Mama gemenilor care au căzut de la etaj va face 3 ani de închisoare. Ce alte drepturi a mai pierdut

Cristina Călin, redactor
scris pe
mama gemeni

Mama gemenilor care au căzut de la geam și au murit a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă. Decizia este definitivă.

Primul verdict al instanței, în 29 septembrie 2022, a fost de 3 ani de închisoare cu suspendare, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploiești a făcut apel, iar Curtea de Apel Ploieşti l-a admis. Instanța a înlăturat din sentinţă dispoziţiile privind suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dispunând executarea pedepsei de 3 ani închisoare în regim de detenţie.

„Conform art. 566 alin.3 Cod procedură penală dispune ca măsura de siguranţă constând în obligarea inculpatei Vizu Andreea Violeta la tratament medical să fie comunicată Administraţiei locului de deţinere: Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. (…) Definitivă”, se arată în minuta deciziei.

Instanța a interzis inculpatei Vizu Andreea Violeta exercitarea mai multor drepturi, inclusiv cel de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, părinteşti şi de a fi tutore sau curator, pe o perioadă de 5 ani. În plus, femeia va trebui să frecventeze trei programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune Prahova sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. De asemenea, În acest dosar nu s-a pus problema de acordare a despăgubirilor morale, Andreea Vizu a fost obligată la plata sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Judecătoria a menţinut măsura obligării la tratament medical cu privire la Vizu Andreea Violeta până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol.

Decăzută din drepturile părintești pentru băiatul de 7 ani

Femeia a fost decăzută și din drepturile părintești pentru băiatul pe care îl mai are, care are și dizabilități. Copilul care are acum șapte ani este în grija familiei lărgite a tatălui.

„La data de 18 august 2021 s-a dispus continuarea urmăririi penale faţă de mama minorilor decedaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, aceasta fiind audiată în calitate de suspectă în cauză. Din probele administrate în cauză până în prezent a rezultat la data de 11 august 2021, minorii în vârstă de doi ani, fiind lăsaţi nesupravegheaţi de către mama lor, s-au urcat pe un corp de mobilier din apropierea ferestrei dormitorului şi s-au precipitat de la etajul 10 al imobilului unde locuiau, rezultând decesul acestora”, a transmis, într-un comunicat, Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti.

Filmul tragediei de la Ploiești, din 2021

Tragedia s-a întâmplat la ora 20.48, în orașul Ploiești. Cei mici se jucau într-o cameră, s-au urcat pe o masă aflată în dreptul geamului și s-au aplecat peste pervaz. La scurt timp au căzut de la o înălțime de peste 30 m. Prima a căzut fetița. Chiar în momentul în care copiii cădeau au fost văzuți de niște vecini care au sunat imediat la 112.

La scurt timp la fața locului au apărut și anchetatorii cărora mama le-a declarat că făcea curățenie într-o altă cameră. Totuși, potrivit presei locale care a difuzat și o înregistrare, femeia făcea un live pe Facebook și asculta manele. Pe înregistrare se aud sirene de ambulanțe și de poliție, însă mama celor doi copii nu le bagă în seamă. Filmarea se termină când reprezentați îi jandarmeriei îi bat la ușă și îi aduc la cunoștință că gemenii ai au căzut de la etaj.

Bătăile în ușă se aud și în filmul de pe Facebook. Femeia consumase în timpul zilei substanţe psihoactive neavând habar despre faptul că gemenii au căzut pe geam. Aceasta a pornit o transmisiune live pe Facebook, pe fundal putând fi auzite sunetele sirenelor autospecialelor sosite la faţa locului, se mai arată în rechizitoriu. 

Potrivit unui martor care lucrează la un magazin de vis-à-vis de blocul unde locuiau copiii, pe parcursul întregii zile cei mici ar fi aruncat tot felul de obiecte pe același geam unde s-au urcat și de unde au căzut.

După tragedie, tatăl celor doi copii care nu se afla la acel moment acasă, ar fi amenințat-o cu un cuțit pe femeie și ar fi bătut-o. Ea a și depus o plângere în acest sens și a obținut un ordin de restricție pentru șase luni.

Când se face decăderea din drepturile părintești

Potrivit Art. 508 din Noul cod civil ”Instanţa de tutelă, la cererea autorităţilor administraţiei publice cu atribuţii în domeniul protecţiei copilului, poate pronunţa decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti dacă părintele pune în pericol viaţa, sănătatea sau dezvoltarea copilului prin relele tratamente aplicate acestuia, prin consumul de alcool sau stupefiante, prin purtarea abuzivă, prin neglijenţa gravă în îndeplinirea obligaţiilor părinteşti ori prin atingerea gravă a interesului superior al copilului.”

Tată decăzut din drepturi pentru că nu a vrut să își dea adresa

În România nu sunt foarte multe dosare soluționate cu decăderea din drepturile părintești, raportat la câte cazuri de abuz în rândul minorilor există. Totuși, sunt și instanțe care dau acest verdict. De exemplu, la Judecătoria Vrancea s-a admis decăderea din drepturile părintești a unui tată care a plecat în Anglia și nu a lăsat familiei nicio adresă să poată fi contactat.

„Dezinteresul evident al unui părinte şi omisiunea furnizării datelor necesare pentru a fi contactat la nevoie de către părntele la care locuieşte copilul poate fi considerat un motiv întemeiat pentru ca instanţa să decidă ca autoritatea părintească să se exercite de către un singur părinte. Evident, tatăl nu a înţeles că autoritatea părintească nu înseamnă doar relaţiile personale, ci este vorba în special despre luarea în comun a deciziilor privitoare la îngrijirea copilului, pentru care tatăl nu a lăsat nicio modalitate de a fi contactat direct.

Astfel, chiar în acest dosar instanţa a fost nevoită să citeze pârâtul la locuinţa părinţilor săi, în com. Vv jud. Vrancea şi să efectueze verificări cu privire la locuinţa acestuia…()rezultând că la acea dată pârâtul ar fi fost plecat în Anglia, potrivit declaraţiei mamei sale.Nici prin întâmpinare tatăl nu a furnizat nici un fel de date concrete cu privire la locuinţa sa actuală, indicând un domiciliu procesual ales pentru comunicarea actelor de procedură. De asemenea, în dosarul (…) pentru majorarea pensiei de întreţinere tatăl nu a indicat locuinţa sa din Anglia şi a negat obţinerea unor vevvri constante din muncă, deşi atât prima instanţă, cât şi instanţa de apel au ajuns la concluzia contrar”, explică avocatul Raluca Cîrstea, Legal Land, citând din considerentele deciziei Tribunalului Vrancea (portal.just.ro).

Secta Vidrenilor

Un caz mult mai grav, din 2008, s-a soldat cu decăderea din drepturile părintești atât a mamei, cât și a tatălui. Cei doi făceau parte din secta Vidrenilor. Își țineau cei 8 copii cu vârste cuprinse între 2 ani şi 12 izolați în inima Munţilor Apuseni, la circa cincizeci de kilometri de Cluj-Napoca. A fost nevoie de reprezentanţii Direcţiei de Protecţia Copilului Cluj însoţiti de un executor judecătoresc şi de 20 de jandarmi, dotaţi cu scuturi, căşti şi bastoane, care au luat cu asalt locuinţa unuia dintre membrii sectei, Nicolae Vidrean. Bărbatul de 36 de ani este tatăl celor opt copii cărora le refuza atât condiţii decente de trai, dar, mai tragic, dreptul la asistenţă medicală.

Crimă în familie

Un alt caz în care tatăl a rămas fără drepturile părintești este cel al lui Petru Marian, din Botoșani. Acesta și-a ucis soția, fosta soacră și fosta cumnată. Ancheta a scos la iveală că în acea familie lucrurile erau de multă vreme toxice. Bărbatul a fost acuzat de omor calificat, tentativă la omor calificat, violare de domiciliu, distrugere, furt, violenţă în familie şi rele tratamente aplicate minorului.

Situații complexe și lupte în familie

Pentru a ajunge la concluzia că un tată sau o mamă ar trebui decăzuți din drepturile părintești judecătorii trebuie să ia în considerare multe aspecte, pentru că sunt situații extrem de sensibile. Așa este și cazul unui copil de 13 ani din Târgu Jiu, agresat de mamă. Cu toate acestea, cel care a fost decăzut din drepturile părintești este tatăl.

„Este o situaţie nefericită. Am fost decăzut din drepturi, fără să fiu parte în proces. Urmează să rejudecăm acest proces, ca să vedem eu ca părinte cu ce am greşit de nu mai am dreptul de a fi părinte? În 24 de ore s-a produs incidentul, o dispută familială, care nu este atât de violentă, aşa cum a fost prezentată, care s-a transformat în final prin decăderea mea din drepturi ca părinte. Şi soţia, la fel. Dacă a fost o dispută între soţie şi copil, întrebarea este ce am făcut eu? Eu sunt acum cu copilul, la Târgu-Jiu. Cu ce am greşit de am fost decăzut din drepturi? Am fost decăzut din drepturi pentru că am fost trecut la instanţă de către DGASPC, cum că eu sunt despărţit de soţie”, a declarat tatăl olimpicului agresat.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa