Acest articol este realizat cu sprijinul

De ce este periculoasă gripa la copii și cum putem preveni complicațiile severe

Se anunță un sezon gripal intens în această iarnă, iar copiii sunt printre cei mai vulnerabili în fața bolii. Află despre suferințele cu care se complică gripa la copii și cum le poți preveni.

Oana Antonescu, redactor
scris pe
gripa la copii
Febra ridicată și starea generală foarte proastă ar trebui să ne trimită urgent cu copilul la medic Foto: Shutterstock

După un sezon gripal aproape inexistent, este posibil să ne confruntăm cu o circulație intensă a virusurilor gripale în următoarele luni. Copiii, mai ales cei mai mici de 5 ani, fac parte dintre categoriile vulnerabile în fața acestei boli. Cu ce suferințe se complică gripa la copii, când trebuie să ne îngrijorăm și cum se administrează vaccinul antigripal la copii explică în continuare medicul pediatru Ilinca Tranulis.

În paralel cu pandemia de COVID-19 care a luat amploare în Europa, emisfera nordică s-ar putea confrunta cu un sezon sever de gripă în perioada următoare, au avertizat specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) într-o videoconferință. „Vedem o activitate neobișnuită, în afara sezonului, atât a virusului sincțial respirator, cât și a celor gripale (…). Când circulația virusurilor gripale revine la normal, ea poate avea un tipar neobișnuit din punct de vedere sezonier, geografic. Trebuie să fim foarte prudenți, așa că vaccinați-vă!”, a îndemnat dr. Mike Ryan, directorul executiv al Programului OMS pentru Urgențe Sanitare.

 Cele mai multe îmbolnăviri de gripă afectează copiii

 Dintre toate categoriile de populație, copiii sunt infectați în cel mai mare număr, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Anual, între 5% și 10% dintre adulți fac gripă, în vreme ce rata de infectare la copii este de peste două ori mai mare: între 20% și 30%.

Cele mai multe îmbolnăviri de gripă se produc la copiii preșcolari și școlari mici. „La aceste vârste, majoritatea copiilor sunt în colectivitate, iar gesturile de prevenție, cum sunt igiena riguroasă a mâinilor sau acoperirea gurii și a nasului cu cotul când strănută și tușesc, sunt încă în formare la vârste mai mici. De aceea, împrăștierea virusului este mai dificil de prevenit”, explică medicul specialist pediatru Ilinca Tranulis rata mai mare de infectare la preșcolari și școlari mici.

Cei mai contagioși sunt copiii

Dintre toate categoriile de populație, copiii transmit cel mai mult această infecție respiratorie, completează specialistul. Perioada de contagiozitate a gripei este mai îndelungată la ei decât la adulți. „Se estimează că un copil este contagios cu o zi înainte de apariția simptomelor, iar contagiozitatea se prelungește încă 4-7 zile după debutul simptomelor. În toată această perioadă, persoanele din jurul copilului, fie că este vorba de familie sau de colectivitate, sunt la risc de a contracta virusul”, potrivit medicului pediatru.

Vaccinarea copiilor este extrem de importantă, pentru că poate controla răspândirea gripei în familie, printre prieteni și în colectivitate. Algoritmii de simulare matematică au arătat că vaccinarea a doar 50% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani ar putea duce la o reducere substanțială a incidenței anuale a morbidității și mortalității legate de gripă în rândul populației”.

Dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru

Cele mai multe spitalizări se înregistrează la copii

Dacă răcelile obișnuite se limitează la tuse, rinoree și strănut, gripa poate avea manifestări severe la câteva categorii de persoane: copiii cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani, vârstnicii peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice (mai ales boli pulmonare, imunodeficiențe) și femeile însărcinate. Acestea sunt categoriile de populație care se confruntă cel mai adesea cu complicații.

Decesele cauzate de gripă survin cel mai frecvent în rândul vârstnicilor și a persoanelor cu boli cronice, dar spitalizările sunt mai numeroase în rândul copiilor infectați cu virusuri gripale. Pe categorii de vârstă, sugarii și copiii cu vârsta sub 2 ani au cel mai mare risc de spitalizare, urmați de copiii cu vârste între 2 și 4 ani, iar apoi de cei cu vârste între 5 și 17 ani, potrivit unui studiu publicat în revista The New England Journal of Medicine. Gripa la copii cu vârste mai mici de 2 ani sau la cei cu boli cronice grave poate evolua către deces. 

Ce complicații dă mai frecvent gripa la copii

După infectarea cu virusuri gripale, copiii pot suferi complicații care afectează numeroase organe și sisteme: aparatul respirator, sistemul nervos, dar și cordul.

La copii, cele mai frecvente complicații ale gripei sunt otita medie acută și pneumoniile, urmate de bronșite.

Dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru
Dr. Ilinca Tranulis Foto: Arhiva personală

Otita

Cea mai frecventă infecție a urechii, otita medie acută, este o complicație des întâlnită la copii după gripă. Netratată sau tratată incorect, ea poate afecta urechea internă, cu riscul de pierdere a auzului. Otita se manifestă prin febră ridicată (39-40 de grade Celsius), durere la nivelul urechii, iritabilitate, lipsa apetitului, secreții purulente, greață, vertij și scăderea auzului.

Pneumonia virală sau bacteriană

Pneumonia poate fi dată de virusurile gripale sau poate apărea prin suprainfectarea bacteriană a plămânilor lezați de virus. Bacteriile cel mai frecvent implicate în apariția acestui tip de pneumonie sunt Streptococcus pneumoniae (pneumococul), stafilococul auriu și Haemophilus influenzae”, detaliază medicul Ilinca Tranulis.

Laringita acută

În gripă, laringita poate îmbrăca o formă severă, cu obstrucție și insuficiență respiratorie.

Sinuzita

Inflamația sinusurilor paranazale care definește sinuzita este o altă suferință a aparatului respirator care poate să apară la cei mici după infectarea cu virusuri gripale. 

Encefalita și meningita

Cel mai de temut sunt complicațiile neurologice pe care gripa le poate provoca: encefalita și meningita. Prima dintre ele este o inflamație a țesutului cerebral, cea de-a doua este o inflamație a meningelor (cele 3 membrane care învelesc creierul) și ambele sunt afecțiuni severe ale sistemului nervos care pot lăsa sechele neurologice sau pot fi fatale.

Miozita

Se manifestă prin slăbiciune și dureri musculare și poate dispărea în câteva zile sau săptămâni sau se poate transforma într-o boală cronică.

Miocardita

Această inflamație a mușchiului inimii este cauzată de infecții virale în cele mai multe cazuri, iar virusurile gripale sunt a doua cauză de miocardită, după virusurile Coxsackie. Boala poate evolua până la insuficiență cardiacă severă și chiar deces. Durerile în piept și respirația grea, cu ritm modificat sunt semnale de alarmă pentru miocardită.

Ce simptome alarmante are gripa la copii

Orice boală care se manifestă prin febră ridicată și stare generală foarte proastă ar trebui să ne trimită urgent la medic, recomandă medicul pediatru Ilinca Tranulis. „Dacă un copil bolnav refuză lichidele și apare deshidratarea, dacă febra durează mai mult de 4-5 zile, dacă respirația e dificilă, dacă apar și alte manifestări ce anunță extinderea bolii la alte organe, e necesar consultul medical, ce va stabili necesitatea internării în spital”, potrivit specialistului. 

De cele mai multe ori, gripa se vindecă la copii fără sechele, dar complicațiile tratate incorect sau târziu de la debut pot să aibă urmări grave la copii. „De exemplu, pneumonia care nu este tratată corect se poate complica cu pleurezie, abces pulmonar sau chiar septicemie, cu afectarea altor organe. Ea poate da afectare pulmonară persistentă”, atrage atenția specialistul. 

Pentru a primi tratament prompt și corect, semnele de pneumonie ar trebui identificate la copil într-un timp cât mai scurt. Pe lângă febră și frisoane, apar dureri în piept, tuse foarte intensă, respirație dificilă, lipsa poftei de mancare, refuzul lichidelor (ceea ce poate duce la deshidratare). 

De ce este atât de importantă vaccinarea antigripală

Vaccinul antigripal poate proteja copiii de toate aceste complicații cauzate de gripă. „Este extrem de importantă vaccinarea copiilor cu boli cronice și a celor mici care merg în colectivitate. Aceștia sunt predispuși la a se îmbolnăvi ușor de gripă, dar și la a face complicații”, recomandă medicul pediatru Ilinca Tranulis. 

Vaccin antigripal ar trebui să primească, însă, toți copiii începând cu vârsta de 6 luni, pentru a reduce răspândirea virusului în familie și în colectivități, completează specialistul. „Cei mici reprezintă principalul vector în transmiterea gripei, știut fiind faptul că elimină o cantitate mai mare de virus, un timp mai îndelungat”, argumentează pediatrul. 

Sugarii mai mici de 6 luni sunt o categorie cu risc crescut de complicații după infectarea cu virusuri gripale. Ei nu pot primi niciun vaccin antigripal dintre cele existente, dar pot fi protejați prin vaccinarea tuturor persoanelor din jurul lui – prin ceea ce se numește „efect de cocon”.

„Vaccinând toți copiii peste 6 luni și adulții din jurul lor, riscul ca cineva să-l îmbolnăvească pe cel mic scade semnificativ. Acest risc poate fi redus suplimentar prin evitarea locurilor aglomerate și prin protejarea sugarilor de persoanele bolnave”, recomandă dr. Tranulis. 

Ce vaccinuri antigripale sunt disponibile pentru copii 

Toate serurile disponibile în acest sezon gripal sunt tetravalente – conțin 4 tulpini de virus – și de două tipuri: vaccinuri cu virus atenuat cu administrare intramusculară și vaccinuri cu virus viu atenuat cu administrare sub formă de spray intranazal (fără înțepătură). 

Prima categorie se poate administra începând cu vârsta de 6 luni, iar cea de-a doua categorie este recomandată copiilor cu vârsta între 2 și 18 ani. „Acesta din urmă este mult mai ușor acceptat de copii, dar este foarte important să consultăm medicul copilului pentru a alege vaccinul optim, în funcție de vârstă și starea de sănătate. Alergia severă la ou, de tip șoc anafilactic, e o contraindicație pentru vaccinare”, atenționează dr. Ilinca Tranulis. 

Important de menționat este că vaccinurile injectabile au aceeași formulă, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Nu există vaccinuri antigripale injectabile diferite pentru copii.

Cum se administrează vaccinul antigripal la copii

Până la vârsta de 9 ani, este indicat ca toți copiii să primească o doză suplimentară de vaccin antigripal la prima vaccinare împotriva acestei infecții respiratorii. Ea se administrează la o distanță de minimum 4 săptămâni de la efectuarea primei doze. În anii următori, el va efectua o singură doză, la fel și în situația în care copilul primește abia după vârsta de 9 ani primul vaccin antigripal. 

Vaccinul antigripal nazal este foarte ușor de administrat, similar picăturilor pentru nas înfundat. Deși părinții ar putea fi tentați să-l administreze singuri copilului, acasă, medicul pediatru Ilinca Tranulis le recomandă să apeleze la un medic. 

„Înainte de a administra vaccinul antigripal la copii, este necesar ca pacientul să fie examinat de către un medic, să se facă o scurtă anamneză (întrebări despre starea de sănătate, alte vaccinuri administrate, alergii și altele) iar apoi să se administreze vaccinul conform indicațiilor din prospect. În cursul administrării, pot apărea diferite reacții ale copilului (smucirea capului, strănutul, plânsul) și doar o persoană cu experiența poate decide ce e făcut în continuare. De asemenea, eventualitatea apariției unei reacții alergice, deși extrem de mică, nu e de neglijat, motiv pentru care e necesar că vaccinarea să se efectueze într-un cabinet medical”, explică dr. Ilinca Tranulis. 

Ce reacții adverse are vaccinul

Reacții comune pentru toate tipurile de vaccin antigripal sunt febra, starea generală alterată și lipsa poftei de mâncare. Vaccinul cu administrare intramusculară poate da durere la locul de injecție, iar cel cu administrare nazală poate duce la apariția congestiei nazale și rinoreei. 

„Indiferent de tipul de vaccin ales, este important de știut că toate poate preveni gripa la copii, pot preveni apariția complicațiilor și pot reduce riscul spitalizării, durata și severitatea bolii”, conchide medicul pediatru Ilinca Tranulis. 

Mai multe informații despre gripa sezonieră și vaccinarea antigripală a copiilor și adolescenților poți citi pe www.atlasgripal.ro, o platformă educațională interactivă organizată sub egida Societății Naționale de Medicină de Familie cu susținerea AstraZeneca. 

Campania educațională Atlas Gripal este avizată de Ministerul Sănătății și are ca obiectiv informarea populației și a părinților cu privire la importanța prevenției și imunizării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, complicațiile bolii asupra organismului, precum și opțiunile de vaccin disponibile pe piața din România.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa