Imagini dramatice cu copii salvați de sub dărâmături în Turcia și Siria. O femeie a născut sub un morman de moloz

Cutremurul puternic din Turcia și Siria a făcut victime și în rândul copiilor. Familii întregi au fost distruse.

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
Fetița din imagine și-a protejat fratele mai mic timp de 17 ore. Acum, copiii sunt în afara oricărui pericol.

Imagini dramatice cu copii salvați de sub dărâmături, după cutremurul care a afectat Turcia și Siria, fac înconjurul lumii. La o zi de la cutremur, a fost scos la suprafață un nou născut în viață. Mama lui, însă, a murit după naștere.

Conform estimărilor făcute de Organizația Mondială a Sănătății, 1,4 milioane de copii din cele două țări au de suferit în urma cutremurului puternic și a replicilor sale, înregistrate în 6 februarie 2023. În aceste zile, sunt salvați încă mii de copii prinși sub clădiri, care au reușit să reziste în ciuda rănilor și a temperaturilor scăzute.

Peste 5.000 de decese, adulți și copii, sunt confirmate în acest moment. Cel mai mare număr de victime s-a înregistrat în Turcia (peste 3.400 de morţi şi 21.000 de răniţi), iar în Siria au fost raportate 1.552 de decese şi 3.549 de persoane rănite în urma seismelor.

Cutremurul cu magnitudinea 7,8 a fost urmat de peste 285 de replici, a anunțat Autoritatea de Management al Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia.

Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!

În video de mai jos, salvatorii din Alep, Siria, scot de sub dărâmături un nou născut în viață. Copilul a fost transportat la spital și se află acum în afara oricărui pericol. Mama lui, însă, și-a pierdut viața. Conform informațiilor furnizate de un jurnalist sirian care a publicat inregistrarea, femeia ar fi născut chiar sub dărâmături.

În fotografia de mai jos, apar doi frați care au rezistat sub moloz timp de 17 ore. În tot acest timp, fetița a protejat cu mâna capul fratelui mai mic. Fotografia a fost publicată de reprezentantul ONU Mohamad Safa.

În video de mai jos apare Ahmed, un băiețel din Siria salvat de voluntari sirieni cunoscuți sub numele „The White Helmets”. Ei au realizat că în locul respectiv se află cineva în viață văzând piciorul copilului, aflat sub o casă prăbușită.

https://twitter.com/SyriaCivilDef/status/1622616285434589185

O altă imagine dramatică este cea a unui tată care urmărește misiunea de salvare a fetiței lui, în timp ce îi spune: „Nu te speria, tata este aici!”. Salvatorul care o scoate din moloz o îndeamnă spre fetiță să stea cu privirea spre tatăl ei, în timp ce el îndepărtează obstacolele care o țin captivă.

UNICEF a transmis că cele două seisme violente care au zguduit luni sudul Turciei şi nordul Siriei, care au dus la prăbuşirea a numeroase clădiri, s-ar fi putut solda cu moartea a mii de copii în cele două ţări, scrie Reuters.

„Cutremurele care au lovit sudul Turciei şi nordul Siriei ieri dimineaţă (luni) ar fi putut ucide mii de copii”, a declarat purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, într-o conferință de presă la Geneva, adăugând însă că organizaţia nu deține date exacte cu privire la numărul de decese în rândul copiilor.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa