Legea antifumat ne dă și nouă voie, părinților, să ieșim în oraș cu copiii!
Nu degeaba se spune ca decembrie e luna cadourilor: pentru mulţi părinţi, legea antifumat este unul dintre cele mai bune daruri de final de an!
În ultima lună am mers de trei ori cu taxiul, o dată chiar şi cu cei mici cu mine, şi de fiecare dată am nimerit nişte şoferi care fumau. Şi nu aşa, delicat, genul pipă şi cu geamul uşor deschis, ci ţigară după ţigară. Doar unul dintre ei a fost străfulgerat de o minimă politeţe şi m-a întrebat, mai spre finalul cursei, dacă mă deranjează că fumează. Ceilalţi doi n-au avut niciun fel de problemă cu emanaţiile ţigărilor, şi nici cu faptul că m-a apucat tusea, la un moment dat, din pricina fumului.
Citește și: Cum să te laşi de fumat în sarcină
Dacă mai adaug la povestea asta petrecerile de copii din locurile de joacă din oraş la care am fost invitaţi şi la care s-a fumat la greu sau restaurantele în care am ieşit să mâncăm la prânz duminică, cu toată familia, şi unde fumul de ţigară era mai prezent decât mirosul de mâncare, părinții care fumau relaxați la locul de joacă, lângă leagănul în care se dădea chiar copilul meu, unii dintre ei stingând și aruncând mucul de țigară pe jos, la câțiva centimetri de nisiparul copiilor, atunci veţi înţelege de ce m-am bucurat mai ceva ca un copil când am auzit marea veste de ieri!
Fără fumat în spaţiile închise accesibile publicului
Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi, 15 decembrie, cu 164 de voturi pentru, 20 voturi împotrivă şi 26 de abţineri, legea care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, aceasta urmând să fie transmisă preşedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Potrivit legii, fumatul este interzis în „orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”. Aşadar, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă, locurile de joacă pentru copii, fie că se află în spaţiu închis sau în aer liber, în unităţi sanitare, unităţi de învăţământ, mijloace de transport în comun, inclusiv taxiuri, şi în unităţi destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Şi da, şi în restaurantele şi cafenelele în care şi părinţii pot poposi alături de copiii lor pentru momente mai lungi sau mai scurte de relaxare.
Fumezi? Ai loc special pentru asta!
Acest proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor mai precizează că fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise, să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă, să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor şi să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Camera pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.
Propunerea legislativă, care datează din 2011, a fost modificată prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie, iniţiate de deputatul PSD Aurelia Cristea, şi mai interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.
Legea antifumat vine şi cu amenzi la pachet
Legea antifumat nu putea să nu aducă şi nişte amenzi pentru cei care nu doresc să o bage prea mult în seamă. De aceea, nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a două abatere.
Legea va intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea să în Monitorul Oficial, după promulgarea să de preşedintele Klaus Iohannis. Ca fapt divers, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, aşa că era momentul ca rândurile lor să fie îngroşate.
În concluzie, legea antifumat ne dă și nouă voie, părinților, să ieșim în oraș cu copiii. Cel puțin până când apare o lege împotriva copiilor în restaurante și cafenele. 🙂