S-a aprobat vaccinarea copiilor de la 5 la 11 ani în toată Europa. În România, au fost identificate aproape 200 de cabinete

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
Vaccinarea anti-COVID la copiii de 5-11 ani
Vaccinarea anti-COVID la copiii de 5-11 ani a început deja în SUA

Vaccinul anti-COVID pentru copiii de 5-11 ani a fost aprobat pentru utilizare și în Europa, începând cu 25 noiembrie 2021, de către Agenția Europeană a Medicamentului.

România face pregătiri pentru vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani.  Vaccinarea se va face cu seriul BioNTech/Pfizer, în două doze, a câte 10 micrograme. Intervalul între cele două doze va fi de 21 de zile, la fel ca în cazul celorlalte categorii de vârstă. Vaccinul va fi făcut cu un ac mai mic decât cel folosit pentru adulți.

„Situaţia preliminară legată de numărul de cabinete de vaccinare adresate copiilor cu grupa de vârstă 5-11 ani: sunt identificate circa 45 de cabinete în unităţile sanitare şi alte 135 de cabinete de vaccinare în centrele unde, în momentul de faţă, se foloseşte vaccin de la compania BioNTech/Pfizer. Aceste situaţii vor fi în dinamică şi, pe măsură ce vom avea o finalizare a numărului de cabinete, o vom comunica”

Valeriu Gheorghiţă, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19

Centre de vaccinare speciale pentru copiii din categoria 5-11 ani

Părinții își pot programa copiii în platforma națională de vaccinare, iar fiecare centru va avea specificat dacă imunizează și această categorie de vârstă. „Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă. Nu se știe însă când va începe exact campania de vaccinare pentru că autoritățile depind de livrarea de ser de către compania producătoare. În acest moment se așteaptă informații suplimentare de la Comisia Europeană.

De la începutul pandemiei în România s-au înregistrat 52.898 cu vârsta cuprinsă între 0 și 9 ani au fost depistați cu noul coronavirus și 108.258 în categoria de vârstă 10-19 ani, până în data de 23 noiembrie. Statistica Grupului pentru Comunicare Strategică indică un număr de 15 decese înregistrate la categoria de vârstă 0 – 9 ani şi alte 18 la categoria 10 – 19 ani, până la data de 24 octombrie.

În SUA imunizarea a început din octombrie

În SUA vaccinarea copiilor cu vârsta copiilor cu vârsta copiilor între 5 și 11 ani a început pe 29 octombrie 2021. Autoritatea pentru Hrană și Alimente (FDA) din SUA a clarificat câteva aspecte pentru părinți:

Puncte cheie pentru părinți și îngrijitori:

Eficacitate

Răspunsurile imune ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani au fost comparabile cu cele ale persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani. În plus, s-a constatat că vaccinul este eficient în proporție de 90,7% în prevenirea COVID-19 la copiii de 5 până la 11 ani.

Siguranța

Siguranța vaccinului a fost studiată la aproximativ 3.100 de copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani care au primit vaccinul și nu au fost detectate efecte secundare grave în studiul în curs.

Vaccinul anti-COVID la copiii cu vârsta între 5 și 11 ani aprobată în mai multe state din lume

Vaccinul anti-covid  BioNTech/Pfizer pentru grupa de vârstă 5-11 ani este aprobat și folosit deja și în Bahrain, Indonesia, Malayesia, Israel. Alte state ale lumii folosesc vaccinuri care nu sunt aprobate în UE. În Cuba sunt vaccinați copiii începând cu vârsta de 2 ani.

În Europa, Austria este prima țară care a început deja programările pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani. În primele 48 de ore s-au înscris 9.400 de persoane, potrivit Ramona Miletic, viceprimar al Vienei.

Agenția Europeană a Medicamentului urmează să aprobe și vaccinul produs de Moderna pentru vârsta de 5-11 ani la jumătatea lunii decembrie.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa