu rolurile pe care le-a avut în câteva sitcomuri spaniole. Ea este una dintre cele mai mari celebrități din Spania și a apărut în multe emisiuni TV, având scurte apariții în seriale americane precum The A-Team, Who’s The Boss? și General Hospital.

Ucraina și mamele surogat

Anul trecut, războiul izbucnit în Ucraina a făcut ca foarte mulți bebeluși ai unor familii de români și nu numari să rămână blocați în buncăre. Ucraina este una dintre țările în care legislația nu interzice nașterile din mame surogat așa că familii din întreaga lume apelează la femeile de aici ca ultimă șansă pentru a deveni părinți. Printre ele sunt și din România.

În România, legislația este încă incompletă privind mama surogat. Cu toate acestea, în 2014, o femeie care nu a mai putut naște copii din cauza unor probleme de sănătate a fost recunoscută ca mamă naturală a doi gemeni concepuți de ea și soțul ei, dar aduși pe lume de o altă femeie. Mama surogat a fost, în acest caz, sora femeii.

Cazul a fost rezolvat de judecătorii din Timișoara. Aceștia au reușit să emită o sentință care poate fi folosită ca precedent în alte ocazii, se arată într-un articol pe avocatnet.ro, care citează ca sursă publicația on-line redesteptarea.ro. „Un proiect de lege a existat la un moment dat, dar nu a fost niciodată aprobat și pus în practică. Singurele prevederi pe această temă sunt în Codul Civil, articolele 441 până la 447. În această lege este însă reglementată reproducerea umană asistată cu terț donator, fiind vorba de cazurile în care se face fertilizare in vitro cu spermatozoizi donați de către un alt bărbat decât soțul femeii“, se arată în articol.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa