Infectarea cu Covid poate crește riscul de diabet la copii

Roxana Ioana Ancuța
scris pe
Covid crește riscul de diabet la copii. Sunt concluziile unor noi studii ale experților de la Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite.

Covid poate crește riscul de diabet la copii. Copiii care s-au vindecat de Covid-19 se pare că sunt expuși unui risc mai mare de diabet de tip I sau II. Sunt concluziile unor noi studii ale experților de la Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite.

Nu e ușor să ținem pasul cu tot ceea ce este legat de acest virus. Studii, concluzii, recomandări, știri, teste. Cum îi afectează pe copii toate acestea? Sunt întrebări pe care oamenii și le pun zi de zi. Mai pregnante sunt la părinții îngrijorați de starea copiilor. De ceea ce se va întâmpla cu ei, de posibilele riscuri la care sunt supuși dacă vor fi infectați cu acest virus. Se vindecă repede? Vor avea o formă ușoară? Va trebui să meargă la doctor ori se pot trata acasă? Vor rămâne sau nu cu repercusiuni asupra sănătății lor generale?

De asemenea, intervine și tema ”Long Covid”. Care este o nouă provocare atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Despre ”Long Covid” începem să aflăm din ce în ce mai multe informații. Pe măsură ce intrăm în al treilea an de pandemie. Pe 7 ianuarie 2022, specialiștii de la Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite au venit cu niște informații de interes general. Și anume, copiii care s-au vindecat de Covid-19 ar putea prezenta mai multe riscuri de a dezvolta diabet post-Covid. (Diabet de tip I și II). Studiile anterioare au arătat deja că adulții trecuți prin COVID prezintă un risc crescut de diabet. Acum, acestor studii, iată că li se adaugă noile descoperiri. Conform acestor date, rezultă o rată mai mare de diagnosticare a diabetului la copii, de la începutul pandemiei.

Creştere de 30% a raportărilor de diabet de tip I la copiii care au avut Covid

Datele au arătat o creștere de 2,6 ori a cazurilor. Alte studii au arătat o creștere de 30% a raportărilor de diabet de tip I în rândul copiilor care au avut virusul.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul anti-COVID pentru copiii între 12 și 15 ani se face de azi și în România. Ce trebuie să știi despre el

Studiile recente au fost făcute pe un segment de aproape 2 milioane de copii. Mai exact, au fost examinate două baze mari de date. Au fost comparate numărul cazurilor de diabet diagnosticat la copii cu vârste sub 18 ani care s-au recuperate după infectarea cu virusul COVID-19 și copii care nu au trecut prin această boală.

Studiul a constatat că, în timp ce ambele grupuri de copii au avut o rată mai mare de diagnosticare a diabetului zaharat – pe care experții o atribuie unui stil de viață pandemic sedentar crescut – cei care au avut anterior Covid-19 au avut și o creștere cu 166% a diagnosticelor. Spre deosebire de cei care nu au avut Covid și care au prezentat o creștere de 30% a diagnosticelor de diabet. Deși ambele cifre sunt mari, creșterea de 2,6 ori a diagnosticelor de diabet în rândul copiilor care s-au vindecat de Covid este alarmantă.

Cercetătorii încă încearcă să găsească legătura dintre Covid-19 și diagnosticele de diabet post-Covid

Potrivit aceluiași studiu, legătura dintre Covid-19 și diabet, mai mult ca sigur, este una destul de complexă. Și nu ar fi surprinzător, având în vedere gama largă de simptome pe care le dezvoltă Covid-ul pe termen lung. Conform declarațiilor cercetătorilor, „COVID-19 ar putea duce la diabet prin atacul direct al celulelor pancreatice”, scrie în studiu. În același studiu este menționat și faptul că virusul COVID-19 a afectat în mod disproporționat grupurile minoritare. Iar copiii din acele grupuri se confruntă deja cu un risc mai mare de diabet de tip II. Împreună cu o serie de alte riscuri pentru sănătate agravate de pandemie. În prezent, nu este clar dacă diabetul post-Covid, în special de tip II, va deveni sau nu afecțiune cronică pentru copiii care îl dezvoltă.

În concluzie, pentru persoanele care nu sunt convinse de rezultatele studiului… Centrul de Control al Bolilor din Statele Unite a încheiat studiul printr-un îndemn adresat părinților. Cei care au copii eligibili, cu vârste de peste 5 ani, să îi ducă la vaccinare. În cazul în care nu au făcut-o deja. Varianta Omicron a fost descrisă ca fiind mai puțin intensă și violentă decât alte tulpini. Totuși, poate duce la efecte secundare care afectează nu numai sănătatea pe termen lung, ci și finanțele. Trebuie luate în considerare costurile care vor fi implicate, de-a lungul vieții, în tratarea unei afecțiuni precum este diabetul.

Diabetologii americani recomandă părinților să fie atenți la cei 4 T:

  • Toilet – folosirea frecventă a toaletei de către copii sau prezența scutecelor foarte pline în cazul sugarilor. Urinarea excesivă, observabilă mai ales pe timp de noapte, indică faptul că rinichii încearcă să elimine excesul de glucoză din sânge;
  • Thirsty – copiii beau mai multe lichide decât de obicei, dar sunt în continuare însetați deoarece urinând des se deshidratează;
  • Tired – cei mici spun mereu că sunt obosiți deoarece corpul nu reușește să folosească toate caloriile pe care le consumă și să producă astfel energia necesară;
  • Thinner – pierderea bruscă în greutate

Un copil ce prezintă unele dintre aceste simptome ar trebui să fie supus unui test pentru determinarea nivelului glucozei. Acesta constă într-o probă de urină și o analiză de sânge capilar. Unele asociații medicale de specialitate recomandă chiar efectuarea unui screening. Vizați sunt mai ales cei care au rude apropiate diagnosticate cu diabet de tip 1.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa