Lucrurile esențiale pe care mamele ar trebui să le știe despre gripă și vaccinare în 2019

Geta Roman, director editorial
scris pe
familie raceala gripa in pat batiste

Gripă și vaccinare în 2019. Așa cum se întâmplă în fiecare an, reluarea școlilor și grădinițelor duce inevitabil la creșterea numărului de copii care fac gripă, în condițiile în care suntem în plin sezon gripal la fiecare început de an, iar 2019 nu face excepție. Vârful sezonului gripal se înregistrează de regulă în luna februarie. Multe mame, mai ales dacă au copii sub 5 ani sau în primii ani de școală, sunt tentate să îi țină acasă pentru a-i proteja. De altfel, studiile arată că familiile cu copii scolari sunt de doua ori mai expuse la infectia cu virus gripal.

În condițiile în care un copil de 11 luni a murit în București din cauza complicațiilor gripei, îngrijirarea mamelor este cu atât mai îndreptățită.

Am întrebat medici și am investigat site-urile celor mai importante autorități în domeniu din lume (Centrului European pentru Prevenirea și Controlul bolilor Transmibile, Centrul American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătații) și am selectat sfaturi pentru dilemele cele mai arzătoare ale mamelor în acest sezon gripal, în special despre imunizarea care se recomandă a fi făcută inclusiv copiilor.

1. Gripă și vaccinare în 2019. Ce este așa special în acest sezon gripal?

Sunt câteva noutăți în acest sezon gripal legate de virusurile care circulă.

Vaccinurile au fost updatate astfel încât să se potrivească numeroaselor virusuri care circulă în acest sezon (sunt patru tipuri de virusuri care au fost identificate deja, atât de tip A (a cauzat și decesul bebelușului de la Grigore Alexandrescu, cât și B). Vaccinurile antigripale sunt de mai multe tipuri, în Romania fiind comercializate doar cele cu 3 sau 4 tulpini de virusuri inactivate. Cele cu patru tulpini oferă o protectie mult mai bună împotriva tulpinilor circulante în sezonul curent.

2. De ce trebuie repetatată vaccinarea antigripală anual?

Virusurile gripale suferă frecvent mutatii, iar evolutia lor impune nevoia de a adapta anual compoziția vaccinului, pentru a i se putea garanta eficiența. În fiecare an, Organizatia Mondiala a Sănătății stabileste recomandarile privind tulpinile gripale care se folosesc în compoziția vaccinurilor. Astfel, producătorii de vaccinuri realizează vaccinurile gripale, în fiecare an, în functie de virusurile circulante. Pe piața din România există disponibile vaccinuri gripale tetravalente (acoperă patru tulpini gripale, si trivalente, acoperă trei tulpini), cu administrare intramusculară, ce conțin virusuri inactivate.

3. Gripă și vaccinare în 2019. Când ar trebui făcută vaccinarea antigripală? Nu e târziu în ianuarie?

Vaccinarea antigripală se face cel mai devreme în septembrie sau oricând în sezonul gripei (care uneori poate ține și până la sfârșitul lunii aprilie). Preferabil este cât mai devreme pentru ca anticorpii să aiba timp să se formeze, lucru care durează în medie între 2 si 4 săptămâni.

„Eficacitatea vaccinului este variabilă, previne 60-70% din infecții la adulții cu vârste între 18-64 de ani de ani, iar protecția se instalează după 14 zile de la vaccinare. Este bine să ne vaccinam în lunile octombrie și noiembrie, însă niciodată nu este prea tarziu. Vaccinurile gripale sezoniere sunt folosite de peste 50 ani și au un profil de siguranță bun. Vaccinarea antigripală crește foarte mult sansa de a fi protejat și reduce complicatiile severe ale bolii”, a declarat la un eveniment legat de sezonul gripal 2018-2019, prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Presedinte la Societatea Româna de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sănătății (OMS Europa).

4. Pot fi vaccinați bebelușii?

Vaccinarea se poate începe de la vârsta de 6 luni. Copiii care nu au mai fost vaccinati antigripal anterior, vor primi doua doze, la distanță de 28 de zile. Cei vaccinati cu vaccinul antigripal în sezoanele anterioare vor primi o singura doză. Cu vaccinurile antigripale inactivate se pot vaccina și femeile gravide sau care alăptează.

Copiii sub 5 ani, ca și gravidele și lăuzele, intră în categoria celor ce pot avea complicații grave din cauza virusurilor gripale.

Așadar, grupele de risc care ar trebui să se vaccineze sunt următoarele:
• Gravidele în orice lună a sarcinii
• Copiii între 6 luni si 5 ani
• Toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani
• Toate persoanele începând cu vârsta de 6 luni care sunt în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, sau cu imunodeficiente.
•Medici, cadre sanitare medii si personal auxiliar, atât din spitale cât si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici.

„Familiile cu copii scolari sunt de doua ori mai expuse la infecția cu virus gripal. Vaccinarea antigripală este singura metoda activa de protecție și poate fi efectuată la orice vârstă după primele 6 luni de viata,” spune Dr. Anca Draganescu, medic specialist boli infectioase si pediatrie la INBI “Prof.Dr.Matei Bals”.

Copiii care merg la şcoală sunt principalii factori care răspândesc gripa. În general, aceşti copii fac forme uşoare, însă acasă vin în contact cu copii mici/gravide sau bolnavi cronici, la care boala se poate manifesta în forme grave. Complicaţiile gripei la copii pot fi otita, bronhopneumoniile şi, mai rar, laringita acută.

5. Gripă și vaccinare în 2019. Cine are interzis să se imunizeze?

Contraindicatii temporare: boli febrile acute (peste 38,5º).

Contraindicatii absolute:

– reactii alergice severe la vaccinarea anterioara cu un vaccin antigripal.
– copiii sub 6 luni.
– administrarea vaccinului cu virus viu atenuat la gravide.

Alergia la ou: Persoanele cu alergii la ou pot primi vaccinurile antigripale, dar sub supraveghere medicală, pentru ca personalul medical să poată interveni în cazul anafilaxiei.

6. Gripă și vaccinare în 2019. Se poate administra vaccinul în același timp cu alte imunizări?

Vaccinul antigripal cu virus inactivat se poate administra oricând înainte, după sau împreuna cu alt vaccin. Daca se administrează împreună cu alt vaccin, acesta trebuie administrat într-un membru diferit. Vaccinul cu virus viu atenuat poate fi administrat în aceeași zi impreuna cu alt vaccin cu virus viu atenuat SAU la 28 de zile mai târziu/devreme.

„În sezonul gripal trecut, 2017-2018, au fost confirmate 1.750 cazuri de gripa, de 2.3 ori mai multe fata de sezonul precedent. Din pacate, au fost înregistrate și 129 decese cauzate de infectia cu virus gripal,” a declarat Conf. Univ. Dr. Daniela Pitigoi, de la Institutul National de Boli Infectioase “Prof.Dr. Matei Bals“.

În Romania, în sezonul gripal 2017-2018, acoperirea vaccinală în populatia generală a fost de 5,2%, iar la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani a fost de 16,3%. Ca in fiecare an, personalul medical are cel mai mare procent de vaccinare, respectiv 34,6%.

7. Care sunt semnele gripei? Cum faci diferența între gripă și o răceală?

Semnele gripei

  • Gripa debutează brusc, cu febră mare (38,5-40 de grade C);
  • Dureri de cap;
  • Uneori apar şi frisoane;
  • Tuse seacă (în gripă tusea poate persista şi 4 săptămâni, chiar dacă celelalte semne dispar);
  • Nasul curge;
  • Copilul nu este vioi;
  • Eventual, medicul poate constata că micuţul a făcut şi roşu în gât.

În gripe, numărul de consultări la camerele de gardă, la cabinetele medicilor, solicitările la salvare, ca şi cererea de medicamente sunt foarte ridicate.

Semnele răcelilor

  • În răceli, debutul este gradual;
  • Febra se situează sub 39 de grade C (în jur de 37 cu 5- 38 de grade C);
  • Tusea are o durată mai scurtă (câteva zile – o săptămână);
  • Frecvent, copilul strănută şi face roşu în gât;
  • În cazul virozelor respiratorii, cele mai frecvente sunt formele uşoare sau medii, în timp ce în gripe predomină cele medii şi severe.

8. Ce tratament ar trebui să urmeze un copil diagnosticat cu gripă?

„Gripa nu se trateaza cu antibiotitice, ci cu antivirale numai la recomandarea medicului. Important este sa se mearga la medic înca de la debutul bolii, acasă nu ne așteapta nimic bun, doar complicații”, a declarat Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel, Managerul General al Institutului National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals”.

Citiți mai multe despre tratamentul cu antivirale în gripă, foarte utile în lipsa vaccinării, AICI

9. Gripă și vaccinare în 2019. Ce garanție există că dacă faci vaccinul nu o să iei un virus pentru care nu oferă protecție?

Potrivit CDC, nu se poate spune că sigurantă dacă vaccinul gândit pentru un sezon va acoperi toate tipurile de virusuri gripale ce vor circula. Compoziția unui vaccin se decide în urma cercetărilor care prezic care sunt tulpinile cu riscul cel mai mare să circule. Însă, experții trebuie să decidă cu multe luni înainte ce includ în vaccinul pentru sezonul ce va urma pentru a exista timp suficient pentru producerea și livrarea lui. De asemenea, trebuie să știți că virusurile gripale se schimbă constant de la un sezon gripal la altul, ca și în același sezon gripal. Așa că există riscul ca vaccinul și virusurile care circulă să nu corespundă în totalitate.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa