Cum am luat gratuit iodura de potasiu pentru copilul meu. Ce este, de ce trebuie să o ai în casă, cum se administrează în caz de atac nuclear

Dozele gratuite de iodură de potasiu destinate copiilor se distribuie cu rețetă eliberară de medicii de familie.

Georgiana Mihalcea, redactor
scris pe
iodura de potasiu
Iodura de potasiu poate fi luată gratuit, cu rețetă de la medicul de familie.

Iodura de potasiu se distribuie deja în România, în contextul războiului din Ucraina, ca măsură de prevenție în cazul unei catastrofe nucleare. Ironizată de unii, aplaudată de alții, măsura luată de Ministerul Sănătății are rol profilactic, nu costă nimic și, într-o bună zi e posibil să-ți fie de folos. Nu spune că „n-are cum să se întâmple asta vreodată”, pentru că generația mea a mai trecut prin asta, la episodul „Cernobîl”.

Sunt o mamă foarte precaută când vine vorba despre sănătatea copilului meu, și urmăresc mereu recomandările autorităților, mai ales în chestiuni serioase, cum ar fi pandemia și războiul din Ucraina, în care există riscul unei explozii nucleare.

Știu că nu-i deloc de glumă, pentru că am trăit în vremea în care centrala nucleară de la Cerbobîl a explodat și ni s-a administrat iod. Eu am trecut de 40 de ani, dar copilul meu se apropie de 16 și am deja în casă doza unică de iodură de potasiu cu care-l pot proteja de apariția cancerului tiroidian, dacă va fi cazul.

Cum am luat iodura de potasiu de la medic

Zilele trecute am fost la medicul de familie ca să-mi dea trimitere pentru analizele anuale uzuale pentru copilul meu. Doamna doctor ne-a întrebat dacă vrem să luăm și rețeta pentru iodura de potasiu, dacă tot am ajuns la cabinet. Bineînțeles că am acceptat! Nu se știe cum vor evolua lucrurile, nu se știe dacă se va găsi tot timpul, așa că am plecat din cabinetul medical cu rețeta și cu ideea de a merge imediat la farmacie să-i iau copilului doza necesară.

Am intrat în prima farmacie din lanțul indicat de medicul de familie, am arătat rețeta, am avut de completat un formular și am primit doza unică de iodură de potasiu, care va proteja tiroida copilului meu, în eventualitatea în care lucrurile vor degenera în războiul ruso-ucrainean.

Iodura de potasiu este distribuită cu câteva măsuri de protecție și instrucțiuni de administrare și păstrare într-un mic pliant editat de Ministerul Sănătății, pe care e bine să le citești și să le păstrezi împreună cu pastila. Sper să nu fie cazul vreodată, dar, dacă va fi, îmi voi mulțumi că am luat această decizie.

Așa am primit și voi păstra doza de iodură de potasiu pentru copilul meu (pastile și instrucțiuni).

Ministerul Sănătății a început distribuirea pastilelor cu iodură de potasiu 65 mg. Însă acestea se pot lua de la farmacie doar pe baza prescripției medicale eliberate de medicul de familie. Lista farmaciilor care distribuie gratuit pastilele cu iodură de potasiu o găsiți aici.

De ce se administrează iodura de potasiu la copii

Ionii de iod radioactivi se acumulează în glanda tiroidă și pot duce, în timp, la cancer tiroidian.

„Copiii sunt principala categorie din populație care trebuie protejată de efectele iodului radioactiv, pentru că ei sunt cei mai susceptibili la noduli tiroidieni și cancer tiroidian în eventualitatea unei expuneri la doze mari”.

dr. Adrian Comănici, șef de secție endocrinologie la Spitalul Clinic CF 2, din București, pentru smartliving.ro

Experiența de la Cernobîl a demonstrat această creștere a cazurilor de cancer tiroidian în rândul copiilor. În zonele cel mai puternic afectate din Belarus, incidența acestui tip de cancer la copii a  crescut de peste 100 de ori față de perioada anterioară accidentului, potrivit unor studii citate în Ghidul pentru profilaxia cu iod după accidente nucleare elaborat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Creșteri ale cazurilor de cancer tiroidian la copii au fost documentate până la 500 de kilometri de locul accidentului nuclear.  

Dintre toți copiii, nou-născuții sunt cei mai vulnerabili la efectele iodului radioactiv. În primele zile de viață, activitatea glandei tiroide a unui nou-născut este foarte intensă. În acest interval scurt, cantitatea de iod radioactiv absorbită de glanda tiroidă este de patru ori mai mare decât la celelalte categorii de vârstă. 

VârstaDoza recomandată
Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
Copii cu vârsta între 3-12 ani:1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună):¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)
SURSA: Ministerul Sănătății din România

Cum se administrează iodura de potasiu la copii și adulți

Autoritățile sanitare din țara noastră au transmis un ghid de administrare a iodurii de potasiu la copiii de orice vârstă și al adulții cu vârsta mai mică de 40 de ani. Iată care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi:

  • Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă.
  • Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit.
  • Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.
  • În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.

În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.

În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză. Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.

„În unele situații de urgență cu radiații, de obicei accidente de centrale nucleare, iodul radioactiv poate fi eliberat în mediu și poate pătrunde în organism prin respirație sau consum. Aceasta este cunoscută sub numele de contaminare internă. Când tiroida absoarbe niveluri ridicate de iod radioactiv, poate crește riscul de cancer tiroidian la sugari, copii și adulți tineri la mulți ani după expunere. Tiroida este o glandă din gât care joacă un rol important în multe funcții ale corpului”.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite

Efecte adverse ale iodurii de potasiu

După doze mari sau după o intoxicație cronică, iodura de potasiu are o listă lungă de efecte adverse, precum: cefalee, gust metalic, diaree, adenopatie (mărirea în volum a ganglionilor limfatici), sângerări ale mucoaselor, angioedem, acnee vulgară, erupții cutanate, urticarie, edem al pleoapelor, edem pulmonar, dureri articulare și febră. Aceste reacții se instalează în câteva ore și până la 5 zile de la administrare.

Pe termen lung, iodul utilizat impropriu poate duce la apariția gușei și hipotiroidismul iod-indus, hipertiroidismului iod-indus, tiroiditelor induse de iod și chiar a cancerului tiroidian, potrivit medicului endocrinolog. 

„Tabletele de iod protejează tiroida de iradiere, administrarea preventivă este ferm contraindicată de medici. Iodura de potasiu este indicată doar în cazul unui accident nuclear și doar după o evaluare a riscurilor și beneficiilor. Nu luați iod profilactic, în speranța că veți face profilaxia expunerii la radiații. Induceți o serie de patologii care sunt greu de controlat ulterior”.

dr. Adrian Comănici, șef de secție endocrinologie la Spitalul Clinic CF 2, din București, pentru smartliving.ro

Iodura de potasiu are câteva contraindicații clare. Ea nu ar trebui administrată persoanelor care suferă de:

  • alergie cunoscută la iod;
  • dermatită herpetiformă van Dühring – o boală autoimună manifestată prin senzaţie de mâncărime şi băşici la nivelul pielii;
  • hipertiroidism – tiroidă hiperactivă, care produce prea mulţi hormoni tiroidieni;
  • vasculită hipocomplementemică – o tulburare a pereților vaselor de sânge. 

Iodura de potasiu este contraindicată femeilor însărcinate care suferă de hipertiroidism. Celelalte categorii de populație care urmează sau au urmat în trecut un tratament pentru probleme ale tiroidei pot lua tablete de iod numai după consultarea și la recomandarea medicului. Aceeași precauție se impune și în cazul bolilor renale.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa