Klaus Iohanis: ”Pregătiți copiii pentru școală!”

Cristina Călin, redactor
scris pe
școala începe
Elevii din ciclul primar vor merge la școală atât în scenariile verde, galben și roșu.

Începând cu 8 februarie o parte dintre elevii din România vor începe cursurile în format fizic. Președintele Klaus Iohanis a anunțat azi, 2 februarie, că se va merge pe cele trei scenarii care țin cont de rata de infectare din fiecare localitate.

La ședința de la Palatul Cotroceni au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, șeful DSU Raed Arafat și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol. ”Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun că nu am scăpat de pandemie. E nevoie să fim responsabili, să respectăm măsurile care sunt în vigoare, dar putem să constantăm că incidența bolii s-a redus un pic.”, a explicat Iohanis decizia luată azi.

Președintele Klaus Iohanis a declarat că decizia de a începe școlile a fost luată în unanimitate, luând-se în considerare și ce s-a întâmplat și în alte țări din Uniunea Europeană. ”Nu suntem singuri în Europa și ne-am uitat în jur să vedem ce fac alții. Marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. În majoritatea statelor sunt deschise sau vor fi deschise. Doar în 3 state nu se deschid școlile”, a spus președintele.

Cele 3 scenarii după care va începe școala

În localitățile în care este în vigoare scenariul verde vor merge la școală și grădiniță toți copiii. În acestă situația vor fi localitățile unde rata de infectare nu depășește 1 la mia de locuitori.

În scenariul galben, acolo unde rata de infectare este de peste 1 la mie, dar nu depășește 3 copiii vor merge la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.

Acolo unde rata de infectare este între 3 și 6 la mie și se instituie scenariul roșu copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.

Există și varianta în care se trece iar în scenariul 100% online, atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.

Situațiile în care se aplică sistemul hibrid

De asemenea, s-a luat în calcul și posibilitatea ca anumite categorii de elevi sau profesori să poată merge la școală în varianta hibrid, după cum a anunțat săptămâna trecută ministrul Sorin Cîmpeanu.

  • În cazul în care elevul suferă de o boală care s-ar agrava în cazul în care s-ar îmbolnăvi de COVID-19 și aceasta este certificată medical;
  • Când printre aparținătorii copilului există persoane cu vulnerabilități de ordin medical certificate;
  • Cadrele didactice care dovedesc că au probleme de sănătate vor putea să asigure orele în sistem online. În acest caz certificarea trebuie făcută de un medic de medicina muncii;
  • Dacă un elev sau un cadru didactic prezintă simptome cât de mici trebuie să rămână acasă;

Detaliile vor fi stabilite mâine

Reîntoarcerea copiilor la școală și grădiniță se va face cu respectarea normelor de siguranță și de prevenție astfel încât să nu se îmbolnăvească nici elevii, nici cadrele didactice.

În cursul zilei de mâine va fi publicat un ordin de ministru în care vor fi stabilite și detaliile legate de deschiderea școlilor. Acesta va explica care este numărul de cazuri de COVID-19 dintr-o unitate de învățământ la care se vor închide unitățile de învățământ.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa