Grecia, prima țară creștin-ortodoxă care dă drept de adopție părinților de același sex

Moment istoric – o țară cu majoritate creștin-ortodoxă legalizează căsătoria între persoanele de același sex și dreptul lor la adopție.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Grecia legalizează adopția pentru părinții de același sex
Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a descris noua lege drept „o piatră de hotar pentru drepturile omului”. FOTO: Shutterstock

15 februarie 2024. O zi istorică pentru Grecia – devine prima țară creștin-ortodoxă care legalizează nu doar căsătoria între persoane de același sex, dar deschide și calea pentru ca acestea să adopte copii.

Grecia a legalizat căsătoriile între persoane de același sex și drepturile parentale egale pentru cuplurile de același sex. Parlamentarii au adoptat un proiect de lege care a divizat societatea greacă și a atras o opoziție vehementă din partea puternicei Biserici Ortodoxe. Deși a devenit a 17-a țară din Uniunea Europeană care permite căsătoria între persoane de același sex, este prima națiune creștin-ortodoxă care legalizează adopția pentru părinții de același sex. În Grecia exista, încă din 2015, o uniune civilă între persoanele de același sex, dar aceasta nu oferea aceleași garanții juridice precum o căsătorie civilă.

„Nu există cetățeni de mâna a doua sau copii ai unui Dumnezeu mai mic”

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis s-a angajat să adopte noile măsuri după realegerea sa zdrobitoare de anul trecut. El a declarat cabinetului său luna trecută că vede căsătoria între persoane de același sex o chestiune de drepturi egale, menționând că o legislație similară este în vigoare în peste 30 de alte țări. De asemenea, a mai spus că nu ar trebui să existe „cetățeni de mâna a doua” sau „copii ai unui Dumnezeu mai mic”. În plus față de recunoașterea căsătoriilor între personale de același sex, legislația deschide calea pentru adopție și oferă drepturi de tutore legal al copilului ambilor părinți de același sex. Până acum, aceste drepturi s-au aplicat numai părinților biologici. Legea nu oferă cuplurilor de același sex acces la reproducere asistată sau opțiunea sarcinilor surogat. De asemenea, nu oferă drepturi ca părinți nici persoanelor transgender.

„O piatră de hotar pentru drepturile omului”

Proiectul de lege a trecut joi cu 176 de voturi pentru și 76 împotrivă în parlamentul de 300 de locuri, după mai mult de 30 de ore de dezbateri aprinse pe parcursul a două zile. Sprijinul puternic din partea partidelor de opoziție de centru-stânga și de stânga a ajutat măsura. (Din cei 300 de membri ai parlamentului, au votat în 254 de persoane prezente. Doi dintre ei s-au abținut.) La anunțarea rezultatului, zeci de persoane care fluturau steaguri curcubeu și-au exprimat bucuria în fața parlamentului din centrul Atenei.

Mitsotakis a salutat votul cu o postare pe rețelele de socializare. El a descris noua lege drept „o piatră de hotar pentru drepturile omului”. Apărătorii drepturilor omului au salutat legea căsătoriei între persoane de același sex în Grecia. Maria Gavouneli, președinta Comisiei Naționale pentru Drepturile Omului din Grecia, un organism public independent, a numit măsura „mult așteptată”. Iar Stella Belia, fondatoarea Rainbow Families, o organizație care sprijină familiile de același sex, a numit legea „o victorie majoră pentru care luptăm de ani de zile”. Face viața mult mai ușoară pentru mulți oameni și pune capăt practicii de a lua copiii cuplurilor de același sex în grija statului după moartea unui părinte biologic, a mai spus Stella Belia. „Fără noua protecție legală, nu și-ar pierde unul, ci ambii părinți”, a adăugat aceasta.

Ce spune Biserica Ortodoxă

Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Grecești, a susținut într-o scrisoare adresată parlamentarilor că proiectul de lege „abolește paternitatea și maternitatea, neutralizează sexele” și creează un mediu de confuzie pentru copii. Clericii au reiterat aceste credințe în predicile din întreaga țară din ultimele săptămâni. Unii episcopi au spus că vor refuza să boteze copiii cuplurilor de același sex. Grupurile bisericești și-au unit forțele cu partidele de extremă dreapta pentru a organiza mitinguri în Atena și în alte orașe. Duminica trecută, sute de oameni au organizat o demonstrație în fața Parlamentului. Au fost văzute afișe pe care scria: „Există o singură familie, cea tradițională”.

Ce spun grecii

Sondajele de opinie efectuate în ultimele săptămâni au arătat o societate greacă divizată. În majoritatea sondajelor, jumătate dintre respondenți și-au exprimat sprijinul pentru căsătoria între persoane de același sex, însă mai puțin de jumătate susțin adopția de copii de către aceste cupluri.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa