Imagini care te fac să înțelegi ce înseamnă să fii în travaliu

Iulia Mirică
scris pe

O serie de fotografii impresionante detaliază experiențele trăite de mamele aflate în travaliu

Dacă nu ești în travaliu exact acum, aceste poze realizate de fotograful Monet Moutrie din Denver, SUA, reprezintă cea mai apropiată experiență a ceea ce simt mamele când au contracții.

Experiența-fotografică-a-unei-mămici-în-travaliu

La prima sarcină, s-ar putea să petreci mult timp întrebându-te cum se simt contracțiile. Prietenele tale care au deja copii s-ar putea să ți le descrie drept cele mai rele crampe menstruale ale vieții tale. Dar după ce trăiești această experiență pe pielea ta, s-ar putea să nu descrii travaliul în același fel.

Pentru unele mămici se prezintă ca o durere surdă de burtă la început. Apoi ca o încordare forțată a burții, încordare care devine mai intensă pe măsură ce travaliul progresează. În cele din urmă, contracțiile s-ar putea simți ca o durere lentă, care urcă în interiorul organismului, ca și cum totul ar fi întors pe dos. Chiar înainte de pasul în care începi să împingi bebelușul afară, s-ar putea să simți că te rupi în jumătate.

Bineînțeles, fiecare mămică percepe altfel această experiență. Și, potrivit fotografei Monet, cuvântul „durere” nu trebuie folosit în exces atunci când descrii travaliul, pentru că poate avea un efect descurajant. Aceasta a dezvăluit într-un e-mail trimis publicației BabyCenter:

„Fără niciun dubiu, contracțiile reprezintă o experiență intensă. Nu îmi place să folosesc cuvântul „durere”, deoarece multe dintre clientele mele aleg să își descrie contracțiile în termeni pozitivi. Unele dintre clientele mele devin foarte tăcute și nemișcate în timpul travaliului, pe când altele au nevoie să țipe și să se miște între contracții. Mecanismul meu de adaptare a fost să fredonez și să-mi îngrop fața într-o pernă. Consider că pe măsură ce ne apropiem de expulzie, instinctele noastre devin mai puternice sau preiau controlul.”

Mai jos, sunt câteva fotografii cu reacțiile din travaliu ale clientelor lui Monet Moutrie:

Experiența-fotografică-a-unei-mămici-în-travaliu-3

Această poză m-a făcut să empatizez foarte mult cu mămica, deoarece aproape poți simți cum i se întărește burta, în timp ce organismul să încearcă să împingă copilul.

Experiența-fotografică-a-unei-mămici-în-travaliu-2

Și această fotografie te face să simți prin ce trece mămica aceasta.

Experiența-fotografică-a-unei-mămici-în-travaliu-1

Aceste imagini s-ar putea să te facă să te întorci în timp, atunci când erai în travaliu, iar contracțiile erau intense, punându-ți stăpânire pe corp și pe minte. Vestea cea bună? Fiecare moment pe care l-ai trăit în travaliu va conta infim în momentul în care-l întâlnești pe cel mic.

Aici poți vedea mai multe poze făcute de Monet Moutrie.

Dacă te temi de travaliu și de naștere, îți facem o propunere de lectură: 4 lucruri care te ajută să scapi de frica de naștere!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa