Hipertensiunea arterială, un ucigaș tăcut

Cristina Călin, redactor
scris pe
Hipertensiunea arterială

Societatea Română de Cardiologie a marcat, marți, 21 mai, la București Ziua Mondială de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale și atenționează, alături de Societatea Română de Hipertensiune, Societatea Națională de Medicina Familiei, reprezentanți ai pacienților și autorități din sistemul de sănătate românesc, asupra pericolelor reprezentate de această boală pentru mai multe categorii de români.

”Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor. Numai hipertensiunea arterială a generat în anul 2017 circa 30.000 de decese. O bună parte din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi evitate sau amânate prin răspunsul prompt al sistemului de sănătate și prin politici de sănătate publică ce vizează orientarea către un stil de viață sănătos. Obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 prevăd, intre altele, reducerea cu o treime a mortalității premature prin boli cardiovasculare și aceasta trebuie să fie și ținta României, ” a semnalat conf. dr. Florentina Furtunescu, de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Trimiteți-i pe bunici să-și măsoare tensiunea arterială!

În completarea acesteia, prof. universitar dr. Doina Dimulescu, președintele Societății Române de Hipertensiune, a spus că se lucrează la un proiect care prevede micșorarea cu un gram a cantității de sare din toată pâinea de consum. Pentru punerea acestuia în practică s-au purtat discuții cu patronatele din panificație, care au fost de acord cu măsura.

Proiectul se află acum în discuții în Parlament. ”Lupta împotriva hipertensiunii este un efort concertat atât la nivelul sistemului de sănătate cât și la nivel civic și social. Este oportună astfel crearea unui program național de screening pentru hipertensiune arterială și a factorilor de risc ai bolii cardiovasculare, un modul de educație multiinstituțională pentru un stil de viață sănătos (prin medici, școală, comunitate), precum și reglementări legale pentru limitarea conținutului de sodiu si glucide în produsele alimentare industriale,” a subliniat prof. dr. Doina Dimulescu, Președinte al Societății Române de Hipertensiune. ”Dialogul și pregătirea pacientului sunt esențiale pentru înțelegerea riscurilor bolii hipertensive, pentru diagnosticare precoce și beneficiile tratamentului,” adaugă medicul.

În cadrul conferinței a fost lansat și proiectul ”Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”. Acest program este menit să îi atragă pe tineri să își convingă persoanele mai vârstnice din familie să își măsoare tensiunea arterială acasă sau la cabinetul medicului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cu o prevenție serioasă, 80% dintre cazurile de deces din cauza hipertensiunii ar putea fi evitate.

 

Pacienții nu urmează corect tratamentul

Deși în 2016 față de 2001 populația a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare în România a scăzut cu doar 7% (10% la barbati si 4% la femei) conform datelor Institutului Național de Statistică a Populației.

Principala cauză a mortalității cardiovasculare continuă să fie, atât în România cât și în Europa, hipertensiunea arterială. Numărul  de decese prin complicațiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în ultimii 15 ani (2016 față de 2001). Circa 7,4 milioane de pacienți, adică 45% din românii peste 50 de ani, suferă de această afecțiune dar peste 20% dintre cei afectați nu știu acest lucru și, în consecință, nu se tratează. Chiar și cei care știu că sunt bolnavi sunt în categoria de risc pentru că nu urmează tratamentul prescris de medic decât pe o scurtă perioadă de timp, doar cât se simt rău.

 

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa