Transport în comun, spectacole și filme gratuite pentru elevi. Plus: clase cu cel mult 22 de copii

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
gratuități pentru elevi
Modificarea Legii Educației aduce diverse gratuități și efective mai mici de copii/ elevi în grupe și clase.

Elevii din clasele P- a XII-a vor beneficia de transport local, județean și interjudețean în comun gratuit, precum și de acces liber la toate eveniementele culturale și sportive organizate de instituțiile publice: concerte, teatru, film, competiții sportive etc. O altă noutate semnificativă este reducerea numărului de copii/ elevii în grupe și clase. 

Proiectul care prevede aceste modificări a fost adoptat de Senat și va intra în vigoare odată ce va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

Elevii beneficiau până acum de 8 călătorii decontate

”Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun de suprafață naval și subteran precum și pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic”, conform proiectului.

Până acum, elevii care nu puteau fi școlarizați în localitatea de domiciliu beneficiau de decontarea cheltuielilor de transport în limita a 50 de km sau li se deconta contravaloarea a 8 călătorii pe semestru (dacă locuiau în gazdă sau la internat).

În ceea ce privește accesul la evenimente, elevii beneficiau până acum de bilete la preț redus.

Grupe și clase cu mai puțini elevi

O altă modificare semnificativă adusă Legii Educației prevede reducerea numărului elevilor dintr-o grupă/ clasă, după cum urmează:

  • o grupă de creșă: maximum 8 copii (față de 9, cum e acum)
  • grădinița: maximum 17 copii (față de 20, cum e acum)
  • învățământul primar: maximum 22 (față de 25)
  • învățământul gimnazial: maximum 26 (față de 30)
  • învățământul liceal: maximum 26 (față de 30)

O prevedere importantă este aceea că în situații excepționale, clasele pot avea cu maximum 2 elevi mai mult față de numărul maxim,situație care nu era reglementată până acum.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa