Cum revin copiii la școală și grădiniță din 5 mai. Anunț de la Ministerul Educației

Cristina Călin, redactor
scris pe
la școală din 5 mai
Copiii vor reveni la școală din 5 ani în funcție de scenariul în care se află localitatea.

Copiii vor reveni la școală din 5 mai după o lună în care au fost în vacanță. Excepție de la acest calendar fac cei care sunt în anii terminali. Ei vor reveni la școală pe 10 mai.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că în localitățile aflate în scenariul verde toți copiii vor merge la școală sau grădiniță, în efectiv complet.

„Miercuri, 5 mai, va fi prima zi de școală pentru toți elevii cu excepția celor din anii terminali. Elevii din ani terminali, neavând structura anului școlar afectată, vor veni la școală conform vechii planificări, la data de 10 mai, urmând să deruleze cursuri elevii de clasa a VIII-a, spre exemplu, până pe data de 11 iunie, pentru că pe 22 iunie vor începe examenele pentru Evaluarea Națională. Cei de clasa a XII-a vor începe pe data de 28 iunie examenul de Bacalaureat. Ceilalți elevi revin după scenariile anunțate. Mai exact: scenariul verde, la rata de infectare sub unu la mie, absolut toți elevii, inclusiv copiii de grădiniță, revin cu prezență fizică. Pentru scenariile galben și roșu, revin cu prezență fizică în data de 5 mai copiii din grădinițe, elevii din învățământul primar, inclusiv clasa pregătitoare și elevii claselor terminale. Deci peste rata de infectare unu la mie.”

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației

Pierderile suferite de copii sunt foarte mari

Sorin Cîmpeanu a subliniat într-o conferință de presă desfășurată luni, 26 aprilie, că pierderile provocate de criza sanitară sunt „foarte mari și neuniforme și pot fi recuperate cu greu”, astfel că „orice măsură care vizează recuperarea acestor pierderi este binevenită”.

„Programul de ore remediale, care s-a putut derula inclusiv în vacanță, care presupune implicarea a 250.000 elevi e necesar, dar nu suficient, de aceea e necesară prezența fizică. Am propus extinderea acestui program pentru anul școlar 2021 – 2022. Cei din clasele terminale nu vor mai putea beneficia de acest program”, a adăugat ministrul Educației.

El a subliniat că riscurile nu pot fi eliminate total, dar că prin respectarea regulilor -mască sanitară, distanțare, testare, aerisire -, se pot ține sub control, astfel încât „să nu avem o generație întreagă de copii fără șansa de recuperare a acestor pierderi”.

Cum se va face testarea în școli

În legătură cu testarea în școli cu teste noninvazive, ministrul a spus că în comitetul de joi a propus această inițiativă Ministerului Sănătății. Ca argument, el a spus că este o măsură care s-a luat și în școlile din Italia, Germania, Franța.

„Aceste teste sunt utilizate în școli, trebuie validate ulterior prin teste PCR, dar sunt importante. E vorba de testarea elevilor cu simptome specifice și a elevilor contacți ai unor persoane confirmate. Guvernul va analiza și va decide”, a spus ministrul.

Școlile speciale nu se supun scenariilor

Ministrul Educației spuen că ”pentru școlile speciale este esențial să permitem prezența fizică. Sunt 27.750 de elevi, mare parte dintre ei sunt cu tulburări, inclusiv din spectrul autist, sunt elevi care au nevoie de prezență fizică, au nevoie de cabinete de stimulare polisenzorială, psihomotorie, de locomoție, de kinetoterapie, au nevoie de lucruri care nici un caz nu pot fi asigurate în online.”

Analiza situației nu este gata

În ultima săptămână dinainte de începerea cursurilor, deci săptămâna viitoare, va avea o discuție în care se va analiza evoluția epidemiologică. ”Dacă cei care au competențe pentru a se pronunța din această perspectivă sanitară, la solicitarea Ministerului Educației, vor găsi că putem să ne permitem o prezență fizică mai mult decât ceea ce am anunțat conform scenariilor, atunci sigur că da este foarte important. Mai ales că, încă un argument: elevii care nu sunt în clasele terminale au o săptămână de școală în plus. În loc să termine școala pe 18 iunie, o termină pe 25”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Totodată, în Ministerul Educației se avansează ideea de a menține toate școlile și grădinițele deschise fizic, indiferent de scenariu, dacă toate cadrele didactice și angajații unității de învățământ sunt vaccinați.

În acest moment, au fost imunizați peste 50% dintre profesori, iar Sorin Cîmpeanu spune că se progresează greu în acest sens. Acesta a declarat la Digi24 că a fost somat să oprească campania de promovare a vaccinării.  „Îmi pare rău să dezamăgesc anumite persoane, dar nu vom întrerupe această campanie”, le-a răspuns el contestatarilor.

Potrivit ministrului, până în acest moment, au fost vaccinați 153.000 de angajați ai școlilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa