A născut de 8 ori prin cezariană. O femeie din Alba a stabilit un record național

Cristina Călin, redactor
scris pe
mai multe cezariene
Medicii din România nu recomandă mai mult de trei nașteri prin cezariană.

O femeie de 37 de ani din județul Alba a stabilit un record național: a născut prin cezariană de opt ori. Ultimul copil l-a adus pe lume pe 15 februarie 2022 la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia.

Femeia avea 38 de săptămâni și 5 zile de sarcină când s-a prezentat la maternitate. A născut o fetiță sănătoasă, de 2,8 kg, care a primit nota 10 de la medici. Ceilalți 7 copii au fost născuți în Italia, unde familia a locuit până de curând. Acasă a revenit în comuna Războieni, județul Alba.

Operația de cezariană a durat o oră, un timp mai mare decât în cazul altor intervenții de acest fel, însă nu a avut complicații. Femeia a stat în spital doar patru zile după ce a născut.

Prima cezariană a fost făcută din motive medicale

Femeia a născut primul copil la 21 de ani. Atunci medicii au ales cezariana din cauza unor probleme de sănătate pe care mama le avea. A doua naștere a impus tot cezariană pentru că au mai apărut și alte condiții medicale.

Operația a fost efectuată de către o echipă medicală, coordonată de către dr. Cristian Țibea, șeful secției de obstetrică-ginecologie. Din echipa medicală a făcut parte și medicul specialist ATI, Harambas Diana.

Valoarea, beneficiul și bucuria nașterii unui copil depășesc aproape orice risc. Și vindecarea postoperatorie decurge foarte bine. Refacerea depinde mult de pacientă, de capacitatea de a se vindeca, de organism, de constituție, de dorință, pozitivism și tonus psihic. Cicatricea, după a 8-a tăietură, arată foarte bine. În momentul de față nu mai există riscuri.

Va urma o consultație la 6-8 săptămâni, iar în funcție de ceea ce se va observa la ecografie, pacienta va primi indicații cu privire la o posibilă viitoare sarcină dacă se mai dorește. Noi înștiințăm pacientele cu privire la riscuri, dar decizia finală este a lor.

Medic primar obstetrică-ginecologie Cristian Țibea

”Femeia a născut primii 7 copii în Italia, unde a trăit și de unde a revenit acasă, în comuna Războieni, județul Alba. Prin efectuarea celei de-a opta operație de cezariană, la aceeași pacientă, se atinge un record național.

Potrivit datelor statistice publicate, la nivel mondial, numărul maxim de operații cezariene efectuate la aceeași pacientă se ridică la 10. În țara noastră sunt recomandate maximum 3 astfel de intervenții chirurgicale, având în vedere riscurile operatorii și post-operatorii care pot apărea”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean din Alba Iulia, printr-un comunicat de presă.

România, campioană la cezariene

Procentul de nașteri prin cezariană în România este de peste 42% din totalul nașterilor, conform raportărilor oficiale. Altfel spus, din 1.000 de bebeluși, nu mai puțin de 422 vin pe lume prin cezariană. Doar Turcia și Georgia ne depășesc la numărul de nașteri prin cezariană, cu 507, respectiv 432 de proceduri de acest fel la 1.000 de nașteri, potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății.

Nașterea prin cezariană nu este un moft, nu trebuie făcută la cerere, ci doar din motive medicale. Iată care sunt acestea:

Motive care țin de mamă:

  • Anumite afecțiuni cronice: bolile cardiace, bolile renale cronice, bolile de ochi (inclusiv miopia gravă care poate duce în timpul naşterii normale la complicaţii severe, chiar la dezlipire de retină), herpes genital activ (bebeluşul se poate infecta la trecerea prin canalul de naştere), mamă seropozitivă (infectată cu HIV).
  • Afecţiuni dezvoltate în sarcină: preeclampsia ce poate declanşa la naştere eclampsia – complicaţie foarte gravă care pune în pericol atât viaţa mamei, cât şi a copilului; diabetul gestaţional ; placenta praevia (placenta jos inserată, care acoperă total sau parţial orificiul intern al colului uterin).
  • Ai mai avut una sau două operaţii cezariene în trecut.
  • Modificările de bazin – mămicile care au un bazin strâmt (aşa-numitul „bazin chirurgical”), încât capul copilului nu poate trece prin el.

Motive care ţin de copil

  • Bebelușul are o suferinţă fetală cronică – pentru a evita traumatismul unei naşteri normale, care i-ar putea agrava suferinţa.
  • Sarcinile gemelare cu anumite probleme sau cele cu tripleţi, cvadrupleţi.
  • Incompatibilităţile de Rh.
  • Copilul este aşezat orizontal în uter (prezentaţie transversă) sau coboară cu funduleţul sau picioruşele (prezentaţie pelviană). În unele cazuri, în prezentaţie pelviană, este totuşi posibilă naşterea pe cale naturală.
  • Capul fătului este prea mare pentru a putea trece prin canalul de naştere (disproporţie cefalo-pelvică).
  • Circulara strânsă de cordon – cordonul ombilical „s-a înfăşurat” în jurul gâtului micuţului.

Recordul mondial de operații de cezariană

Cele mai multe operații de cezariană le-a avut Kristina House, din SUA. Ea a născut de 11 ori prin cezariană, 6 fete și 5 băieți, în perioada 15 mai 1979 – 20 noiembrie 1998, potrivit Cărții Recordurilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa