Medic suspendat după ce un copil s-a născut fără față. Nu este prima greșeală a doctorului portughez

Cristina Călin, redactor
scris pe
copil fara fata
Mama micuțului Rodrigo a postat pe pagina ei de Facebook o fotografie emoționantă. Sursa: Facebook

Unui medic obstretician din Portugalia i-a fost suspendat dreptul de liberă practică după ce unul dintre bebelușii pe care i-a adus pe lume s-a născut cu malformații severe: fără nas, ochi și o parte din cutia craniană, medicul susținând tot timpul sarcinii, după ecografii, că totul este în regulă.

Micuțul Rodrigo a venit pe lume fără o parte a feței, iar părinții lui nu au știut despre aceste probleme decât atunci când băiețelul s-a născut.

Gravitatea cazului a dus la suspendarea dreptului de liberă practică pentru medicul Arthur Carvalho pentru neglijență în serviciu pentru șase luni. Cercetând activitatea lui, Colegiul Medicilor din Portugalia a decoperit că astfel de acuzații i-au mai fost aduse lui Carvalho și în urmă cu 10 ani de mai mulți părinți.

Părinții au văzut la naștere că bebelușul are malformații severe

Rodrigo s-a născut pe 7 octombrie la Spitalul São Bernardo din orașul Setúbal, aflat la aproximativ 40 de km distanță de capitala Portugaliei Lisabona.

Mama lui se afla sub supravegherea lui Carvalho care îi făcuse trei ecografii și nu depistase nicio problemă de sănătate. Mai mult, la 6 luni de sarcină a făcut o șasea ecografie 5 D, care arată foarte detaliat ce se întâmplă cu fătul. Atunci medicul ar fi putut vedea foarte bine dacă bebelușul are vreo malformație, însă el i-a spus femeii că totul este în regulă.

”Mi-a explicat că unele părți ale feței nu sunt vizibile la ecografie din cauză că aceasta este lipită de sacul amniotic”, a declarat mătușa lui Rodrigo pentru agenția de presă AFP, citată de BBC.

După ce băiețelul s-a născut, iar probemele lui au fost mai mult decât vizibile, medicii le-au spus părinților că nu va trăi mai mult de câteva ore. Totuși, după mai bine de două săptămâni copil trăiește și se află sub îngrijire medicală la spitalul unde a venit pe lume.

Părinții lui Rodrigo, Marlene Simao și David Ribeiro au depus plângere penală împotriva medicului Arthur Carvalho.

parintii lui Rodrigo
Părinții lui Rodrigo cu puțin timp înainte de naștere, bucuroși că vor avea un băiețel. Sursa: Facebook

Ate cazuri de malformații severe neobservate au ieșit la suprafață

Odată cu cazul lui Rodrigo au ieșit la supafață și alte cazuri de malpraxis ale obstreticianului portughez. 6 plângeri au fost depuse până în 2013, iar părinții au avut curajul să povestească pentru presa locală ceea ce li s-a întâmplat.

Într-unul dintre cazuri, un bebeluș care a venit pe lume în 2011 a avut fața desfigurată, picioarele deformate și leziuni cerebrale severe, iar medicul nu a reușit să vadă acest lucru în timpul ecografiilor.

Copilul, care are acum 8 ani a fost supus la multiple operații, dar tot nu poate merge sau vorbi, a declarat mama acestuia, Laura Publico. Un alt copil a murit în 2007 după ce Carvalho nu a reușit să depisteze la ecografii probleme grave de sănătate. Deși a fost dat în judecată de părinți, medicul a scăpat nepedepsit.

Miguel Guimarães, președintele Asociației Medicilor din Portugalia, a declarat că a vorbit cu obstreticianul incriminat și că acesta este de acord să nu mai profeseze cât timp investigațiile continuă.

”Sunt dovezi puternice în ceea ce privește neglijența lui Arthur Calvalho și, cel mai probabil, vor fi sancțiuni disciplinare”, a declarat pentru televiziunea locală Alexandre Valentim Lourenco, șeful Consiliului Medicilor din Regiunea de Sud a Portugaliei.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa