Gravidă cu COVID, nevaccinată, a murit după ce s-a tratat acasă. De ce e importantă imunizarea în sarcină

Cristina Călin, redactor
scris pe
gravidă cu covid

O gravidă de 32 de ani, însărcinată în 24 de săptămâni, a murit din cauza COVID la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea. Femeia s-a tratat acasă timp de 11 zile cu paracetamol. Nu era vaccinată anti-COVID.

Femeia s-a tratat acasă cu ce a știut, deși avea dificultăți de respirație, chiar de la începutul bolii. Gravida a murit luni, 4 octombrie, la secția ATI. Fusese transferată de la secția ATI a Maternității pentru că medicii de acolo nu au mai putut să îi facă nimic.

S-a tratat acasă cu paracetamol

„Pacienta, domiciliată în Nucet şi însărcinată în săptămâna 24, s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean în data de 24 septembrie, la ora 2.00 noaptea, cu simptome specifice de Covid. Din anamneza făcută în UPU a reieşit că timp de o săptămână se tratase acasă cu paracetamol. Din cauza simptomelor de infectare cu coronavirusul a fost testată, rezultatul ieşind pozitiv, şi i s-a făcut CT, care a indicat o bronhopneumonie specifică Covid”

dr. Lucia Daina, director medical şi manager interimar al Spitalului Judeţean

Când a fost transferată de la Maternitate femeia avea saturație 90 și trei zile mai târziu a fost mutată la secția ATI  a Spitalului Județean. Cazul a fost analizat de o comisie medicală formată din patru medici şefi de secţii, obstetricieni şi ginecologi.

„S-a concluzionat pe de o parte că sarcina nu era în pericol, iar pe de altă parte că în scop vital matern (n.r. – pentru prioritizarea salvării vieţii gravidei faţă de cea a fătului) nu era indicată o cezariană, aceasta putându-i agrava şi mai mult starea”

dr. Lucia Daina

Soțul a fost ales cu orice tratament pentru a o salva

Pacienta și-a dat acordul să îi fie administrat tratament anti COVID, inclusiv Remdesivir. La ATI a mai fost îngrijită încă o săptămână, unde a murit pe 4 octombrie 2021.

„La fel ca în toate cazurile de deces matern, şi acesta a fost raportat la Ministerul Sănătăţii şi se va întruni o comisie de analiză a cazului care va stabili cu exactitate cauza decesului şi corectitudinea conduitei terapeutice”

dr. Lucia Daina

Atât femeia cât și soțul ei au fost infectați cu COVID. Cei doi aveau împreună 4 copii. Când și-a dat seama de gravitatea situației, soțul a acceptat să i se dea medicamente care ar fi putut sarcina în pericol, doar ca femeia să fie salvată.

”Mi-a spus doctorul: e însărcinată doamna, o să îi dau medicamente cu risc. I-am spus să o salveze că am patru copii”

Pișta Vitan, soțul femeii

Vaccinarea COVID la gravide

Pandemia de COVID-19 este departe de a se fi sfârșit, iar numărul bolnavilor din întreaga lume este pe o pantă ascendentă în ultimele săptămâni. Varianta Delta a virusului s-a dovedit și ea a fi mult mai contagioasă decât precedentele. În acest context, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA le recomandă insistent femeilor însărcinate și care alăptează să se vaccineze împotriva SARS-cov-2.

Recomandarea medicilor americani vine în urma unor studii care arată că posibilele afecte adverse ale vaccinului sunt mult mai mici decât riscurile la care se expun femeile însărcinate sau care alăptează în care se infectează cu COVID-19.

CDC a inclus femeile însărcinate în categoria de risc maxim în cazul înfecției cu COVID-19. ”Femeile gravide riscă să nu poată duce sarcina la bun sfârșit dacă se infectează cu noul coronavirus.”, scrie în recomandare. Potrivit acestuia multe dintre femeile însărcinate au trebuit intubate sau au avut nevoie de spitalizare pentru că au apărut complicații grave. Legat de transmiterea virusului la bebeluși încă nu existe date științifice suficiente, însă se fac în continuare studii.

Femeile însărcinate împotriva COVID-19 nu doar că se protejează pe ele, dar și bebelușul, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Obstetrics and Gynecology .

Societatea Română de Obstretică și Ginecologie recomandă și ea femeilor însărcinate și care alăptează să se vaccineze. Într-un comunicat emis în data de 30 iulie a răspuns mai multor întrebări pe care le pot avea femeile care alăptează, care sunt însărcinate sau care doresc să rămână gravide.

Coronavirusul la gravide. Ghid de protecție

  • De fiecare dată când tușești sau strănuți acoperă-ți gura cu un șervețel de hârtie sau fă-o în pliul cotului. Încurajează-i și pe cei din jur să facă același lucru. Dacă ai folosit un șervețel aruncă-l imediat la coșul de gunoi și spală-te apoi pe mâini.
  • Evită să îți atingi ochii, nasul sau gura dacă nu ai mâinile curate.
  • Este indicat să stai la cel puțin indicat să stai la cel puțin un metru distanță de cei care au semne de boli ale căilor respiratorii.
  • Evită pe cât posibil locurile aglomerate pentru că nu știi cu ce fel de persoane vii în contact.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa