Sindicatele din învățământ intră de luni, 22 mai 2023, în grevă generală, prima după 18 ani. Decizia a fost luată după ce delegațiile celor 3 federații sindicale au fost la negocieri fără rezultate. Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.
În urma negocierile nereușite cu guvernanții, sindicatele din învățământ au decis să intre în grevă.
Pe parcursul orelor de grevă, elevii vor sta în clase, supravegheați, dar nu li se va preda și nu vor fi testați. Teoretic, măsura se aplică în clasele cu profesori care fac parte din sindicatele participante la grevă.
Potrivit HotNews.ro, preşedintele Federaţiei sindicatelor din educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, afirmă că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie, în timp ce salariul net al unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei lunar. Nistor spune că profesorii au respins categoric propunerea Guvernului de acordare a unor „stimulente” profesorilor debutanţi şi celor care lucrează în zona defavorizate, subliniind că profesorii nu sunt asistaţi social.

”S-au hotărât următoarele:
1) Pe data de 22.05.2023 se va declanșa GREVĂ GENERALĂ.
2) Pe data de 17.05.2023 (miercuri), între orele 11-13 vom desfășura o grevă de avertisment.
3) Pentru greva generală vom constitui comitete de grevă; unul la nivel județean și câte unul în fiecare școală.
4) În timpul grevei generale, greviștii vor fi în școală între orele 08-15 (oamenii se pot organiza in doua schimburi, 08-11,30/11,30-15,00).
Aceleași lucruri le-au stabilit și colegii din celelalte sindicate.”
Comunicat FSLI
Revendicările sindicatelor din educație:
- Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.
- CITEȘTE ȘI: Clasa a 8-a, cel mai greu an. 10 ore de studiu/zi, 800 de lei/lună pentru meditații și multă incertitudine
Scurt istoric al grevelor din învățământ
De-a lungul anilor, orele de curs au fost tulburate de mai multe greve sau au fost sub amenințarea lor. Cea mai mare dintre ele a început în ianuarie 2000, când sindicatele au intrat în grevă generală. În ianuarie si februarie 2000 au avut loc mai multe runde de negocieri cu Guvernul României, care au condus, în final, la obținerea unei majorări salariale de 80%, în două tranșe.
În noiembrie 2005, a fost o altă grevă generală, profesorii fiind nemulțumiți de suplimentarea bugetului Educației cu 180 de milioane de lei. Cadrele didactice cereau autorităților statului sa aloce educației 6% din PIB și nu 4,3% cât fusese stabilit în urma unei rectificări bugetare. După trei săptămâni de proteste, profesorii au obținut o mărire salarială de 12%.
O amenințare cu boicotarea începerii anului școlar 2006-2007 a fost un an mai târziu. Atunci se cereau tot majorări salariale. Revendicările nu au fost rezolvate, drept urmare, anul școlar a început cu proteste. Sindicatele din învățământ s-au arătat nemulțumite de faptul că Executivul nu a aprobat majorarea salarială de 30% solicitată începând cu 1 ianuarie 2007. Guvernul le-a oferit, la negocieri, o majorare a salariilor cu aproximativ 14%. Anul 2007 s-a terminat tot cu proteste din cauza neacordării celui de -al 13-lea salariu.
- CITEȘTE ȘI: Vocea ta. Învățământul, acest câine fără stăpân
Promisiuni de salarii majorate neonorate
Și 2008 a fost un an tensionat, sindicatele fiind la un pas de grevă generală. Încă de la începutul anului, profesorii au amenințat cu greva, solicitând majorarea cu 50% a salariilor personalului din învăţământ. Fiind an electoral, mărirea salarială a fost obținută printr-o lege votată în Parlament și promulgată de președinte. Însă, din cauza crizei financiare, majorarea salarială nu a mai fost aplicată. Din această cauză au fost organizate ample acțiuni de protest și amenințări cu greva generală care nu au fost duse la bun sfârșit. Protestele au continuat și în 2009 și în anii ce au urmat tot din cauza majorărilor salariale.
O altă promisiune de majorare de 50% neonorată de Guvern a încins spiritele în 2018. Olguța Vasilescu, ministrul Muncii la acel moment, a anunțat că profesorii trebuie să mai aștepte până în luna martie a anului 2018 pentru a ajunge la creșteri salariale de 50%, din cauza „calculelor făcute pe varianta de impact a noii legii a salarizării”. Amenințări cu greva au fost și în anii următori.
Cât câștigă de fapt un profesor
Un cadrul didactic cu gradul I şi studii superioare de lungă durată, care are 25 de ani de vechime va avea un salariu de bază de 5.517 lei lunar. Profesorii care au vechime în învăţământ între 20 şi 25 de ani vor primi 5.101 lei, iar cei care se încadrează între 1 şi 5 ani vechime va fi remunerat cu 4.372 de lei.
În ceea ce priveşte un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de maximum 5 ani, venitul salarial de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime între 5 şi 10 ani, suma va fi 4.326 lei, pentru vechime între 10 şi 15 ani profesorii vor primi 4.372 lei, iar pentru o vechime de 15-20 de ani salariul de bază va fi de 4.417 lei.
De asemenea, un profesor aflat la început de cariera va primi lunar 4.098 lei, asta doar dacă are studii superioare de lungă durată.
Un institutor debutant (cu vechime de până la aproximativ un an) va avea salariul de bază de 4.089 lei, la fel ca al unui profesor debutant. Nu în ultimul rând, un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani salariul va fi de 4.280 lei.
- CITEȘTE ȘI: Sisteme alternative de învăţământ în România: Step by Step, Waldorf, Montessori, Homeschooling
Ce salarii au profesorii în UE

Cel mai mare salariu în au profesorii din Luxembourg. Salariul anual de pentru profesorii debutanți este mai mare de 50.000 de euro în doar două țări, și anume Elveția (66.972 de euro) și Germania (54.129 de euro). Salariul anual în Franța și Italia este mai puțin de jumătate din cifra germană.
Bulgaria a avut cel mai mic salariu anual al profesorilor de început dintre țările UE, la 7.731 EUR. Cifra este, de asemenea, sub 10.000 de euro în alte câteva țări ale UE, cum ar fi Letonia, Slovacia, Ungaria, România și Polonia.