Ministerul Sănătății anunță lista celor 59 unități ambulatorii pentru copii cu viroze pentru a reduce aglomerația din camerele de gardă

„Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numeşte virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de faţă”, afirmă ministrul Sănătății.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
lista celor 59 unități ambulatorii pentru copii
În aceste centre se asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii.

Lista celor 59 unități medicale înființate special pentru copiii care se confruntă în această perioadă cu viroze respiratorii a fost anunțată de Ministerul Sănătății. În aceste centre se asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe.

Comunicatul autorităților sanitare arată că-n acest sens a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.

Care este rolul celor 59 unități ambulatorii

Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul „Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății.
Lista centrelor este publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății și a direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București. O găsiți și AICI: https://www.ms.ro/centre-de-evaluare-pediatrica/

Valul de viroze a fost anticipat de ministrul Sănătății

Încă din luna noiembrie 2022, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, estimase că numărul de cazuri de viroze respiratorii va fi destul de mare și pacienții vor pune presiune pe camerele de gardă ale spitalelor. Iată ce declara la jumătatea lunii trecute domnia sa la un post de televiziune:

„Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numeşte virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de faţă, în Statele Unite, dar şi în unele ţări europene. Ceea ce au, de foarte multe ori, copiii este o bronşiolită, deci o inflamaţie a bronhiilor care determină dificultăţi în respiraţie, în principiu, şi un sindrom febril. Nu este niciun fel de nenorocire, că nu sunt foarte multe cazuri grave, dar atunci când manifestările clinice sunt medii sau copilul se sufocă, vă daţi seama că toţi părinţii sunt alertaţi, se îndreaptă spre camerele de primiri urgenţe care sunt supraaglomerate.”

Lista celor 59 unități ambulatorii pentru copii poate fi descărcată AICI.

Momentan situația pare sub control

Este un sezon mai intens în ceea ce priveşte virozele. Probabil că se va termina mai repede decât anii trecuţi. Ştiţi că a început şcoala puţin mai repede. Avem o situaţie în fiecare an legată de viroze. Anul trecut au fost mai puţine. Era stare de restricţie, mască şi aşa mai departe. Ne aşteptam.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Ce poți face acasă când copilul are o viroză respiratorie

Semnele virozelor sunt:

  • În viroze, debutul este gradual;
  • Febra se situează sub 39 de grade C (în jur de 37 cu 5- 38 de grade C);
  • Tusea are o durată mai scurtă (câteva zile – o săptămână);
  • Frecvent, copilul strănută şi face roşu în gât;
  • În cazul virozelor respiratorii, cele mai frecvente sunt formele uşoare sau medii, în timp ce în gripe predomină cele medii şi severe.

Copiii, până își fac memoria imună, sunt răciți mai ales în primele luni, în primul an când îi ducem în colectivitate, aproape non stop. Pe de altă parte, trebuie să fim conștienți că este mai ușor, mai ieftin și mai natural să previi decât să tratezi. Și să nu uităm de vaccinare. Vaccinarea salvează vieți!

profesor doctor Cristian Oancea, medic primar pneumolog

Profesorul doctor Cristian Oancea, medic primar pneumolog sfătuiește părinții să nu administreze copilului antibiotic la primele semne de viroză respiratorie deoarece de cele mai multe ori este de natură virală. Pașii propuși de specialistul nostru sunt următorii:

  • Temporizarea fenomenului febril (fenomenul piretic). Nu se administrează antibiotic la prima creștere a temperaturii copilului, ci antitermice.
  • Se începe cu un tratament simptomatic, plus vitaminoterapie, urmând ca, dacă febra nu se remite și continuă, să administrăm copilului antibiotic, evident cu recomandarea medicului de specialitate.
  • Atenție la mialgie, adică durerile musculare, articulare, mai ales copilul are dureri de burtică, poate să anunțe o pneumonie.
  • Ideal ar fi tratarea simptomelor timp de 2-3 zile pentru a vedea dacă febra se remite sau nu.
  • Antibiograma ajută foarte mult la stabilirea tipului de infecție.
  • Noile PCR-uri oferă un rezultat rapid dacă este vorba despre o infecție virală, bacteriană sau fungică.
  • Antibioticul se administrează, după acest test, doar cu recomandarea medicului de familie, pediatru sau specialist.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa