Punerea în executare a unei hotărâri de adopție a pus pe jar opinia publică din România. Sorina, o fetița din Mehedinți, de 8 ani, a fost luată cu poliția și jandarmii de la familia la care se afla în asistență maternală, pentru a fi dată familiei care a adoptat-o legal și care dorea să o ducă în SUA.
Povestea Sorinei, fetița din Mehedinți, începe trist, ca a miilor de copii abandonați în fiecare an de părinți. A fost părăsită de mama ei și a ajuns la un orfelinat. Când avea 1 an și 8 luni a fost preluată de o asistentă maternală, împreună cu o altă fetiță, Andreea. Cele două au trăit în familia Șămărat ca două surori.
În 2013, Direcția pentru Protecția Copilului Mehedinți au început procedura pentru a o delcara pe Sorina adoptabilă. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANDPC), familia Mariana și Vasile Șămărăt la care fata se afla în aistență maternală, a declarat în scris că nu dorește să o adopte. În perioada următoare s-a încercat potrivirea Sorinei cu aproximativ 100 de familii, însă nu s-a reușit darea ei spre adopție.
O familie de români din America a înfiat-o
Potrivit procedurilor în vigoare, fata a intrat pe lista copiilor greu adoptabili. Totuși, o familie de români care trăiește în Statele Unite ale Americii, Ramona și Gabriel Sacarin, și-a declarat interesul de a o înfia pe Sorina. Ei au urmat toți pașii legali cu privire la adopție, iar un judecător a hotărât ca fata să fie adoptată de familia Sacarin. Mai mult, potrivit ANPDC, familia din SUA s-a întâlnit de mai multe ori cu fetița înainte ca decizia judecătorească să fie definitivă.


Decizii controversate
Familia unde fata se afla în asistență maternală a refuzat să recunoască decizia judecătărească și să o lase pe Sorina să meargă la noua ei familie. În mai 2019, femeia care o avea pe fată în asistență a fost concediată, tocmai pentru că nu a respectat hotărârea instanței. Pe de altă parte, familia adoptatoare a depus plângere acuzând faptul că Sorina este sechestrată de asistenții maternali.
Episodul din data de 21 iunie 2019, în care fetița este a fost luată cu forța de la familia Șămărăt, este unul cu foarte multe semne de întrebare. Potrivit unui comunicat remis de Poliția Română, ”polițiștii I.P.J. Mehedinți au fost delegați, de procurorul de caz, să pună în executare un mandat de percheziție într-un dosar de lipsire de libertate, emis de Curtea de Apel Craiova. Percheziția a avut loc într-o locație unde se afla un minor care a fost dat spre adopție prin hotărâre judecătorească definitivă.
Toate activitățile de la fața locului au fost coordonate de procurorul de caz, numărul polițiștilor prezenți în acea misiune stabilindu-se după o analiză realizată anterior, care a avut în vedere inclusiv riscurile la adresa ordinii publice care pot să apară pe fondul unui impact emoțional puternic.
În fapt, analiza s-a dovedit a fi corectă întrucât, într-un interval relativ scurt de timp, la fața locului s-au adunat aproximativ 50 – 60 de persoane. Așadar, reiterăm faptul că principala misiune a polițiștilor a fost asigurarea și menținerea unui climat de liniște în zonă, iar în interiorul locuinței au intrat 3 polițiști care au însoțit procurorul de caz și reprezentanți ai DGASPC”.
Fetița din Mehedinți a fost luată cu forța de autorități. Procurorul s-ar putea alege cu dosar penal
În timpul intervenției Poliției, a procurorului de caz și a reprezentanților DGASPC, unul dintre membrii familiei unde Sorina era în asistență maternală a filmat tot ce s-a întâmplat. Pe filmare se aude fetița care strigă plângând ”mami, nu vreau să plec!”. Potrivit presei locale, fata se află acum la Craiova într-un apartament închiriat de noua ei familie, iar Maria Pițurcă, procuroarea de caz care a târât-o pe Sorina din casă s-ar putea alege cu dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului.
Vasile Șămărăt a declarat pentru gorj-domino.ro că ”ne-a dus în eroare câțiva ani, că nu se poate adopta, și au scos-o pentru adopție fără să ne înștiințeze. Managerul de caz, Violeta Morjan, a semnat un document, precum că a adus la cunoștință și soția mea a fost de acord să nu o adopte.”
Reprezentați ai Ministerului Muncii spun că există un proces verbal semnat de Mariana Șămărat în care specifică faptul că nu vrea să o înfieze pe Sorina, pe de altă parte, potrivit gorj-domino.ro această remarcă s-ar fi făcut doar verbal, fără să existe o hârtie scrisă în acest sens.
Asistenții maternali susțin că nu au fost informați că o pot adopta
Potrivit avocatului familiei Șămărăt, ”cei de la DGASPC Mehedinți nu i-au informat de acest drept de prioritate niciodată deși, în ultimii 7 ani fetița a crescut la ei în casă. Normal, ar fi trebuit făcute înscrisuri, procese verbale de informare. Nu există nicio dovadă că au fost informați. De la hotărârea de deschidere a adopției, trebuia să aștepte un an de zile să identifice un adoptator în România, iar dacă dumnealor nu își exercitau acest drept de prioritate, să caute alt adoptator în țară. În schimb, cei de la DGASPC n-au mai așteptat un an și după aproximativ 6 luni au identificat această familie din SUA și au început procesul de adopție”.

În presa locală din Mehedinți au apărut mai multe informații cu privire la faptul că familia adoptivă ar avea un copil natural bolnav care ar avea nevoie de un rinichi, astfel că Sorina ar fi fost înfiată pentru că este compatibilă cu acesta. Mai mult, se vehiculează ideea că familia de români din SUA ar fi plătit 30.000 de dolari pentru a adopta fetița. Nicio autoritate din România nu a făcut precizări pe această temă.
Până se deslușesc toate procedurile legale ce au fost sau nu urmate, micuța Sorina rămâne cu trauma trăită azi, care va necesita mult ajutor din partea psihologilor.
Mai jos aveți filmul complet al ridicării Sorinei de la casa asistenților maternali (sursa Facebook Vlad Alexandrescu)