Surse: Guvernul majorează săptămâna aceasta alocațiile cu 10-20%

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
majorarea alocațiilor
Majorarea alocațiilor ar urma să fie anunțată în sedința de Guvern din această săptămână.

Guvernul majorează alocațiile începând cu data de 1 august cu aproximativ 10-20%, conform unor surse ale jurnaliștilor de la Adevărul. Deși legea prevede dublarea acestora, bugetul nu poate suporta o majorare atât de mare. 

Conform surselor, Ludovic Orban ar fi optat pentru o majorare de 20%, însă ministrul Finanțelor, Florin Câțu, i-ar fi amintit că nu există bani pentru o creștere atât de mare. Planul Guvernului este ca majorarea să se facă progresiv, în așa fel încât, în 2-5 ani, să se ajungă la dublarea alocațiilor pentru copii. Toate acestea urmează să fie stabilite săttămâna aceasta în ședința de Guvern.

A dubla peste noapte nu este o abordare responsabilă

Săptămâna trecută, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunța că va propune Guvernului o creştere a alocaţiilor, dar cu un procent care să poată fi susținut de bugetul de stat.

„A dubla peste noapte fără să spui de unde, a face gesturi dublu, triplu, nu este o abordare responsabilă. Premierul mi-a cerut să fiu pregătită în acest sens. PNL în aceşti ani a generat o creştere a alocaţiei tocmai pentru că ştim că nu este mult. Da. Vor creşte alocaţiile. Sunt pregătită pentru săptămâna viitoare să intru în Guvern cu o creştere în privinţa alocaţiilor, dar o vom face cu siguranţă cât să fie sustenabilă în buget, a spus ministrul Muncii.

600 de lei pentru copiii până în 2 ani

Reamintim că, la finalul anului trecut, s-a decis dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei, însă Guvernul a amânat aplicarea legii prin Ordonanță de Urgență. Demersul a fost contestat la Curtea Constituțională, care a decis că Guvernul trebuie să pună legea în aplicare și, așadar, să dubleze alocațiile pentru copii. Conform legii inițiale, sumele la care ar trebui să ajungă alocațiile copiilor sunt următoarele:

  1. 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  2. 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani;
  3. 600 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa