O gravidă suspectă de COVID-19 a murit la Craiova în așteptarea rezultatului testului

Cristina Călin, redactor
scris pe
gravidă suspectă de covid
Gravida a fost transferată la Craiova pentru că avea saturația de oxigen mică.

O femeie de 36 de ani din Craiova, care urma să nască, a murit azi, 13 noiembrie, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din oraș. Ea era suspectă de COVID-19 și aștepta în izolator rezultatul testului. 

Femeia a fost transferată de la Spitalul suport-COVID-19 din Băilesti, la spitalul Filantropia-Maternitate. De aici, însă, pentru că Terapia Intensivă a spitalului nu este prinsă în protocolul COVID, a fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Potrivit surselor din spital, femeia a fost mutată de la un spital la altul cu aprobarea autorităților de la București.

Gravida avea temperatură și respira greu, având saturația de oxigen sub 80 de unități. I s-au prelevat probe pentru a vedea dacă este infectată cu noul coronavirus și a fost plasată în izolator până la venirea rezultatelor. Între timp a fost consultată de un medic ginecolog care a considerat că starea ei este stabilă.

Până la aflarea rezultatului testului COVID-19 femeia a intrat în stop cardiorespirator și a murit. Nici bebelușul nu a putut fi salvat.

Nu este singurul caz de deces la gravide infectate cu coronavirus. În luna august o femeie însărcinată în 25 de săptămâni a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia. Femeia era infectată cu coronavirus și a fost adusă în stare gravă la Alba Iulia. Ea ar fi luat virusul de la fratele întors din Spania.

În România au mai murit două gravide infectate cu coronavirus

Medicii de la Alba Iulia au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a o salva, au folosit medicamentele din ghidul internaţional de tratament şi toate procedurile care se impun într-un astfel de caz grav, dar nu au reuşit să o salveze.

O altă femeie însărcinată a decedat la Arad în luna iulie în timpul transferului de la spital din Arad la Timişoara. Aceasta a făcut un stop cardiorespirator pe ambulanță, apoi alte trei în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Timișoara. Femeia avea 39 de ani şi era gravidă în 28 de săptămâni. Gravida nu avea probleme de sarcină. Doctorii au descoperit-o că avea saturația de oxigen de 70 la sută, foarte scăzută. A fost trimisă la Spitalul Județean Timișoara, pentru a o stabiliza.

Coronavirusul și sarcina. Ce faci dacă prezinți simptome

Dacă ești însărcinată și ai febră, tuse, dificultăți de respirație, sună-ți mai întâi medicul de familie. El este în măsură să-ți dea cele mai bune indicații. Autoritățile române au pus la dispoziție și un tel verde – 0800 800 358, ce poate fi apelat pentru a solicita informații despre Covid 19.

Dacă ai intrat de curând în contact cu o persoană care s-a întors din străinătate (nu neapărat din Italia) mergi la cel mai apropiat spital de boli infecțioase și solicită ajutor de specialitate. În niciun caz nu apela la auto-medicație, mai ales acum, când te pregătești să aduci e lume un copil.

„Gravidele sunt o categorie la risc pentru infecții și complicații precum pneumonia, ca urmare a modificărilor care au loc în corpurile lor și care predispun la imunodepresie. În rândul lor, există un risc mai mare de evoluție severă. De asemenea, gravidele nu au acces la toate tratamentele cu antibiotic disponibile, din cauza riscului pe care unele în prezintă pentru copil. În cazurile în care pneumonia este cauzată de un germen mai atipic sau rezistent, aceasta poate însemna un tratament prelungit în cazul lor”, avertizează dr. Ciprian Gigea, medic specialist pneumologie, la Ponderas Academic Hospital.

Coronavirusul și sarcina. Cum te protejezi pe tine și pe familia ta

* Chiar dacă nu sună prea roz, trebuie să fii realistă și să faci un plan, împreună cu partenerul tău, pentru cazul în care unul dintre voi se îmbolnăvește. Important este să vorbiți din timp cu o persoană apropiată care v-ar putea ajuta cu copilul imediat după naștere, repet dacă tu sau partenerul tău sunteți infectați cu Covid-19.

* Alege o persoană complet imunizată la gripă, tuse, cu toate vaccinurile din schema obligatorie de vaccinare făcute, pentru a nu-ți expune copilul la alte boli infecțioase.

* Ține la îndemână o copie după toate analizele făcute ție și familiei tale în ultima perioadă, pentru eventualitatea în care sistemul medical ar putea fi dat peste cap de răspândirea coronavirusului.

* Acordă zilnic o importanță majoră igienei corporale, vestimentare, dar și a casei, mașinii, încălțămintei și îmbrăcămintei de exterior.

* Limitează expunerea pentru a limita riscul. Nu înseamnă că vei fi pe veci izolată în casă, dar, dacă nu este absolut necesar nu merge în vizite, în instituții publice, în spitale și-n orice tip de spațiu aglomerat.

* Dezinfectează orice suprafață cu care intri tu sau familia ta în contact, chiar și telefonul, telecomanda, clanța de la ușă etc.

*Aprovizionează-te din timp cu alimente neperisabile, hârtie igienică, produse de curățenie, săpun.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa