„Istoria românilor”, materie obligatorie la liceu din 2026

Laura Bogaciu, redactor
scris pe
eleva-cu-ochelari-in-banca
Materia se va numi „Istoria românilor” sau „Istoria României”, în funcție de decizia Academiei Române. FOTO: Shutterstock

După începerea dezbaterilor legate de modificarea planurilor- cadru pentru liceu s-au decis primele modificări: elevii de liceu vor învăța istoria românilor- materie obligatorie, separată de istoria universală. Decizia a fost anunțată de ministrul Educației Daniel David și va fi implementată începând cu anul școlar 2026-2027, ceea ce înseamnă că primii elevi influențați de această schimbare sunt cei aflați acum în clasa a VII-a.

Ca urmare a discuțiilor avute în cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanții Academiei Române și ai facultăților de istorie din universități, ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că „Istoria românilor/României” (numele va fi definitivat de Academia Română) va fi disciplină de sine stătătoare la liceu. „După clarificarea păstrării limbii latine în curriculumul de specialitate, mă bucur să fiu ministrul care poate contribui, alături de specialiștii de top ai domeniului, la readucerea după câteva decenii a «Istoriei românilor și a României» ca disciplină de sine stătătoare la nivel liceal”, a afirmat Daniel David. Decizia vine ca urmare a acceptării Memoriului prin care decanii de la 12 facultăți de Istorie, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, și șeful secției de Istorie-Arheologie, Victor Spinei, i-au cerut ministrului Educației să includă cel puțin câte o oră de Istorie universală și a românilor în trunchiul comun la liceu, la toate specializările și clasele.

Contextul intern și internațional ar trebui să impună creșterea, nu reducerea orelor de Istorie

Semnatarii Memoriului transmis ministrului Educației în 5 februarie își exprimau dezacordul față de propunerile de modificare a planurilor cadru, „care nu pornesc de la o proiecție nouă asupra conținuturilor, de la finalitățile procesului educativ și de la o dezbatere asupra structurii programelor, ci mai curând de la simpla reducere a numărului de ore pentru disciplina Istorie. Schimbările propuse pentru această disciplină vin într-un context intern și internațional în care extremismele, discursul de tip totalitar și derapajele ideologice și politice ar trebui să impună nu reducerea numărului orelor de Istorie, ci, dimpotrivă, creșterea lor, cu o adaptare adecvată a programelor și conținuturilor, pentru a consolida formarea civică a tinerilor.”

În Istorie se prefigurează modernizări de esență

”Mă bucur că perioada de dezbatere a proiectelor de planuri-cadru pentru învățământul liceal începe să prefigureze modernizări de esență în educație, în general, și în istorie, în particular. Așa cum am spus la momentul lansării planurilor-cadru, alături de știință, religie și pregătire pentru viață, un element esențial este cel legat de cultura națională”, a declarat ministrul. El a mai anunțat că a convenit cu partenerii de discuții că vor colabora „pentru a asigura în cadrul universităților pregătirea profesorilor în a dobândi metode moderne de educație, iar universitățile se vor implica mai direct și în formarea continuă a cadrelor didactice din preuniversitar.”

Ministrul Educației, reprezentanții Academiei Române și cei ai facultăților de istorie din universități au căzut de acord că modelul actual de predare a istoriei în liceu trebuie îmbunătățit și regândit. De asemenea, au anunțat că „vor lucra colaborativ la programă, pentru a avea un conținut mai aerisit și mai atractiv, inclusiv cu elemente distincte de consolidare, remediale și relevanță pentru viață a competențelor dobândite.” Potrivit lui Daniel David, după etapa de diagnostic și evaluare a sistemului de educație și cercetare, anunțată pentru luna mai, vor fi discutate și alte aspecte ale Memoriului.

Disciplina și petiția                                             

Proiectul planurilor-cadru pentru liceu 2025, aflat în consultare publică până pe 6 martie, a stârnit reacții din partea profesorilor și specialiștilor în educație, care contestă unele dintre modificările propuse. O propunere de modificare care a creat tensiuni este cea referitoare la reducerea numărului de ore pentru anumite discipline, cum ar fi Matematica la clasele a XI-a și a XII-a, unde ea devine opțională pentru profilurile de știinte sociale.

O altă modificare propusă, care nu a fost bine primită,  este eliminarea disciplinei Geografie din trunchiul comun la clasele a XI-a și a XII-a. Aceasta a fost criticată de Facultatea de Geografie a Universității București, care consideră că Geografia este esențială în contextul schimbărilor atât climatice cât și geopolitice. Opinia este susținută și de Societatea de Geografie din România, care a transmis Ministerului Educației o solicitare oficială de păstrare a acestei discipline în curriculum.

Asociația Profesorilor Francofoni a transmis, de asemenea, o petiție pentru menținerea a două ore de predare pe săptămână a Limbii moderne 2, care în noile planuri-cadru beneficiază de doar o oră obligatorie pe săptămână.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa