Ginecolog olandez, tatăl biologic a 21 de copii după ce și-a folosit ilegal materialul genetic

Roxana Ioana Ancuța
scris pe
donare spermă
Ginecolog olandez, tatăl biologic a 21 de copii concepuți cu propria spermă folosită în tratamentele de fertilitate ale pacientelor sale.

  Ginecologul olandez, Jos Beek, s-a dovedit a fi tatăl biologic a 21 de copii după ce și-a folosit sperma pentru tratamentele de infertilitate la care au apelat pacientele lui. Cazul a fost adus în atenția publică de jurnaliștii de la The Guardian. Cuplurile care apelaseră la serviciile medicului au fost informate, la vremea respectivă, că probele genetice primite aparțin unor donatori anonimi.

  Medicul Jos Beek a fost angajat al Spitalului Elisabeta din Leiderdorp (Olanda). Acum, parte a Spitalului Alrijne. Perioada în care a lucrat acolo ca și ginecolog a fost cuprinsă între anii 1973 și 1998.

  Beek, care a murit în 2019, este al treilea ginecolog olandez, specialist în probleme de infertilitate despre care se știe că și-a folosit propria spermă pentru a concepe copii în clinica pentru care lucra. Ceilalți medici, Jan Wildschut, care a lucrat în Zwolle, și Jan Karbaat, din Rotterdam, au ”conceput” cel puțin 40 de copii între anii 1970 și 1990.

  Jan Wildschut a murit în 2009, dar teste ADN făcute în octombrie 2020 au arătat că acesta era tatăl biologic a 17 copii. La fel ca și Beek, doctoral ginecolog Wildschut își folosise propria spermă la conceperea a 49 de copii. Pacienții au crezut, la acel moment, că folosesc material genetic de la donator anonimi.

  În Olanda sunt trei cazuri de medici care au folosit propriul material genetic în conceperea unor copii

  Scandalul a apărut după ce o organizație care are în evidență părinții biologici ai copiilor concepuți din material genetic donat a făcut o descoperire. Reprezentanții organizației au sesizat o potrivire între ADN-ul medicului Jos Beek și 21 de copii ai căror mame apelaseră pentru tratamente de infertilitate la Jos Beek. Femeile fuseseră pacientele lui Beek între 1973 și 1986 și au crezut, așa cum fuseseră informate la acel moment, că sunt beneficiarele unor mostre de spermă provenite de la donatori anonimi. Ceea ce, abia recent, s-a dovenit a nu fi adevărat. Reprezentanții spitalului Alrijne, suprinși, evident, de această veste nu cred că Beek ar fi dezvăluit cuiva ceea ce a făcut.

  Membrii organizației care a scos la iveală cazul au contactat reprezentanții spitalului, anul trecut, în luna ianuarie. A fost creată o comisie specială care, de atunci, s-a ocupat de invesigarea cazului. Se presupune că numărul copiilor biologici ai lui Jos Beek ar fi cu mult mai mare decât cei 21 descoperiți până acum.

  ”Am luat legătura cu părinții și copiii implicați în caz, cu aceia care au dorit să vorbească, și i-am asigurat că au parte de toată cooperarea noastră. Este inacceptabil ce li s-a întâmplat acestor familii. Și noi, la rândul nostru, suntem șocați”.

  Peter Jue, membru reprezentativ al consiliului administrativ al spitalului

  „În perioada în care Beek a profesat, reglementările privind programele de fertilitate nu erau bine puse la punct. Însă dorim să accentuăm faptul că în prezent situația este cu totul diferită. Folosim protocoale naționale, avem oameni care lucrează cu mare atenție și consecvență”, a mai spus Peter Jue.

  Cauzele infertilității

  Din păcate, în arhiva spitalului nu mai există dosarele medicale din acea perioadă. De aceea, a fost lansat un apel în speranța că foștii pacienți ai lui Beek vor lua legătura cu reprezentanții spitalului.

  Conform unei legi care a intrat în vigoare în 2004, în Țările de Jos, olandezii au dreptul de a cunoaște identitatea părinților lor biologici odată ce împlinesc vârsta de 16 ani.

  Conform statisticilor, în România unul din șase cupluri se confruntă cu probleme în conceperea unui copil. Unele dintre cauzele infertilității sunt determinate de anumite afecțiuni medicale. Trompe uterine obstruate (înfundate) sau excluse chirurgical, infecții vaginale, endometrite, endometrioză, lipsa ovulației, lipsa spermatozoizilor sau numărul redus de spermatozoizi. Pe lângă acestea, stilul de viață și alimentația. Obiceiuri nesănătoase precum fumatul, consumul abuziv de alcool și de droguri ilegale, ori folosirea steoizilor anabolizanți. Stresul, expunerea la o serie de substanțe toxice sau la radiații.

  Infertilitatea poate fi tratata cu ajutorul medicamentelor prescrise de medici în funcție de profilul fiecărui pacient. De asemenea, se poate rezolva, în anumite cazuri, prin interventie chirurgicala, inseminare intrauterina sau tehnici de reproducere asistata. În multe cazuri, medicamentele si inseminarea intrauterina sunt folosite simultan.

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa