S-a lansat aplicația care, printr-un buton îți arată exact cum și cui să ceri ajutor în cazul în care tu, copilul tău, elevul tău sau oricine altcineva este victima bullying-ului.
În 2020 au fost publicate în Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare a legii împotriva bullying-ului. Totul Despre Mame a scris aici despre această lege. Lansarea aplicației „Educație fără bullying“ reprezintă instrumentul de care victimele, elevi și profesori, dar și martorii la aceste acțiuni aveau nevoie pentru a face un pas înainte în stoparea șicanărilor.
Conform normelor legii, în fiecare școală există deja un grup anti-bullying în a cărui componență intră directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților, reprezentanți ai autorităților locale.
Sfaturi pentru copii, părinți, profesori
Creată de specialiștii care au lucrat la legea de prevenire a bullying-ului în unitățile de învățământ preuniversitare, aplicația #Educatiefarabullying este un pas înainte în campania inițiată în urmă cu mai bine de 5 ani pentru prevenirea și combaterea bullying-ului. Inițiatorii acesteia sunt Asociația Părinților Isteți și Itsy Bitsy FM.
Aplicația #Educatiefarabullying conține acces facil la informații despre bullying, potrivite atât copiilor, cât și cadrelor didactice și părinților, precum și materiale informative sub formă de filmulețe explicite, ușor de parcurs și potrivite pentru vârsta copiilor din învățământul preuniversitar.

Cum ajută efectiv această aplicație
Poate nu te-ai regăsit până cum niciodată în situația de a fi victima unui bullying. De cele mai multe ori, victimei, cu atât mai mult dacă este copil, îi este teamă să sesizeze abuzul celor care l-ar putea ajuta. Unii nici nu știu cui să se adreseze.
Tocmai aici intervine această aplicație. Un buton CERE AJUTOR din cadrul aplicației îți pune la dispoziție un chestionar, ușor și rapid de completat. În urma completării, primești ajutor arătându-ți încotro să te îndrepți și cui să spui prin ce situație ai trecut în caz de bullying, indiferent dacă ești copil sau profesor, victimă sau martor. Chestionarul se completează on-line.

Aplicația este creată de Asociația Părinților Isteți, cu sprijinul Fundației Vodafone România, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Consiliul Național al Elevilor și Itsy Bitsy. Ea se poate descărca gratuit din Google Play sau App Store.
Totul Despre Mame a scris aici despre cum se manifestă bullying-ul în școli și grădinițe și cum ai putea recunoaște, ca părinte, că micuțul tău este victimă sau agresor.
Dacă ți-a plăcut acest articol despre bullying și vrei să știi mai multe despre campania de prevenire a acestui fenomen în școli, îți recomandăm să citești și:
- Psiholog Flori-Ana Buzilă despre bullying: ”Niciun copil nu agresează dacă el însuşi nu e rănit la rândul lui”
- E șefa găștii sau e agresată de fetele rele? Iată cum poți preveni bullying-ul
- Fenomenul bullying, din ce în ce mai prezent încă de la grădiniță
- PODCAST. Cum ne învățăm copiii să lupte cu bullyingul