Gemeni prematuri în stop cardio-respirator, salvați de medicii de la SMURD

Cristina Călin, redactor
scris pe
gemeni târgu mures

O femeie însărcinată cu gemeni din Târgu Mureș a avut nevoie de un echipaj SMURD pentru a-și salva copiii care s-au hotărât să vină pe lume prematur, la 30 de săptămâni de sarcină. Intervenția rapidă a medicilor le-a salvat viața celor doi bebeluși.

Femeia s-a simțit rău și a sunat la ambulanță. Până la venirea acesteia primul copil deja se născuse. Dar era în stop cardio-respirator.

„La interval de câteva minute de la momentul solicitării, paramedicii care încadrau ambulanţa SMURD de prim-ajutor (EPA) anunţă că trebuie să se oprească deoarece pacienta se află pe punctul de a naşte. Astfel, la sosirea ambulanţei de terapie intensivă, primul nou-născut era deja expulzat şi era în îngrijirea membrilor echipajului de prim ajutor, aplicând manevrele obişnuite de aspirare a căilor aeriene, stimulare tactilă etc. În ciuda aplicării corecte a protocolului, nou-născutul preluat deja de către medicii şi asistenţii SMURD de pe ambulanţa de terapie intensivă începuse să nu mai aibă respiraţii spontane, devenise cianotic, fără tonus muscular, intrând, din păcate, în stop cardio-respirator. Astfel, se iniţiază imediat manevre de resuscitare neonatală, având răspuns pozitiv după aproximativ 3-4 minute. Concomitent, echipajele SMURD examinau şi stabilizau proaspăta mămică”

DSU Târgu Mureș
Echipajul de pe SMURD care i-a salvat pe cei doi bebeluși/ Facebook SMURD

Femeia a născut imediat și cel de-al doilea bebeluș, și el tot în stop cardio-respirator. Și în cazul lui medicii au început manevrele de resuscitare, care din fericire au avut succes. După procedura de resuscitare cei doi copii au fost asistați și stabilizați de personalul medical de pe ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă. Pentru a fi transportați în siguranță la spital a fost solicitată și o autosanitară de Terapie Intensivă Mobilă nou-născuţi.

Cei doi frați se află în afara oricărui pericol, dar rămân internați în spital alături de mama lor până când vor ajunge la greutatea potrivită.

Medicii SMURD în timpul operațiunii de salvare/ Facebook SMURD

Ce complicații grave riscă prematurii

Prematuritatea îi afectează diferit pe copii: unii se dezvoltă absolut normal, alții fac complicații neurologice, pulmonare, cardiace etc. Copilul prematur riscă o serie de probleme în primii ani de viață, însă majoritatea celor născuți după săptămâna 33 de sarcină nu au probleme majore legate de prematuritate.

De asemenea, un copil născut cu 2.000- 2.300 de grame are, de cele mai multe ori, o dezvoltare normală. Totuși, chiar și un  bebeluș prematur fără probleme are nevoie de îngrijire specială, cel puțin în primele săptămâni de viață. Acestea sunt legate de alimentație, somn, îngrijirea pielii.

Studiile ONU și UNICEF la nivel internațional arată că 79% dintre bebelușii prematuri sunt născuți între 32 și 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni. Nou născutul înainte de 28 de săptămâni de gestație sau cel foarte mic (sub 1000 de grame) este expus unor riscuri mari de a dezvoltă probleme severe de:

  • retard mintal: 14%
  • paralizie cerebrală: 8-12%
  • surditate: 3%
  • cecitate (orbire): 8%

Nou născuții între 1500 și 2500 de grame pot avea diferențe ale coeficientului de inteligență față de un nou născut la termen, însă cei ce cântăresc peste 2500 de grame au un risc foarte mic de apariție a unui retard în dezvoltare.

Copilul născut înainte de termen este considerat de medicul pediatru prematur până la vârsta de 7 ani, pentru corecta evaluare a evoluției sale fiind mereu calculată o vârsta reală cu 2-3 luni mai mică decât vârsta reală.

Sarcina cu gemeni şi naşterea lor

  • Unele probleme (complicaţii) cu sarcina, cum ar fi greţurile şi creşterea în greutate, se pot ivi mai devreme.
  • De obicei, gemenii se nasc mai devreme decât sarcinile simple, iar copiii sunt mai mici.
  • Copiii se pot naşte pe cale naturală, mai ales în cazul în care ambii copii sunt într-o poziţie cu capul în jos, dar cezariana poate fi soluția cea mai sigură pentru a-i aduce pe lume.
  • Există mai multe riscuri de sănătate pentru gemenii nou-născuţi, dar de obicei riscurile sunt similare cu ale copiilor unici de aceeaşi greutate.
  • Datorită naşterii premature, unii gemeni dezvoltă probleme respiratorii şi au nevoie de îngrijire specială sau de terapie intensivă pentru o vreme.
  • Uneori, se întâmplă ca unul dintre gemenii monozigoţi să fie mult mai mic decât celălalt, deoarece placenta nu a fost distribuită în mod egal. Acest copil poate avea unele probleme de sănătate la naştere, dar, cel mai adesea își ajunge din urmă fratele în dimensiune în termen de şase luni.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa