Doi părinți din județul Bihor au fost condamnați de instanța de judecată la patru luni de închisoare cu suspendare și la efectuarea a 40 de zile de muncă în folosul comunității. Decizia este definitivă și are la bază refuzul celor doi de a-i mai lăsa pe cei patru copii să meargă la școală. Procesul durează de trei ani, iar abia acum instanța a decis să oblige părinții să reînscrie copiii în învățământul de stat obligatoriu.
Părinții au motivat retragerea copiilor de la școală spunând că nu sunt de acord cu materia predată și că vor să-i ferească pe cei mici de tentația internetului, potrivit eBihoreanul.ro. Cazul a ajuns în instanță în 2021, anul în care copiii au fost retrași de la Liceul Teoretic nr. 1 din Oradea și înscriși într-un program american de pregătire acasă. Directorul instituției școlare a făcut plângere la Poliție în toamna anului 2021, iar de atunci ei au fost monitorizați de autorități. Copiii aveau la acea vreme vârste de 8, 10, 11 și 13 ani și se aflau în clasele primare, respectiv, gimnaziu.
Studiu sub supravegherea părinților
Cei patru copii au fost evaluați de specialiști, care au constatat că au lacune serioase în ceea ce privește cunoștințele școlare și că nu se află la nivelul la care ar trebui să fie, potrivit vârstei. Aceasta deși, potrivit părinților, copiii studiau trei ore în fiecare zi, sub supravegherea lor. Cei doi părinți sunt din comuna Bratca și nu au nicio pregătire pedagogică. Mama copiilor are doar opt clase, iar tatăl, 12.
Decizia judecătorească definitivă a fost pronunțată de Curtea de Apel Oradea. Instanța a mai dispus ca părinții să se afle sub supraveghere, timp de doi ani. „Inculpaţii nu au arătat că înţeleg implicaţiile deciziei asumate, cu toate că li s-a oferit contextul necesar”, a explicat în primă instanţă judecătorii. Potrivit reprezentanților DGASPC Bihor, familia a beneficiat în perioada ianuarie-aprilie 2022 de sprijin și consiliere pentru reînscrierea copiilor în învățământul obligatoriu. Părinții au refuzat, însă. În urma deciziei judecătorești definitive, părinții sunt obligați să-și reînscrie copiii la școală.
Homeschoolig în România
Potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, în România, învățământul obligatoriu include învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Totuși, legea Educației menționează garantarea educației diferențiate, iar în România aceasta se poate realiza doar prin școli private și prin posibilitatea de a înscrie copilul la o școală în străinătate, acreditată în țara de origine, care are licență internațională pentru învățământ la distanță, online sau prin corespondență.
Așa numitele ”școli- umbrelă” acceptă și elevi din alte țări, contra unei taxe anuale, oferind foaie matricolă și diplome la final de ciclu de învățământ. Părinții sunt astfel acoperiți din punct de vedere legal și academic, iar copilul poate fi oricând reintegrat în învățământul public sau privat, după o testare a cunoștințelor. În 2016, vedetele Dana Nălbaru și Dragoș Bucur și-au retras fiica de la școală pentru a urma învățământul în sistem homeschooling, iar același lucru l-a făcut recent și solista Cristina Bălan cu gemenii ei.