Două gravide cu COVID- 19 au murit. Anchetă în cazul uneia, care a murit în ambulanță

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
gravide cu covid-19
Starea lor s-a agravat treptat, iar în cele din urmă au pierdut lupta cu viața.

Două femei însărcinate și diagnosticate cu coronavirus au murit joi, 30.07.2020. Una dintre ele, însărcinată în cinci luni, era internată la Spitalul din Baia Mare, iar cealaltă, cu o sarcină de 28 de săptămâni, a murit în timpul transferului cu ambulanța de la Arad la Timișoara. 

Gravida din Baia Mare avea 31 de ani și era internată de două săptămâni în spital. Inițial, ea fusese diagnosticată cu pneumonie și a refuzat tratamentul medicilor de teamă să nu facă rău bebelușului. Imediat după ce i s-a pus diagnosticul de coronavirus, starea ei s-a înrăutățit și a fost intubată. Conform primelor informații, ea s-ar fi infectat la o întâlnire religioasă.

I-a scăzut nivelul oxigenului din sânge

În cazul gravidei din Arad, moartea a survenit în urma unui stop cardio- respirator suferit în ambulanță, după medicii au decis să o transfere de la Arad la Timișoara pentru că starea ei de sănătate se înrăutățise.

Potrivit medicilor din Timișoara, femeii îi scăzuse foarte mult nivelul de oxigen din sânge, una dintre complicațiile severe produse de această boală. Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat, pentru Agerpres, că medicii au făcut tot ce le-a stat în putință să o salveze. Femeia avea 39 de ani. „În drum spre Spitalul Judeţean Timişoara, pacienta a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitată, intubată şi resuscitată din nou la Unitatea de Primiri Urgenţe din Timişoara, unde a decedat”, a declarat Horea Timiş. DSP Arad și DSP Timiş vor face o anchetă comună privind moartea gravidei.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Timișoara, Raul Pătrașcu, a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj:

„Astăzi am avut un caz halucinant la Spitalul Județean din Timișoara, din punctul nostru de vedere. O tânără de 38 de ani, însărcinată în 28 de săptămâni, pozitivă COVID-19, transferată de la Spitalul Județean Arad către Maternitatea Bega sau Spitalul de Boli Infecțioase, încă nu știm care, a făcut un stop cardio-respirator în Ambulanță și deci a fost redirecționată către UPU Județean pentru că este cel mai performant din regiune. Din păcate, pacienta a suferit încă trei stopuri cardio-respiratorii în UPU, iar ultima dată nu a mai putut fi salvată. Atât ea, cât și fătul au decedat. De ce este halucinant cazul? Pentru că din informațiile noastre pacienta a ajuns la Spitalul Județean Arad inițial asimptomatică, fiind depistată pozitiv în urma unui contact cu o altă persoană pozitivă. Nu a fost transferată la Maternitatea COVID-19 din județul Arad, ci a fost ținută la Spitalul Județean Arad inițial în Secția de Chirurgie pentru că acolo există zonă roșie, cu consult ginecologic fără probleme. Atunci când pacienta a început să se decompenseze a fost transferată pe secția ATI a aceluiași spital, unde nu ar mai fi fost urmărită corespunzător. Din informațiile noastre a fost descoperită joi dimineață la raportul de gardă de către un epidemiolog din cadrul DSP Arad, căruia i s-a transmis că acest caz îi depășește. Acest lucru este halucinant având în vedere că pacienta ar fi avut o saturație de oxigen de 70%, mult sub limita obligativității intubării, fiind deci un caz clasic de ATI. Fiindcă pacienta nu avea probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe secția ATI pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează. O simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești, dintre care a unui făt. Astfel de întâmplări sunt oripilante și de neacceptat!”

Contactată de G4Media.ro, Florina Ionescu, managerul Spitalului Județean Arad, a precizat că femeia însărcinată în 28 de săptămâni a ajuns în 28 iulie, la ora 19.00, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului, pentru că se simțea rău. Ea a fost investigată în UPU, testată pentru COVID-19, iar până la primirea rezultatului a fost internată în zona tampon. După confirmarea infectării cu coronavirus, pacienta a fost transferată în zona roșie, unde a fost monitorizată, iar când s-a observat că saturația de oxigen a ajuns la 72% a fost transferată în secția ATI 2.

„Pacienta a fost pusă inițial pe masca de oxigen, apoi pe aparat CPAP de ventilație non invazivă. În momentul transferului, aceasta a fost încă o dată evaluată, iar înainte de a urca în ambulanță avea saturația de oxigen 92%, era conștientă și vorbea. Din păcate, din cauza COVID-19, pacienta a prezentat o pneumonie severă, combinată cu obezitate și diabet”, a precizat managerul Spitalului Județean Arad.

Coronavirusul și sarcina. Ce faci dacă prezinți simptome

Dacă ești însărcinată și ai febră, tuse, dificultăți de respirație, sună-ți mai întâi medicul de familie. El este în măsură să-ți dea cele mai bune indicații. Autoritățile române au pus la dispoziție și un tel verde – 0800 800 358, ce poate fi apelat pentru a solicita informații despre Covid 19.

În niciun caz nu apela la auto-medicație, mai ales acum, când te pregătești să aduci e lume un copil.

Cum te protejezi pe tine și pe familia ta

* Chiar dacă nu sună prea roz, trebuie să fii realistă și să faci un plan, împreună cu partenerul tău, pentru cazul în care unul dintre voi se îmbolnăvește. Important este să vorbiți din timp cu o persoană apropiată care v-ar putea ajuta cu copilul imediat după naștere, repet dacă tu sau partenerul tău sunteți infectați cu Covid-19.

* Alege o persoană complet imunizată la gripă, tuse, cu toate vaccinurile din schema obligatorie de vaccinare făcute, pentru a nu-ți expune copilul la alte boli infecțioase.

* Ține la îndemână o copie după toate analizele făcute ție și familiei tale în ultima perioadă, pentru eventualitatea în care sistemul medical ar putea fi dat peste cap de răspândirea coronavirusului.

* Acordă zilnic o importanță majoră igienei corporale, vestimentare, dar și a casei, mașinii, încălțămintei și îmbrăcămintei de exterior.

* Limitează expunerea pentru a limita riscul. Nu înseamnă că vei fi pe veci izolată în casă, dar, dacă nu este absolut necesar nu merge în vizite, în instituții publice, în spitale și-n orice tip de spațiu aglomerat.

* Dezinfectează orice suprafață cu care intri tu sau familia ta în contact, chiar și telefonul, telecomanda, clanța de la ușă etc.

*Aprovizionează-te din timp cu alimente neperisabile, hârtie igienică, produse de curățenie, săpun.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa