Regulă nouă în școlile din București: maximum un copil cu Cerințe Educaționale Speciale în fiecare clasă

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
înscrierea copiilor cu CES în clasa pregătitoare
Este primul an școlar în care elevii sunt repartizați aleatoriu, iar numărul celor cu CES în fiecare clasă este reglementat de lege.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a stabilit o nouă regulă de organizare pentru anul școlar 2020- 2021: maximum un copil cu CES (Cerințe Educaționale Speciale) în fiecare clasă. Aceasta este ce-a de-a doua noutate semnificativă anunțată de Inspectorat, după cea privind repartizarea în clase a copiilor și a învățătorilor după o formulă clară.

Conform noilor prevederi, ”în situația în care un elev cu CES a fost distribuit într-o clasă în care a mai fost distribuit un alt elev cu CES, acesta va fi distribuit în clasa imediat următoare”. Temerile cadrelor didactice, pentru care, deocamdată, nu a fost anunțată o soluție, sunt legate de copiii cu CES nediagnosticați încă. Mai exact, ce se întâmplă dacă în aceeași clasă sunt încadrați în această categorie mai mulți elevi după finalizarea înscrierilor?

Cum se face repartizarea elevilor din București

În București, copiii înscriși în clasele pregătitoare vor fi repartizați după următoarea metodă: “toți elevii înscriși în unitatea de învățământ vor fi ordonați alfabetic, realizându-se 2 liste organizate pe criteriul de gen. Distribuirea acestora pe clase se face în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă (primul copil va fi cuprins în clasa pregătitoare A, al doilea copil – în clasa pregătitoare B, ș.a.m.d până la ultima clasă, după care se reia repartizarea, următorul copil fiind cuprins în clasa pregătitoare A și tot așa). Pentru a se asigura echilibrarea claselor constituite, acest algoritm se aplică separat celor 2 liste organizate pe criteriul de gen”.

Cine trebuie să participe la testarea psihosomatică

Înscrierile pentru clasa pregătitoare 2020 au început miercuri, 04.03.2020, iar clasele vor fi definitivate la începutul lunii septembrie. Conform legii, în anul școlar 2020- 2021 vor fi înscriși obligatoriu în clasa pregătitoare copiii care împlinesc 6 ani până în data de 31 august 2020. Opțional, la cererea părinților, pot fi înscriși și cei care împlinesc 6 ani până în 31 decembrie 2020, însă în cazul lor este obligatorie testarea psihosomatică, care va avea loc în perioada 25 februarie- 20 martie.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol despre înscrierea copiilor cu CES în clasa pregătitoare, îți recomandăm să citești și:

Jocuri și activități pentru integrarea elevilor cu CES (Cerințe Educaționale Speciale). Un ghid pentru profesori 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa