Mai multe companii americane promovează o nouă tehnică de păstrare a laptelui matern: uscarea prin congelare. Acest proces numit liofilizare, ar putea fi extrem de util atunci când mama pleacă de acasă, iar bebe trebuie hrănit; în călătorii mai lungi sau când vrei pur și simplu să donezi laptele matern. Hai să vedem, împreună, ce spun experții despre avantajele și dezavantajele acestei metode de păstrare a laptelui matern.
Dacă ești o mamă care alăptează și uneori se mulge cu pompa specială, e posibil să fii interesată de metoda inovativă de uscare prin congelare a laptelui matern dezvoltată de anumite companii de profil de peste ocean. Aici, din ce în ce mai multe mame sunt atrase de această procedură – care, în esență, transformă laptele matern într-o formă praf – pentru că este mai convenabilă decât congelarea laptelui și este ușor de transportat. Uscarea prin congelare a laptelui matern este un concept destul de nou și nu există prea multe date despre siguranța acestui procedeu. Tocmai de aceea vom analiza opiniile experților.
Liofilizarea: Cum se usucă laptele matern prin congelare?
Liofilizarea în sine nu este nouă. Se crede că datează din secolul al XIII-lea, când incașii foloseau liofilizarea pentru a conserva cartofii. Și a fost folosită pe scară largă în ultimul secol pentru a menține durata de valabilitate a alimentelor. Dar cum stau lucrurile cu conceptul nou de liofilizare a laptelui uman?
Uscarea prin congelare a laptelui matern – cunoscut și sub denumirea de liofilizare – este un proces prin care conținutul de apă este îndepărtat din laptele matern și acesta este transformat în praf.
În prima parte a procesului, laptele trebuie să fie complet congelat la aproximativ -50 de grade Celsius. Această probă este apoi plasată sub vid și supusă unui proces cunoscut sub denumirea de sublimare, în care presiunea elimină conținutul de apă din laptele matern. Deoarece laptele este înghețat, conținutul de apă trece direct de la o fază solidă la una de pudră. Înainte de hrănirea sugarului, laptele matern trebuie reconstituit, ceea ce înseamnă că proporția adecvată de apă trebuie amestecată înapoi în laptele matern praf.
dr Amanda Rahma, director la Spitalul Universitar Staten Island
Care sunt beneficiile laptelui matern liofilizat?
Există mai multe motive pentru care părinții pot fi atrași de ideea liofilizării laptelui matern. „Cel mai important este, cu siguranță, depozitarea. Laptele matern congelat obișnuit are o durată de valabilitate de 6-12 luni la congelare. Laptele matern liofilizat nu necesită refrigerare sau congelare”, subliniază dr. Pierrette Mimi Poinsett, medic pediatru și consultant pentru Mom Loves Best.
În ceea ce privește durata de valabilitate a laptelui matern liofilizat, companiile care oferă servicii de liofilizare spun că laptele lor este stabil la depozitare timp de trei ani, spune dr. Rahman.
Desigur, nu toate familiile ar putea avea nevoie să păstreze laptele matern atât de mult pentru copiii lor. Totuși, poate oferi un sentiment de securitate pentru unele familii, spune dr. Rahman. „Unii (părinți) aleg să păstreze acest lapte pentru un viitor copil în cazul în care este necesar, deși acest lucru nu este recomandat în prezent de majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății”, spune ea.
Pe lângă depozitare, unor părinți le poate plăcea ideea că laptele matern liofilizat poate fi mutat dintr-o locație în alta fără să-și facă griji că îl păstrează la o anumită temperatură .
Deoarece vine în pachete și este la temperatura camerei, poate fi util atunci când nu există acces la frigider sau congelator, (cum ar fi) o întrerupere a curentului, o relocare a familiei sau o călătorie.
dr Amanda Rahma
Este recomandată liofilizarea uscarea prin congelare a laptelui matern?
Deocamdată, nicio organizație majoră din domeniul sănătății, cum ar fi Academia Americană de Pediatrie (AAP), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sau Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), nu a luat în considerare ideea liofilizării laptelui matern.
„CDC nu a dat niciun răspuns concret la recomandarea de liofilizare a laptelui matern”, explică Molly Peterson, IBCLC, consultant în alăptare la Peterson Lactation Services . „Dar au făcut mai multe declarații despre liofilizarea altor alimente și despre beneficii, așa că sperăm că vom avea mai multe informații în curând,” a continuat specialistul.
Dr. Rahman este de acord că liofilizarea laptelui matern are potențial. „Dar înainte de a putea fi recomandat, siguranța lui trebuie să fie clar determinată”, spune ea. Unele dintre riscurile care trebuie analizate includ dacă laptele liofilizat ar putea fi contaminat cu bacterii și dacă laptele își va păstra siguranța nutrițională, explică dr. Rahman.
De exemplu, atunci când laptele matern este donat unei bănci de lapte, acesta este pasteurizat, astfel încât orice bacterie potențială să fie ucisă. Dar liofilizarea laptelui matern este diferită de pasteurizare, explică dr. Rahman. „Când laptele este supus pasteurizării, elimină agenții patogeni bacterieni”, spune ea. „Cu toate acestea, liofilizarea nu elimină acești agenți patogeni în același mod.”
În ceea ce privește discuția dacă laptele matern liofilizat își pierde sau nu conținutul nutrițional, există câteva potențiale vești bune în acest sens. Deși cercetările sunt la început, mai multe studii au descoperit că, în general, conținutul nutrițional al laptelui matern liofilizat este în mare parte nealterat. Același lucru este valabil și pentru alte componente, cum ar fi anticorpii și factorii imunologici. De exemplu, un studiu din 2016 a constatat că majoritatea – deși nu toate – imunoglobulinele din laptele matern au rămas stabile atunci când a fost liofilizat.
Alberta Health Services din Canada a publicat o declarație în care afirmă că nu recomandă utilizarea acestuia din cauza lipsei de cercetare, adăugând că uscarea prin congelare nu îndepărtează bacteriile și virușii prezenți în laptele uman și afirmă că contaminarea în timpul manipulării este o preocupare.
Fie că este lapte uman sau formulă, bebelușii beau lapte exclusiv până la vârsta de aproximativ 6 luni. Aceasta este 100% din alimentația lor și vrem să ne asigurăm că, evident, își primesc nutriția completă din mesele lor. Nu știm 100% că acest lucru este valabil pentru laptele matern liofilizat.
Dr. Neela Sethi, medic pediatru din Los Angeles, consultant în alăptare și expert MAM Baby
Fără studii suficiente, subliniază dr. Sethi, nu este clar dacă laptele liofilizat are proporția potrivită de proteine, grăsimi și carbohidrați de care au nevoie bebelușii.