A devenit mamă la 50 ani, iar soțul are 61 de ani. „Ne străduim de 10 ani. Nu îmi găsesc cuvintele! Este ireal!”

Cristina Călin, redactor
scris pe
mamă la 50 de ani

Susie Troxler s-a chinuit timp de 10 ani să rămână însărcinată și nu a reușit. Marea surpriză a avut-o la 50 de ani când a reușit pentru prima dată să își strângă în brațe copilul atât de mult dorit.

Susie și Tony Troxler s-au căsătorit târziu, însă de la început și-au dorit să aibă o familie cu copii. Din păcate, planurile lor nu s-au îndeplinit atât de repede pe cât au sperat. ”Nici nu ne-am dat seama că aveam o problemă de fertilitate. La momentul acela făceam cam ce fac toate cuplurile. El muncea mult, eu munceam. Eram amândoi foarte ocupați”, a declarat Susie pentru Today Parents.

Ambii soți aveau probleme de fertilitate

Cei doi nu au luat în calcul faptul că odată cu înaintarea în vârstă riscul de infertilitate crește. Medicii la care au mers după ce au constatat că timpul trece și ea nu rămâne însărcinată le-au spus că șansele să aibă un copil conceput pe cale naturală sunt foarte mici. Le-a fost recomandată fertilizarea în vitro folosindu-se de ovule donate.

”Medicii au încercat să ne spună cât de poate de blând că nu suntem în cea mai bună situație, însă concluzia era mereu una singură: nu se poate. Soluția oferită mereu era un ajutor extern.”

Susie Troxler

Prima dată au încercat să obțină sarcina folosind un ovul de la Susie și spermă de la Tony, însă procedura nu s-a dovedit a fi un succes. În 2019 femeia a suferit și o intervenție chirurgicală prin care i s-a extirpat un fibrom. În timpul operației medicii au descoperit că femeia are și endometrioză. Soțul ei și-a făcut și el investigații suplimentare care au arătat că are probleme de fertilitate.  

Tony și Susie, cuplul care a adus pe lume un copil după 10 ani de încercări

În timpul vizitelor la medic, acesta nu doar că a fost sincer legat de greutatea cu care vor putea concepe un copil în aceste condiții, dar le-au explicat și care sunt riscurile pe care le o sarcină după vârsta de 40-50 de ani.

Au încercat toate variantele pentru a concepe un copil

După operație, medicii i-au tot recoltat ovule, însă niciunul nu a fost potrivit. După mai multe decepții, cei doi au apelat la ovule donate. Prima încercare nu a avut succes, însă cea de-a doua le-a adus bucuria de a fi părinți. Din cauza pandemiei, practic, cei doi mai aveau disponibil un singur ovul. Din fericire, ultima încercare le-a adus și bebelușul mult visat, deși cei doi nu mai aveau nicio speranță. Lily Trixie s-a născut pe 29 septembrie 2021, a cântărit 2,63 kg.                

După mai bine de 10 ani cei doi au devenit în sfârșit părinți în septembrie 2021. Proaspăta mămică are 50 de ani, iar tatăl 61. Femeia spune că se simte foarte bine și că nu îi este rușine că a devenit mamă la o vârstă mai înaintată decât restul. Chiar și înainte de a reuși să aducă pe lume un copil, Susie spune că nu se simțea mai puțin femeie doar pentru că nu a născut.

Micuța Lily

”Nu îmi găsesc cuvintele! Este ireal! Atâția ani am căutat să mă găsesc întâi pe mine, apoi să fiu o soție bună. Să fiu mamă este … incredibil. Nici nu îmi vine încă să cred!”

Susie Troxler

Cei doi soți spun că acum că au devenit părinți și-au găsit liniștea pe care o căutau de atâta vreme și și-au găsit bucuria de a trăi împreună. ”Chiar mă bucur atunci când mă trezește la 3 dimineața și stau cu ea în brațe, iar ea se uită la mine cu ochișorii ei luminoși, fără nicio dorință de a adormi la loc. Momentele astea le prețuiesc pentru că nu se mai întorc niciodată”, a declarat emoționată Susie.

De ce apare infertilitatea la femei?

Vârsta maternă înaintată. Odată cu creșterea vârstei materne, numărul de ovocite scade rapid, la fel și calitatea lor.

Disfuncțiile ovulatorii. Disfuncțiile ovulatorii sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate feminină, afectând aproximativ 25% din femeile infertile. În mod normal, în fiecare lună se eliberează câte un ovocit – proces numit ovulație. Unele femei nu prezintă ovulație deloc, în timp ce altele ovulează doar în unele luni.

Afectarea trompelor uterine. Odată eliberat din folicul, în momentul ovulației, ovocitul călătorește în trompă unde este fertilizat. Dacă trompele uterine sunt afectate, fertilizarea nu se produce.

Endometrioza. Endometrioza este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femeile la vârsta reproducerii şi a doua cea mai frecventă cauză a infertilității.

Probleme la nivelul uterului: fibroame și polipi, malformații uterine, aderențe (sinechii) produse după o intervenție în uter, cum ar fi chiuretajul, utilizarea prelungită a unui dispozitiv intrauterin (DIU, sterilet) pentru contracepție, endometritele – infecții ale endometrului.

Afecțiuni ale colului sau vaginului: anomalii structurale ale vaginului sau colului, mucusul cervical poate fi ostil pentru spermatozoizi, putând conține anticorpi sau fiind prea vâscos pentru a permite o motilitate normală a spermatozoizilor.

Disfuncții imunologice: răspunsul imunologic anormal la sarcină poate duce la pierderea acesteia, anticorpi antispermatici care atacă și distrug spermatozoizii

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa