Legea adaptării la creșă. Părinții au dreptul să fie alături de copii timp de zece zile pentru a-i ajuta să se acomodeze

Legea care permite părinților să stea cu copilul la creșă sau grădiniță timp de 10 zile pentru adaptare s-a votat în mai 2022.

Laura Udrea, redactor
scris pe
legea adaptării la creșă
Conform noilor legi, părinții copiilor care merg la creșă au dreptul să stea cu cei mici 10 zile lucrătoare pentru a-i ajuta să se acomodeze cu noul mediu. FOTO: Shutterstock

Conform modificărilor legislației, din anul școlar 2022-2023, părintele are dreptul să îi fie alături copilului înscris la creșă o perioadă de adaptare. Această perioadă este de 10 zile lucrătoare, prevede noua lege despre adaptarea la creșă.

În sfârșit, există o lege care ajută copilul antepreșcolar (creșă) să se acomodeze blând la viața în comunitate alături de alți pitici ca el. HG nr. 566/2022, publicată pe 4 mai 2022 în Monitorul Oficial, care cuprinde metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a unităților de educație timpurie, adaptează condițiile de funcționare a învățământului antepreșcolar la schimbările apărute la început de an, prin intermediul Legii 17/2022, la Legea educației nr. 1/2011. Atunci, creșele au fost incluse în sistemul național de învățământ preuniversitar, putând fi înscriși copiii cu vârste între 0 luni și 3 ani, arată avocat.net.

Printre prevederile noii HG se numără și posibilitatea ca părinții să își însoțească micuții timp de două săptămâni, după ce i-au înscris la creșă sau în unitatea de educație timpurie, în timpul programului unității – maximum zece zile lucrătoare, mai exact.

Acomodarea blândă nu este un moft!

„Adaptarea durează de la câteva zile la 2-3 săptămâni, gradul de disconfort scăzând treptat. Unii copii, însă, percep lăsarea la creșă ca pe un abandon și au manifestări dramatice și intense –  crize de plâns, țipete, amețeli, dureri de cap, de burtă, refuzul mâncării timp de câteva zile, sau nu dorm deloc”, ne-a spus Roxana Bogorin, manager al unei creșei.  

Deși s-ar putea să se mai întâmpine greutăți pentru părinți în a obține această acomodare treptată a copilului în colectivitate, legea adaptării la creșă oferă acest drept. Discută, așadar, cu conducerea creșei și stabiliți împreună care este cea mai bună modalitate de a ajuta copilul să se acomodeze cu noul mediu. Specialiștii recomandă să profiți de aceste noi reglementări și, în comun acord cu instituția la care îți înscrii copilul, să rămâi pe hol sau în curte. Astfel, cel mic poate să ieși să te vadă ori de câte ori simte nevoia.

Ce trebuie să iei în calcul înainte de a-ți înscrie copilul la creșă

Că va răci mai des, dar și că va deveni mai adaptabil la grădiniță și apoi la școală. Apoi, trebuie să te asiguri că spațiul unde îți lași copilul este curat, securizat și prietenos cu copiii. Un alt aspect important este alimentația. Dacă alăptezi, ar trebui să poți continua să-l alăptezi și pe perioada orele pe care le petrece acolo, ori să poți duce laptele tău în recipiente speciale. Asigură-te, pentru această situație, că există condiții optime de a fi stocat. Dacă bebelușul e mai mare, discută înainte de a-l înscrie despre meniul săptămânal. Este avizat de un specialist și e conform standardelor de vârstă? Întreabă dacă creșa are posibilitatea de a-i oferi copilului cu diverse probleme digestive (intoleranțe, alergii) alimente potrivite sau dacă i le poți aduce de acasă?

Etapele acomodării copilului la creșă

Procesul de adaptare a copilului la creșă are loc în câteva etape.

  • Prima etapă – perioada cea mai grea. Indiferent de modul în care părinții pregătesc copilul pentru creșă, la început tot vor trece printr-o stare de stres și tensiune constantă. Este dificil pentru un copil să se despartă de părinți, adesea plâng și fac tantrumuri. De asemenea, pot face răceli frecvente în mod repetat.
  • Etapa a doua – perioada de adaptare. Mecanismele de protecție ale psihicului sunt puse în așteptare. Copilul începe să comunice cu educatorul și cu alți copii, participând la jocuri, dar încă îi este dor de părinți și adesea întreabă de ei. În acest stadiu, începe să se obișnuiască cu noul set de reguli și cerințe ale creșei.
  • Etapa a treia – faza de funcționare. Procesul de adaptare se încheie, copilul se obișnuiește cu clasa, cu noii colegi și cu educatoarea, și stă deja întreaga zi departe de părinți. Starea lui emoțională devine mai stabilă și indicatorii lor fiziologici ajung la normal.

Strategii de ajutor în adaptarea copilului la creșă

Nu uita, dacă acomodarea s-a produs, dar copilul reîncepe să plângă și să nu mai vrea la creșă, trebuie să intervii și să afli care este motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Iată ce poți face pentru a-l ajuta pe cel mic să treacă mai ușor peste începerea grădiniței:

Acomodarea blândă înseamnă să fii lângă copilul tău

Și pentru că legea adaptării la creșă oferă părinților 10 zile lucrătoare pentru a ajuta micuții să se acomodeze treptat cu colectivitatea, discută cu personalul creșei despre acest lucru. Unde poți sta ca să-l liniștești atunci când plânge? Pe holul, în curte, poate chiar în clasă, într-un colț? Împrietenește-te cu personalul. În felul acesta, copilul va vedea că poate avea încredere în doamnele de acolo când tu nu vei mai fi. Ajută-l să înțeleagă ce i se întâmplă, dar nu interveni în interacțiunea lui cu ceilalți copii ori în joaca lor. Poți discuta acasă cu el despre ceea ce ai văzut peste zi, stabilind împreună strategii care să-l facă să se simtă bine. Acomodarea la creșă nu este un moft. Este un lucru normal, care se întâmplă deja în alte țări civilizate, și care de acum este susținută de lege și în România.

Comunicarea este cheia

Exprimați-vă îngrijorările și nu vă fie frică să puneți întrebări personalului creșei. Sunt acolo ca să vă răspundă la orice întrebări pe care le-ați putea avea. O relație de prietenie cu aceștia este mai potrivită decât una plină de critici. În același timp, fiți rezonabili cu așteptările. Copiii se supără adesea, mai ales la început, dar acesta nu este neapărat un semn că ceva nu este în regulă – este mai probabil modul lor de a comunica că nu vor să plecați. Anxietatea de separare și frica de străini încep, de obicei, în jurul vârstei de 8-9 luni, ceea ce nu este ideal, având în vedere că atunci multe familii încep să se gândească să-și ducă micuțul la creșă.

Urmează-ți instinctul și zâmbește

Copilul tău va prelua emoțiile tale, așa că, dacă pari fericită, încrezătoare și calmă, acest lucru te va ajuta să-l liniștești. Oricât de dificil ar fi, amintește-ți că ai ales creșa știind că îl va ajuta să capete noi abilități, care, la rândul lor, vor avea un impact pozitiv asupra dezvoltării lui. Oferă creșei cât mai multe informații despre copil, inclusiv despre ceea ce îi place și ce nu îi place. Dacă are o jucărie sau păturică preferată care îl liniștește, dă-i-o cu el!

Dacă ți-a plăcut acest articol despre legea adaptării la creșă, te-ar putea interesa și următoarele:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa