Nou record: gemeni născuți din embrioni congelați acum 30 de ani

Lydia și Timothy, doi frați gemeni, s-au născut pe 31 octombrie 2022 din embrioni înghețați acum 30 de ani.

Laura Udrea, redactor
scris pe
Bebeluși născuți la 30 de ani după concepere
Philip și Rachel Ridgeway, părinții gemenilor Lydia și Timothy, născuți din embrioni înghețați timp de 30 de ani. FOTO: CNN International/arhiva personală a soților Philip și Rachel Ridgeway

Lydia și Timothy Ridgeway s-au născut la 30 de ani după ce au fost concepuți. Nașterea lor este un record, fiind rezultată din embrioni congelați în urmă cu trei decenii. Aceasta este cea mai lungă perioadă de conservare prin înghețare a unui embrion de până acum, potrivit Centrului Național de donare de embrioni din SUA.

Deținătoare recordului până acum era Molly Gibson. Fata s-a născut în 2020 dintr-un embrion care fusese înghețat 27 de ani. La rândul ei, Molly o depășise pe sora ei, Emma, care s-a născut dintr-un embrion ce fusese înghețat timp de 24 de ani.

„Este uluitor ce se întâmplă! Aveam 5 ani când Dumnezeu le-a dat viață Lydiei și lui Timothy și în toți acești ani El i-a păstrat în viață“, a declarat Philip Ridgeway, tatăl gemenilor, din Portland, Oregon.

Philip împreună cu soția lui mai au împreună alți 4 copii de 2 ani, 3, 6 și 8 ani. Niciunul dintre aceștia nu a fost conceput prin inseminare sau donatori. „Într-un fel, Lydia și Timothy, sunt copiii noștri cei mai mari, chiar dacă sunt mai mici decât ceilalți“, a completat tatăl.

Cine sunt „părinții“ embrionilor

Embrionii au fost creați pentru un cuplu căsătorit anonim, folosind fertilizarea in vitro. Soțul avea peste 50 de ani. Cuplul a folosit o donatoare de ovule în vârstă de 34 de ani. Cei cinci embrioni rezultați în urma fertilizării au fost înghețați pe 22 aprilie 1992, a spus dr. John Gordon, medicul familiei Ridgeway.

Timp de aproape 3 decenii, embrionii au fost păstrați în azot lichid, la minus 200 de grade, într-un dispozitiv dintr-un laborator de fertilitate de pe Coasta de Vest. În 2007, cuplul care i-a creat i-a donat Centrului Național de donare de embrioni din Knoxville, Tennessee, în speranța că un alt cuplu i-ar putea folosi.

„Nu ne-am dorit niciodată un anumit număr de copii, spune astăzi Philip, dar când am auzit de adopția de embrioni, ne-am gândit că e ceva ce ne-ar plăcea să facem.“

22 aprilie 1992 – evenimente istorice: în SUA, Bill Clinton candida la Casa Albă, iar în România, Regele Mihai se întorcea în vizită după 44 de ani de exil. Tot în această zi, gemenii născuți de Rachel și Philip Ridgeway, embrioni pe atunci, erau înghețați.

Adopția de embrioni

Când oamenii sunt supuși fertilizării in vitro, pot lua naștere mai mulți embrioni decât eu ei nevoie. Embrionii suplimentari pot fi înghețați (crioconservare) pentru utilizare ulterioară, cercetare în reproducția umană sau pentru a fi donați persoanelor care își doresc copii.

Pentru a fi donați, embrionii trebuie să îndeplinească anumite reguli de eligibilitate stabilite de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. Sunt testați și pentru anumite boli infecțioase.

„Adopția de embrioni nu este o adopție tradițională care are loc după naștere“, a explicat Centrul Național de donare de embrioni. Societatea Americană pentru Medicina Reproductivă spune că „să vorbim despre adopție în cazul embrionilor este inexact, induce eroare și ar putea cauza probleme celor care apelează la acest lucru.“

„Adopția se referă la copiii în viață“, explică dr. Sigal Klipstein, specialist în fertilitate în Chicago și președinta comitetului de etică al Societății Americane de Medicină Reproductivă. „Este un proces legal, prin care se creează o relație părinte-copil care nu exista anterior. Donarea de embrioni este o procedură medicală prin care luăm embrioni de la un cuplu sau de la o persoană și îi transferăm într-o altă persoană pentru a le da naștere“, a explicat ea. Utilizarea embrionilor donați poate fi rentabilă pentru persoanele care caută ajutor în întemeierea unei familii, deoarece reduce prețul căutării și stocării spermei și a ovulelor donatoare. „Nu au legături genetice cu copiii“, a adăugat Klipstein, „dar au o opțiune de reproducere mult mai puțin costisitoare decât chiar și cu fertilizarea in vitro în majoritatea cazurilor“.

„Noi ne-am dorit să alegem embrionii care au așteptat cel mai mult“

Când căutau donatori, Philip și Rachel au decis să întrebe în mod special de acea categorie de embrioni considerați, din diferite motive, mai greu de adoptat.

„Nu ne-am dorit să găsim embrionii care au stat cel mai mult timp înghețați, ne-am dorit să dăm viață acelora care au așteptat prea mult“, a spus Philip. „Când am început căutările, ne-am pus toată speranța în planul lui Dumnezeu, știind că vârsta embrionilor nu înseamnă nimic. Acum rămâne să vedem care au fost planurile lui Dumnezeu“, a adăugat Rachel.

Pentru a-și alege embrionii, soții au căutat printr-o bază de date a donatorilor. Nu se specifica de cât timp erau înghețați embrionii, dar erau trecute în baza de date caracteristicile donatorilor – etnia, vârsta, înălțimea, greutatea, istoricul genetic și medical, educația, ocupația, filmele și muzica preferate. Unele fișiere puneau la dispoziție chiar și fotografiile părinților și ale altor copii ai acestora. În alegerea lor, soții au spus că au încercat să-și îndrepte atenția către cele mai mici numere de ordine, gândindu-se că acei embrioni sunt în centru de mult timp.   

La implantare, există riscul de a dezvolta sarcini multiple

Southeastern Fertility, care colaborează cu Centrul Național de Donare de Embrioni, a dezghețat embrionii pe 28 februarie. Din cei cinci care au fost dezghețați, doi nu au fost viabili. Experții spun că există o rată de supraviețuire de aproximativ 80% la decongelarea embrionilor înghețați.

Rachel își amintește că doctorul i-a arătat o poză cu cei trei embrioni viabili și i-a recomandat să transfere doar doi. Dar ea a fost categorică, spunându-i că îi vrea pe toți trei.

Rachel și Philip, ținând în mâna poza celor trei embrioni viabili pentru implantare. SURSA: CNN International/arhiva personală a soților Rachel și Philip Ridgeway

Societatea Americană pentru Medicină Reproductivă și CDC recomandă transferul a câte unui embrion pe rând. Aceasta pentru că transferul mai multora în același timp crește probabilitatea de a dezvolta sarcini multiple, ceea ce crește riscul atât pentru mamă, cât și pentru copii. Sarcinile gemelare cresc riscul de naștere prematură, de paralizii cerebrale, autism și moarte la naștere.

Embrionii au fost implantați în uterul lui Rachel pe 2 martie, la 29 de ani și 10 luni după ce au fost înghețați. Două dintre transferuri au avut succes. Studiile spun că între 25% și până la 40% din transferurile de embrioni înghețați au ca rezultat o naștere vie.

Lydia s-a născut cu o greutate 2.470 de grame, iar Timothy a avut 2.920 de grame la naștere. „Amândoi au avut o greutate normală la naștere. Sunt darul lui Dumnezeu, pentru că El ne-a ghidat pașii în toată povestea aceasta“, a mai spus mămica gemenilor.

Nu există limită de timp în criogenare

Embrionii pot fi înghețați fără limită de timp, spun experții. „Când ești înghețat la minus 200 de grade, procesele biologice încetinesc până la oprire. Așa că să fii înghețat o săptămână, o lună, un an sau un deceniu, nu mai contează“, spune dr. Gordon.

Vârsta embrionului nu ar trebui să afecteze sănătatea copilului. Ceea ce contează mai mult este vârsta femeii care a donat ovulul care a devenit embrion. „Dacă acea pacientă avea 25 de ani, da, cel mai probabil, embrionii ei vor supraviețui“, a spus dr. Zaher Merhi, expert în fertilitate la Centrul de fertilitate pentru întinerire din New York.

Dacă ți-a plăcut acest articol, citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa