România „exportă” rujeola în Belgia, Austria, Italia

TOTUL DESPRE MAME
scris pe
rujeolă

Numărul deceselor cauzate de rujeolă a ajuns la 24 după ce alte două fetițe din zona de vest a țării au murit din cauza complicațiilor bolii. Numeroase cazuri de rujeolă au apărut și în Belgia și Austria, tulpina fiind acceași cu cea din România, conform Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile. Iată la ce să vă așteptați dacă călătoriți în țările europene în privința rujeolei

Două cauze ale epidemiei din România

Epidemia de rujeolă din România a început de anul trecut, din februarie, și continuă să se extindă. Numărul îmbolnăvilor raportate oficial se apropie de 5000, mai bine de 4000 înregistrându-se începând cu luna septembrie 2016. „Numărul mare de îmbolnăviri a fost cauzat de scăderea ratei de vaccinare”, este de părere dr. Alexandru Rafila, consilier personal al ministrului Sănătăţii în probleme de sănătate publică și preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. Epidemia s-a suprapus în ultimele luni și cu o lipsă acută de vaccinuri, din cauza întârzierii licitațiilor pentru achiziția lor de către Ministerul Sănătății. Situația nu este încă reglementată peste tot în țară, necesarul nefiind încă acoperit.

Cazurile de rujeolă din Europa

În Europa, cazuri de rujeolă au fost raportate în Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Islanda, Italia, Portugalia și Suedia. Iată punctual care este situația în țări din UE, conform raportărilor Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Un bolnav de rujeolă poate contamina până la 20 de persoane

Austria

De la începutul anului 2017, Austria a raportat 72 de cazuri de rujeolă, care depășeșete numărul de cazuri raportate în tot anul 2016.

Belgia

Din 20 decembrie 2016 până în 31 martie 2017, în Wallonia au fost raportate 266 de cazuri de rujeolă. Au fost afectate toate grupele de vârstă, 53% din îmbolnăviri apărând la copii peste 15 ani. Cei mai mulți bolnavi erau nevaccinați. A fost identificat genotipul B3, similar tulpinilor depistate în România, Italia și Austria.
În două cazuri de la care au pornit îmbolnăvirile a fost vorba de persoane care au călătorit în România în perioada de incubație a bolii, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Bulgaria

Rujeola a ajuns și în Bulgaria. Din martie 2017 până în 7 aprilie 2017 , Bulgaria a anunțat 30 de cazuri de rujeolă în orașul Plovdiv.

Denemarca

În 15 martie 2017, și Danemarca a anunțat un caz de rujeolă la un adult care a călătorit în Asia.

Franța

De la începutul anului 2017, Franța a raportat cazuri de rujeolă în mai multe zone. Până în 28 februarie 2017, au fost raportate 79 de cazuri. Doi copii au ajuns în spital în stare gravă cu encefalită și pneumonie severă.

Germania

Nu mai puțin de 272 de cazuri au fost raportate în Germania de la începutul anului 2017 până în data de 12 martie. În aceeași perioadă din 2016, erau raportate doar 18 cazuri. Cele mai multe cazuri, 165 au fost în Duisburg.

Rujeola: transmitere, simptome, tratament. Ce trebuie să știi

Ungaria

Între februarie 2017 și 8 martie, Ungaria a anunțat 13 cazuri de rujeolă la angajați din sistemul de sănătate. În tot anul 2017 au fost confirmate  41 de cazuri.

Islanda

În data de 31 martie, Islanda a raportat două cazuri de rujeolă la două fetițe gemene, nevaccinate, în vârstă de 10 luni. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când au fost raportate infecții cu rujeolă în această țară.

Italia

De la începutul anului 2017 până în 4 aprilie 2017, Italia a raportat 1 333 de cazuri de rujeolă, 131 la angajați din sistemul de sănătate. Majoritatea cazurilor (93%) sunt în Piedmont, Lazio, Lombardia, Toscana, Abruzzi și Sicilia. Cele mai multe îmbolnăviri sunt la persoane peste 15 ani, 88% fiind nevaccinați.

Portugalia

În data de 31 martie, Portugalia a raportat un caz de import din Venezuela și un altul la un copil de 11 luni infectat de o persoană venită în vizită dintr-o altă țară europeană. Alte trei cazuri au mai fost raportate în data de 7 aprilie.

Spania

La începutul anului 2017 au fost anunțate în zona Barcelonei 35 de cazuri de rujeolă, mai ales la adulți care erau incomplet vaccinați sau nevaccinați. Doi copii erau nevaccinați și șase au avut nevoie de spitalizare.

Suedia

De la începutul anului 2017, în Suedia au fost anunțate 15 cazuri de rujeolă, inculsiv 3 cazuri de import.

Elveția

De la începutul anului 2017 până în 21 martie 2017, în Elveția au fost raportate 52 de cazuri de rujeolă. În luna februarie, un bărbat nevaccinat, care suferea și de leucemie, a murit.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa