Mai ieșim cu copiii din casă? Întrebări pe care părinții le au despre coronavirus și răspunsurile experților

Oana Antonescu, redactor
scris pe

Pandemia de coronavirus a închis grădinițele și școlile din România, iar în aceste condiții, mulți părinți se întreabă unde mai pot ieși cu copiii să se recreeze, ce mijloace de transport să folosească sau dacă să mai primească bunicii în vizită. 

Coronavirusul la copii pare să nu fie la fel de periculos ca pentru adulți, din datele pe care le au experții până acum. În cazurile cele mai serioase, copiii au avut febră și probleme respiratorii, dar fără complicații severe.

Niciun copil mai mic 9 ani nu a decedat până la această dată, iar în grupa de vârstă 10-19 ani, rata de mortalitate este de 0,2%, reiese din statisticile oficiale. Cu toate acestea, părinții nu ar trebui să se consoleze la ideea că infecția nu le pune copiilor viața în pericol și că nu trebuie să ia măsuri atât de stricte pentru a preveni îmbolnăvirea lor.

De cele mai multe ori, coronavirusul la copii nu are simptome sau ele sunt ușoare, ceea ce face dificilă diagnosticul infecției. În consecință, cei mici răspândesc foarte ușor boala în familie sau în colectivitate, fără ca părinții să știe că o au. Acesta este și motivul pentru care s-au închis grăădinițele și școlile din România și din alte țări, iar autoritățile insistă ca toate categoriile de persoane să respecte aceleași măsuri de precauție.

Mulți părinți se întreabă zilele acestea ce pot face cu copiii în această „vacanță” – deși ministrul Educației, Mnica Anisie, spune pe pagina sa de Facebook că procesul de educație ar trebui să continue și acasă. Iată care sunt cele mai importante dileme ale părinților în această perioadă:

Mai pot merge cu copilul în locuri publice?

În România, muzeele au fost închise pentru public cel puțin până la 31 martie și activitățile culturale, științifice și de divertisment în spații închise cu peste 100 de oameni au fost restricționate de teama extinderii epidemiei.

Mall-urile nu au, deocamdată, restricții de funcționare, dar cinematografele din incinta acestora au fost închise. Unele after school-uri vor rămâne, de asemenea, deschise în această perioadă. Este vorba despre cele în regim privat, care au statut de societăți comerciale și nu de instituții de învățământ, potrivit ministrului interimar al Educației, Monica Anisie. Cele care aparțin școlilor și își desfășoară activitatea în unitățile de învățământ de stat aparțin Ministerului Educației și s-a putut dispune închiderea lor.

În Italia, toate centrele comerciale și toate magazinele, cu excepția celor alimentare, au fost închise, la fel și restaurantele și barurile. Deschise au mai rămas și farmaciile.

Cu toate că mall-urile și locurile de joacă din incinta acestora rămân deschise „recomandarea către părinți și copii este de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate”, a spus Monica Anisie la Digi24.

Despre noul coronavirus nu se știu foate multe și puținele informații care ajung la noi de la experții epidemiologi se schimbă de la o zi la alta. Cel mai bun exemplu în acest sens este distanța socială de siguranță. Un metru, atât cât recomandă autoritățile italiene, este mult prea puțin pentru a ne proteja de îmbolnăvire, arată analizele mai recente.

Noul coronavirus se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată, supravieţuieşte cel puţin 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe, la temperaturi de peste 30 de grade C, semnalează un nou studiu al specialiștilor de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan.

Vă rog să îi încurajați pe părinți să își sprijine copiii și să evite spațiile aglomerate. Măsura suspendării cursurilor este preventivă, este nevoie să continuăm prevenția și în afara spațiului școlar! Am încredere că împreună vom depăși aceste momente cu bine, alături de elevii noștri”, a făcut apel la profesori ministrul Monica Anisie pe pagina sa de Facebook.

Unde ieșim acum cu copiii?

Singurele spații sigure sunt cele în aer liber, cu condiția de a păstra distanța de siguranță față de alți oameni. Cu toate acestea, locurile de joacă din parcuri pot fi și ele contaminate, așa încât plimbările în aer liber sunt singura soluție de recreere în afara casei. „Dacă sunt activități ce pot să se desfășoare în aer liber (…), acest lucru se poate face”, a declarat recent Raed Arafat într-o conferință de presă.

Chiar și așa, spălarea cu apă și săpun sau dezinfectarea mâinilor este obligatorie după o plimbare în aer liber, iar regula de a nu atinge fața cu mâinile este valabilă și în spații deschise. Riscul de contaminare există și în acest caz, pentru că noul coronavirus poate supraviețui și pe suprafețele exterioare. Din studiile efectuate până acum, se știe virusul 2019-nCoV poate supravieţui câteva ore sau chiar mai mult.

Putem merge cu copilul cu transportul în comun?

Transportul în comun nu a fost suspendat, dar au fost luate măsuri mai riguroase de igienizare. Cu toate acestea, măsurile nu pot ține pasul cu un număr mare de călători. Există riscul ca barele de susținere și scaunele să se contamineze de la o persoană infectată. Regula de distanțare socială rămâne valabilă și în acest caz, dar este dificil de aplicat în condiții de aglomerare.

Experții chinezi au demonstrat cum un bărbat care nu știa că este contaminat a răspândit virusul către nouă persoane din autobuz, chiar și la 30 de minute după ce coborâse din autobuz.

Copilul meu are imunitatea scăzută. Ar trebui să fim mai precauți?

Nu se știe încă foarte bine cum reacționează organismul copiilor la acest virus și tocmai din acest motiv este nevoie de mai multă precauție în cazul celor cu imunitate scăzută, spune dr. Rebecca Pellett Madan, medic pediatru infecționist la Spitalul pentru Copii Langone’s Hassenfeld, din SUA.

„Ar trebui, probabil, să evite locurile aglomerate (…), chiar dacă trăiesc în zone în care virusul nu este răspândit în comunitate”, a declarat specialistul pentru publicația The New York Times.

Copilul meu are simptome de răceală sau gripă. Mă duc cu el la spital?

Răspunsul răspicat al autorităților este NU. „Rugămintea noastră către toți care au gripă, răceli și probleme de acest gen este să nu vină în unitățile de primiri urgențe (UPU). Să contacteze prima dată medicul de familie. Și telefonic să-l contacteze pentru febra de 38 de grade Celsius. Nu veni la spital pentru că tușești. Contactează mai întâi medicul de familie. Rugămintea noastră este ca oamenii să minimalizeze vizitele la UPU, la camerele de gardă. Pentru probleme respiratorii ușoare, să sune la medicul de familie”, recomandă secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Dacă cel mic are febră mică, gâtul roșu, dacă îi curge nasul și, mai ales, dacă are dificultăți în respiraie, trebuie să contactați mai întâi medicul de familie.

Dacă am copilul foarte bolnav, îl duc la spital să îl testez pentru coronavirus?

Medicii nu vor efectua testarea pentru coronavirus unui copil care nu a avut contact direct cu cineva cu rezultat pozitiv la test sau care nu a venit dintr-o țară cu risc. Dacă cel mic este în una dintre aceste situații, recoltarea probei pentru test se face acasă, după anunțarea autorităților.

„Din triajul epidemiologic găsim pe cineva să îți recolteze de acasă și rămâi acasă până vedem rezultatele decât să te duci în UPU să infectezi alte persoane care poate sunt acolo, la coadă pentru alte probleme”, mai precizează Raed Arafat.

Mai pot veni bunicii în vizită la noi?

Vârstnicii sunt categoria cu cel mai mare risc de complicații în caz de infectare cu coronavirus, dar aceasta nu înseamnă că trebuie izolați de restul familiei. Bunicii pot sta cu nepoții atâta vreme cât întreaga familie respectă regulile de igienă și pe cele de distanțare socială recomandate de specialiști.

Citește mai multe despre noul coronavirus în următoarele articole:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa