Când trebuie să te întorci la serviciu ca să primești stimulent de inserție?

Cristina Călin, redactor
scris pe
legea stimulentului de inserție
Legea stimulentului de inserție nu mai obligă părinții să se întoarcă la serviciu cu 60 de zile înainte.

Legea de acordare a stimulentului de inserție a fost modificată astfel încât părinții au la dispoziție mai multe variante. Schimbările implică beneficiile financiare, dar și de perioadă pe care o pot petrece acasă cu cei mici.

Părinții care vor să primească stimulent de inserție nu mai trebuie să se întoarcă la serviciu înainte de terminarea concediului de creștere și îngrijire copil cum era până acum. De la începutul acestei săptămâni, chiar şi cei care au finalizat acest concediu şi nu au revenit în câmpul muncii vor putea primi acest ajutor.

HG 536/2021, care a fost publicat luni în Monitorul Oficial în data de 17 mai şi ale cărei prevederi au devenit oficiale în aceeaşi zi, stabileşte o serie de schimbări importante asupra stimulentului de inserţie, atât în privinţa modului de acordare, cât şi a valorii lui.

Ce schimbări sunt în legea stimulentului de inserție?

HG 536/2021 modifică normele concediului de creştere a copilului și ale stimulentului de inserție și transpune, de fapt, noutățile aduse luna trecută de OUG 26/2021. Cele mai importante modificări operate prin OUG sunt, mai precis:

 • Părinții care revin la muncă, din concediul de creștere, înainte de împlinirea vârstei de șase luni de către copil sau un an, în cazul celor cu handicap, primesc un stimulent de inserție de 1.500 de lei pe lună. Banii îi vor primi până când copilul împlinește doi ani, respectiv trei ani;
 • Cei care revin la muncă după ce copilul împlinește șase luni, respectiv un an în cazul copiilor cu handicap, primesc doar 650 de lei pe lună;
 • Stimulentul de inserție de 650 de lei pe lună se acordă părinților chiar dacă revin la muncă după terminarea concediului de creștere, adică după ce copilul împlinește doi ani, respectiv trei ani, în cazul celui cu dizabilități. În acest caz, stimulentul se acordă până ce copilul împlinește trei ani, respectiv patru ani;
 • Plata stimulentului de inserție nu încetează, ci doar se suspendă, dacă părinții nu mai obțin venituri din muncă. Reluarea plății se face după revenirea la muncă;
 • Perioadele de șomaj tehnic subvenționat de stat (OUG 30/2020) și cele în care s-au încasat indemnizațiile pentru PFA-urile cu activitate întreruptă (OUG 30/2020) sau redusă (OUG 132/2020) sunt luate în calcul la vechimea necesară obținerii concediului pentru creșterea copilului.

Când trebuie să se întoarcă la serviciu părintele care vrea stimulent de inserție?

Înainte de apariția HG 52/2011 părintele aflat în concediul de creştere a copilului trebuia să realizeze venituri impozabile cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului, respectiv trei ani în cazul celui cu dizabilităţi dacă dorea să beneficieze de stimulent de inserție. Acest lucru însemna că demersurile pentru revenirea la muncă trebuiau făcute cu trei luni înainte de vârsta de doi ani a copilului, deoarece legislaţia prevede că angajatorul trebuie anunţat despre intenţia salariatului de a se reîntoarce din concediul de creştere a copilului cu 30 de zile înainte de începerea efectivă.

Acum legislaţia s-a simplificat semnificativ, astfel că stimulentul de inserţie va fi acordat şi părinţilor care vor termina concediul de creştere, adică şi după împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani, a copilului.

Câți bani primești pentru stimulent de inserție?

De-acum, singurul lucru important de care trebuie să ţină cont părinţii la întoarcerea la muncă este că valoarea stimulentului de inserţie este diferită astfel:

 • întoarcerea la muncă înainte de vârsta de şase luni a copilului, respectiv un an în cazul celui cu dizabilităţi, aduce un stimulent de 1.500 lei/lună părintelui îndreptăţit – această valoare se acordă până la vârsta de doi ani, respectiv trei ani. Apoi, stimulentul scade la 650 lei până la împlinirea copilului a vârstei de trei ani, respectiv patru;
 • întoarcerea la muncă oricând în perioada cuprinsă între vârsta de şase luni şi doi ani şi 11 luni a copilului, respectiv un an şi trei ani şi 11 luni în cazul celui cu dizabilităţi, aduce părintelui îndreptăţit un stimulent de inserţie de 650 lei/lună, până când copilul împlineşte trei ani, respectiv patru.

Cei eligibili pentru majorarea stimulentului de inserție la 1.500 de lei pe lună beneficiază automat de creștere, fără să fie nevoie să facă ceva în sensul acesta. Cine va beneficia de majorare:

 • părinții care, la data de 17 mai 2021, se află în plata stimulentului de inserție, iar copilul încă n-a împlinit șase luni (respectiv un an);
 • părinții care cer de-acum plata stimulentului de inserție, dacă încă n-a împlinit copilul șase luni (respectiv un an).

Astfel, chiar şi părinţii care, după finalizarea concediului de creştere a copilului, nu mai au/nu găsesc loc de muncă sau nu mai primesc venituri impozabile vor primi stimulent de inserţie, dacă situaţia lor de muncă se va schimba oricând în intervalul vârstei de 2-3 ani a copilului.

Ce se întâmplă cu stimulentul dacă rămâi fără serviciu?

Plata stimulentului de inserție nu încetează, ci doar se suspendă, dacă părinții nu mai obțin venituri din muncă. Reluarea plăţii aferente stimulentului de inserţie se va face, la cerere, începând cu ziua următoare în care se realizează venituri supuse impozitului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile de la acea dată, însă numai dacă această situaţie apare înainte de împlinirea vârstei de trei ani, respectiv patru ani, a copilului.

Stimulent de inserție în 2021. Acte necesare pentru acordare

Stimulentul de inserție nu se acordă automat, ci numai în urma unei solicitări. Astfel, dacă face o cerere în acest sens la ieșirea din concediul de creștere, oricare dintre părinții copilului poate beneficia de acest stimulent.

 • Actele de identitate ale părinților- copie și original
 • Certificatul de naștere al copilului  –copie și original
 • Certificat căsătorie –copie și original
 • Adeverință eliberată de angajator din care să reiasă data reluării activității și perioada în care ai fost în concediu de creștere și îngrijire copil,
 • Dovada reluării activității (decizie, ordin, act adițional)
 • Cerere tip (se ia de la sediul DGSAPC de pe raza localității de domiciliu)
 • Extras de cont în original cu ștampila și semnătura băncii ( după caz)

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa