Lansare de carte: Jurnalul unei educatoare de grădiniță, iubită de doi bărbați

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
jurnalul aurorei serafim

„Jurnalul Aurorei Serafim”, o carte reeditată după 60 de ani, despre oameni singuri care reușesc să-și găsească împlinirea în dragostea pentru copii.

Sidonia Drăgușanu, una dintre cele mai iubite scriitoare și jurnaliste din România secolului trecut, a scris „Jurnalul Aurorei Serafim” într-o epocă dificilă, în care ura și invidia îi stăpâneau pe oameni mai mult decât iubirea aproapelui. Povestea educatoarei de grădiniță, care prin iubire a ajuns să-și vindece rănile personale și să le încălzească sufletul și altora, a avut succes la public în anii 50 și a fost ecranizată la finele anilor 80. După 61 de ani de la publicare, într-un demers inedit, familia scriitoarei îi reeditează opera, oferind tinerelor generații șansa de a cunoaște o scriitoare uitată.

Scris cu umor și duioșie, romanul alternează pasaje amuzante ce vorbesc despre psihologia copilului de grădiniță, inocent și năzdrăvan, cu fragmente dramatice despre viața unei femei care a pierdut aproape totul în viață și se teme să mai încerce să iubească.
„- Toţi copiii îmi spun tovarăşa Aurora, dumneavoastră sau dumneata, în semn de respect.
– Şi „consideraţie”, m-a completat Noni, cu seriozitate deplină, fără zeflemea.
– Mă rog… am zâmbit eu. Dar spune-mi şi mie ce înţelegi tu prin „consideraţie”?
– Un fel de… unt!
– Unt?!
Noni vorbea înainte:
– Bărbatul Margaretei ne spunea că trebuie să avem pentru el respect şi consideraţie! Margareta zicea că respectul şi consideraţia este ca pâinea şi untul, se potrivesc tot aşa de bine împreună. Când zici respect, trebuie să spui numaidecât şi consideraţie.”

Aurora nu are pe nimeni în afara copiilor din grupa mijlocie, pe care însă nu are voie să-i iubească mai mult decât cere fișa postului. Acasă o găzduiește pe falsa și imorala Lavinia, „prietena” ei din adolescență, care-i furase până și iubitul gelos. La grădiniță oscilează între inginerul Runcan, tatăl văduv a doi gemeni amuzanți, doctorul Mihail, care încearcă s-o trezească din amorțeală, micuța orfană Nina, care-i stârnește sentimentele materne, și directoarea grădiniței, care o acuză că e prea sentimentală.

„Ne aflăm în fața unui roman care analizează slăbiciunile societății în care trăim. În care o femeie divorțată este curvă. În care un bărbat cu doi copii nu e de luat. În care un doctor fără nicio hangara e mai preferabil decât unul cu doi copii. Suntem într-o formulă foarte falsă despre realitățile vieții. Romanul asta arată, falsitățile societății”, spune Ioana Crăciunescu, actrița care a întruchipat-o pe Aurora Serafim pe ecrane, în filmul „Să-ți vorbesc despre mine” (1987)

Povestea Aurorei este a multor femei care au trăit în relații abuzive și reușesc să depășească acest handicap, oferind și primind iubire. Este drumul solitar al unei femei tinere, cu o copilărie și tinerețe marcate de lipsuri și tristețe, spre o maturitate împlinită de iubire. Oscilând între lacrimi și umor, romanul Sidoniei Drăgușanu este rupt din viețile multora dintre noi, așa cum erau toate scrierile ei. Cartea poate fi găsită la chioșcurile de ziare și pe site-ul Editurii Hoffman.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa