O femeie de 24 de ani din Marea Britanie a născut în luna iulie 2022 un băiețel după o inseminare artificială făcută acasă cu un kit online care costă doar 25 de lire. Ea e hotărâtă să crească micuțul de una singură și spune că este cel mai bun lucru pe care l-a făcut vreodată.
Bailey Ennis, de 24 de ani, care locuiește în sudul Londrei, a decis să încerce o inseminare acasă cu ajutorul unui donator de spermă găsit pe internet și cu un kit cumpărat online pentru care a plătit suma de doar 25 de lire (aproximativ 150 de lei).
Cum stau lucrurile din punct de vedere legal și financiar în Marea Britanie
Clinicile de fertilizare sunt controlate de Autoritatea de Fertilizare și Embriologie Umană (HFEA), cu donatori obligați să-și facă regulat controale medicale și psihologice.
Costul unui singur ciclu de inseminare artificială este estimat între 800 și 1.600 de lire sterline, plus sperma donatorului (aproximativ 1000 de lire sterline pentru fiecare flacon). Din cauza costurilor ridicate, mulți oameni care își doresc bebeluși decis să apeleze la alte soluții disponibile pe internet.
Experții au avertizat că tranzacțiile private între femei și bărbați sunt în afara jurisdicției HFEA și nu există nicio protecție sau controale obligatorii ale stării de sănătate.
- CITEȘTE ȘI: O mamă surogat era să moară în ziua nașterii, încercând să aducă pe lume gemeni pentru un cuplu gay
O britanică de 24 de ani a apelat la inseminare artificială acasă
Bailey Ennis a rămas însărcinată în octombrie 2021 și a născut pe 2 iulie 2022 un băiețel, pe nume Lorenzo. Acum Bailey se obișnuiește cu viața de mamă singură și spune că „nu ar putea fi mai fericită” cu decizia ei. „A avea un copil singură este cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată. A fi mamă este minunat și sunt atât de fericită că am decis să fac asta.”
Mi-am dorit să fiu mamă de când eram adolescentă și, ca lesbiană, am știut întotdeauna că va trebui să fie prin inseminare artificială. Nu mi-am dorit să fiu într-o relație. Am vrut doar să am un copil. Lorenzo este uimitor și arată exact ca mine.
Bailey Ennis, 24 de ani, Londra
Când Bailey a început să se gândească serios la perspectiva de a deveni mamă anul trecut, a început să caute profiluri pe site-urile web ale donatorilor de spermă pentru a-și alege donatorul. Căuta pe cineva cu multă experiență și care să fie sănătos.
„Nu căutam anumite caracteristici, îmi doream doar pe cineva de încredere și cât mai sănătos posibil. Am găsit pe cineva care avea un dosar medical sănătos și care fusese donator pentru alte două cupluri LGBTQ. Așa că l-am contactat pe WhatsApp și ne-am întâlnit la o cafea înainte ca amândoi să fim de acord că va fi donatorul meu. De asemenea, a fost de acord să fie donatorul meu pentru mai mulți copii, dacă aș mai dori. Vreau ca fiul meu ai aibă frați de sânge”, a mai declarat Bailey.
Cum a decurs inseminarea artificială acasă
După ce a bătut palma cu donatorul, Bailey a achiziționat un kit de inseminare artificială online pentru 25 de lire sterline și și-a lăsat donatorul să vină la ea acasă când era în perioada de ovulație.
„A fost foarte ușor și deloc ciudat”, a spus ea. „El și-a adus donația și apoi m-a ajutat să folosesc trusa. Are cupe sterile, seringi, teste de ovulație și… gata.”
Bailey a aflat că este însărcinată pe 31 octombrie 2021 și a fost nespus de bucuroasă. „Am fost atât de fericită”, a spus ea. — „A fost tot ce mi-am dorit vreodată în viață.” Bailey a avut o sarcină fără probleme și a intrat în travaliu la 38 de săptămâni și cinci zile.
Lorenzo- bebelușul născut după o inseminare artificială acasă
„Am avut câteva contracții timp de câteva zile înainte de a mă interna la spital”, a spus ea. — „Copilul a venit pe lume foarte repede. Am făcut-o singură și nu am avut partener de naștere.”
Lorenzo s-a născut cântărind 2.324 g, pe 2 iulie 2022, și a trebuit să stea în spital două zile pentru o monitorizare atentă.
Era superb imediat ce l-am văzut. Are nasul meu, are ochi mari ca ai mei și părul meu șaten. Zâmbește când adie vântul, este foarte drăguț.
Bailey Ennis, 24 de ani, Londra
Lorenzo va ști despre donator și îl va putea întâlni dacă dorește, în orice moment al vieții sale. Cu siguranță va avea frați când voi fi pregătiră pentru asta. Mă simt atât de confortabil și sunt fericită ca mamă singură, susține tânăra.
Care sunt șansele de succes pentru inseminarea artificială?
IUI reprezintă plasarea spermatozoizilor în interiorul uterului femeii, după un set de analize specifice legate de momentul ovulației și după o pregătire prealabilă a spermei. De obicei, procedura se efectuează cu ajutorul unui cateter foarte subțire, flexibil ce va implanta spermatozoizii, pe cale cervicală, direct în uter, cu 6 ore înainte sau după ovulație. Procedura se poate efectua în timpul unui ciclu natural sau cu ajutorul stimulării ovariene. Rata de succes se încadrează între 17 și 20% pentru un ciclu.
Inseminarea intracervicală reprezintă una dintre cele mai populare metode de inseminare artificială deoarece este o procedură ușoară, nedureroasă, rapidă, cu o rată destul de mare de succes și cu costuri mai mici decât inseminarea intrauterină. Se caracterizează prin depozitarea spermatozoizilor în colul uterin și se alege mai ales în cazul în care bărbatul are probleme de ejaculare. Rata de succes este cuprinsă între 5 și 30% pe ciclu.
Inseminarea intravaginală este recomandată atunci când infertilitatea este plasată pe cauze necunoscute și presupune depozitarea spermatozoizilor în vaginul viitoarei mame pentru a crește șansele de concepție. Este una dintre cele mai ieftine proceduri de inseminare artificială, însă dezavantajul constă în faptul că trebuie foarte bine programată deoarece spermatozoizii trebuiesc plasați în vagin aproape în același moment cu producerea ovulației. De aceea, dacă nu ai o ovulației regulată, această procedură nu îți va fi recomandată decât dacă apelezi la stimularea ovariană. Rata de succes este de 5-30 % pe ciclu.
Inseminarea intratubară este poate cea mai rară, dar și cea mai scumpă. Spermatozoizii sunt plasați printr-o modalitate invazivă direct în trompele uterine ceea ce le oferă mai multe șanse de a fecunda ovului. șansele de reușită sunt până la 30% la un ciclu.
- CITEȘTE ȘI: Inseminare artificială sau fertilizare in vitro. Când să apelezi la una, când la cealaltă?
Ce riscuri sunt asociate cu procedurile de inseminare artificială
În cazuri foarte rare pot apărea riscuri de infecții transmise prin mostra de spermă sau chiar riscul instalării unei boli venerice.
Cele mai comune riscuri, deși scăzute, în cazul inseminării artificiale sunt legate de apariția unei sarcini gemelare (15%) și cel de hiperstimulare ovariană (1%).