Veste proastă pentru mamele fără venituri din salarii: indemnizația de maternitate se va micșora!

Printr-un proiect de ordonanță de Guvern pus în dezbatere publică Ministerul Sănătății vrea să micșoreze indemnizația de maternitate oferită mamelor care nu obțin venituri din salarii.

Laura Udrea, redactor
scris pe
indemnizația de maternitate 2023
Guvernul vrea să plafoneze indemnizația de maternitate pentru mamele fără venituri din salarii de la 12 salarii minime brute, în prezent, la 3 salarii minime brute. FOTO: Shutterstock

Ministerul Sănătății a anunțat că are de gând să micșoreze indemnizația de maternitate pe care o oferea mamelor care nu obțin venituri din salarii. Motivul – nu mai există fonduri suficiente. Astfel, acest ajutor oferit de stat, care este limitat în prezent la 12 salarii minime brute, ar urma să fie micșorat la maximum 3. „O aplicare justă, echitabilă și nediscriminatorie“, scrie CNAS într-un comunicat legat de propunerea lor.

„Iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate prin utilizarea procedurii de reglementare prevăzută de art. 115 alin. (1) din Constituție, republicată. În lipsa adoptării măsurilor imediate se vor produce consecințe  negative, prin diminuarea, în continuare, a bugetului FNUASS (Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate), aducându-se atingere unui interes public respectiv al sănătății populației“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Totul despre mame scria aici despre ultimele noutăți legate de indemnizația de maternitate 2023. Această Ordonanță de Guvern va aduce modificări mamelor care nu obțin venituri din salarii.

Cum era până acum pentru mamele care își plăteau singure asigurările

Potrivit legii în vigoare, pentru a beneficia de indemnizația pentru creșterea copilului, mamele care nu erau salariate (nu obțineau venituri impozabile) își plăteau singure un stadiu de cotizare de 12 salarii brute.  

Astfel, o persoană angajată, care realiza în anul 2022 venituri egale cu valoarea salariului minim brut pe țară, respectiv, 2.550 de lei (cât era în 2022), beneficia de o indemnizație brută lunară de 2.168 lei. O persoană asigurată opțional la valoarea a 12 salarii minime brute pe țară, respectiv 30.600 lei, beneficia de o indemnizație brută lunară de 26.010 lei (suma aferentă celor patru luni de concediu de maternitate fiind în total de 104.040 lei).

De precizat că sistemul de asigurări sociale de sănătate trebuie să deconteze sumele integrale pentru plata indemnizațiilor în cazul persoanelor asigurate facultativ, respectiv 26.010 lei lunar, în total 104.040 lei pentru plata acestui concediu.

De ce se impun aceste schimbări. Explicația CNAS

Începând cu 1 ianuarie 2023, odată cu creșterea salariului minim brut până la 3.000 de lei, plafonul maxim de asigurare este de 36.000 de lei. De cele mai multe ori, persoanele care solicită această indemnizație plătesc, de regulă, venitul maxim permis de legislație și stagiul minim de cotizare la sănătate.

„În practică, s-a ajuns la situația nefirească în care persoanele care se asigură opțional, inclusiv persoanele fără venituri, în momentul în care află că sunt însărcinate, încep să plătească doar timp de șase luni cele două contribuții – cea de asigurări sociale de sănătate la salariul minim și cea pentru concedii medicale la plafonul maxim de 12 salarii minime, după care renunță la contract și la plata contribuției, dar încasează suma menționată anterior, de 104.040 lei“, scrie Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat pe site-ul lor.

S-a încasat prea puțin și s-a plătit mult prea mult

În anii trecuți, sumele plătite de casele de asigurări de sănătate persoanelor care nu beneficiază de venituri de natură salarială, dar care au încheiat astfel de contracte de asigurare au fost imense, față de banii încasați din contribuții, arată comunicatul celor de la CNAS. Astfel, în anul 2021, sumele încasate au fost puțin peste 9.183.000 de lei, iar plățile făcute pe baza contractelor au însumat aproape 167.836.000 de lei. Pentru primele opt luni din 2022, s-au încasat aproape 7.118.000 de lei și s-au dat indemnizații de peste 119.217.000 de lei.

7.650 de lei ar urma să fie indemnizația brută lunară pentru mamele fără salariu

Noile reglementări ar urma să intre în vigoare la data de întâi a lunii care începe după cele 60 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. „În aceste condiții, propunerea nu face altceva decât să aducă la justa valoare nivelul indemnizațiilor de maternitate, prin raportarea bazei de calcul a acestei indemnizații pentru persoanele fără venituri sau care realizează venituri din activități independente, la veniturile pentru care se plătește contribuția de asigurări de sănătate și la cele înscrise în declarațiile care vor constitui baza de calcul a concediilor și indemnizațiilor medicale, inclusiv pentru indemnizațiile de maternitate. Astfel, o persoană care se va asigura opțional la 3 salarii minime brute pe țară, poate beneficia de o indemnizație brută lunară de 7.650 de lei“, se mai arată în comunicatul CNAS.

Modificările se aplică și taților vor să intre în concediul de creștere a copilului, dacă aceștia nu obțin venituri salariale.

Conform CNAS, noile reglementări se vor aplica doar persoanelor fizice fără venituri sau care realizează venituri din activități independente și care vor dori să se asigure opțional. Reglementările nu vor acționa retroactiv, spune CNAS.

Dacă te-a interesat acest articol despre indemnizația de maternitate, următoarele articole s-ar putea să-ți fie utile:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa