Fetița din Arad a fost ucisă de tatăl vitreg pentru că se juca prea mult. Mama era în spital

„Cazul de la Arad este un exemplu tulburător al pericolelor la care expunem copiii când ignorăm comportamentele toxice, când încercăm să le normalizăm sau când ne imaginăm că „nu sunt atât de grave”. 

Cristina Călin, redactor
scris pe
fetița din Arad
Când s-a petrecut crima, mama fetei era în spital și năștea un băiat, copilul suspectului. În imagine, suspectul din acest caz și cu micuța

Un bărbat care își plimba câinele, sâmbătă, 30 octombrie, a descoperit în apropierea unui cimitir din Arad un cadavru, care în cele din urmă s-a dovedit a fi al unei copile de doar 4 ani. Responsabil de uciderea fetiței pare a fi chiar tatăl vitreg al micuței, rămas acasă cu ea, în timp ce mama era în maternitate, pentru a naște. Cum se explică o astfel de tragedie într-o familie aparent normală, explică mai jos psihologul.

Pentru că în zona unde a fost găsită micuța nu a fost semnalată dispariția niciunei persoane în ultima perioadă, a fost nevoie ca polițiștii să facă un portret robot al fetei în speranța că cineva o va recunoaște.

Portretul robot al copilei a ajutat la găsirea criminalului. O rudă a recunoscut-o

În urma autopsiei s-a constatat că fata murise în urmă cu 24-48 de ore în urma unor acte de violență. Era lovită la cap, iar corpul ei nu mai avea picioare. Pavel Palcu, procuror criminalist, a declarat că cel mai probabil micuța a fost lovită repetat ori de perete, ori de o podea, ceva foarte rezistent.

Fotografia cu chipul reconstituit al copilei a fost trimisă atât către mass-media din România, cât și către cea din Ungaria. Polițiștii au luat în considerare ipoteza ca victima să fie din țara vecină având în vedere că vorbim despre un oraș de graniță.

Strategia lor a dat roade în mai puțin de două zile. O rudă de-a copilei a recunoscut-o și a fost la poliție. Așa au aflat polițiștii că fetița avea doar 4 ani. Primul suspect a fost considerat tatăl vitreg al fetei, un bărbat de 23 de ani. Acesta se afla singur acasă cu micuța și cu fratele acesteia de 3 ani. Mama lor era la maternitate și năștea al treilea ei copil.

„Inculpatul nu a recunoscut săvârşirea faptelor, a declarat doar că în cursul zilei de sâmbătă a auzit un zgomot, o lovitură în baie şi a observat că victima căzuse pe gresie în exteriorul căzii. Apropiindu-se de copil a constatat că fetiţa nu are puls, astfel încât s-a speriat şi s-a gândit să scape de cadavru pe care l-a ambalat practic într-un geamantan. A apelat apoi o firmă de taximetrie, s-a deplasat cu taximetrul până în cartierul Bujac din cartierul Aurel Vlaicu din Arad. După ce a ajuns în zona cimitirului din Bujac a lăsat cadavrul într-o zonă cu vegetaţie mai stufoasă, plecând apoi de la faţa locului. Inculpatul nu a recunoscut nici incinerarea cadavrului. Mama copilului nu ştia de cele întâmplate, născuse de şase zile şi nu a venit acasă decât în cursul zilei de luni. A întrebat unde este fetița şi concubinul i-a răpuns că se află în vecini. Conform declaraţiei martorei, bărbatul este cunoscut ca şi consumator de droguri”,

Ruxandra Tarcea, procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul din Arad,

Când a venit poliția să îl ridice, bărbatul dormea

Sursa foto: Aradon

„Este greu de explicat cum cineva care comite o atrocitate să mai poată dormi și liniștit. El este bărbatul bănuit că ar fi luat viața unui suflet nevinovat. Acesta a fost ridicat din pat, de către colegii noștri.

Acum, să răspundă pentru faptele lui! În acest moment, este reținut, pentru 24 de ore, iar polițiști continuă cercetările sub coordonarea procurorului de caz”.

Mesaj postat marți pe pagina de Facebook a Poliției Române.

După câteva ore de audieri, bărbatul a recunoscut că el este cel care a ucis-o pe micuță. A motivat că ea era mereu agitată și voia să se joace întruna, iar el nu a mai rezistat. Într-un moment de furie a dat-o cu capul de pereți. În primele sale declarații a spus că fiica lui vitregă ar fi căzut în baie și s-ar fi lovit la cap, iar el s-a speriat și a dus-o pe câmp, fără să o incendieze însă.

Era sub influența drogurilor

Bărbatul a revenit marți, 2 noiembrie, asupra declarației inițiale și a spus că el a lovit-o într-un moment de furie. Când și-a dat seama că nu mai respiră a încercat să o resusciteze, însă fără rezultat. A realizat că este moartă, a spălat-o, a îmbrăcat-o și apoi a pus-o într-o valiză. A chemat un taxi, dus-o pe un teren viran, unde a stropit-o cu acetonă și a incendiat-o. A plecat apoi acasă cu un alt taxi.

Polițiștii urmează să facă o reconstituire a modului în care s-au petrecut lucrurile. Suspectul va trebui să participe și să le explice în detaliu tot ceea ce s-a întâmplat.

Anchetatorii spun că bărbatul este consumator de droguri, sub influența cărora ar fi fost și atunci când a ucis-o pe fetiță.

Mama fetiței era la spital

Deși mama fetei se afla în maternitate pentru a naște în seara crimei, anchetatorii cred că ea ar fi știut ce s-a petrecut. În cazul în care probele vor proba suspiciunea, femeia va fi acuzată de tăinuire.

Apartamentul în care locuia familia a fost sigilat iar mama fetei împreună cu ceilalți doi copii ai săi au fost preluați de Direcția pentru Protecția Copilului Arad.

„Nu trebuie să normalizăm comportamentele toxice”

Psihologul Iulia Barca explică ce se întâmplă în momentul în care într-o familie unul dintre parteneri consumă droguri sau alcool și de ce nu trebuie să ținem copiii într-un astfel de mediu.

„În momentul în care unul dintre partenerii unui cuplu face abuz de substanțe, de alcool sau prezintă alte adicții pe parcursul cărora comportamentul îi este sever alterat, mediul devine unul toxic și periculos pentru copii. Nu mai vorbim despre relațiile în care ambii parteneri au adicții. Niciunul dintre ei nu are resursele necesare pentru a prioritiza nevoile și siguranța necesară unui copil. În principiu, întâi se lucrează cu adicția și doar în eventualitatea obținerii unor rezultate pozitive și a unui comportament susținut de abstinență este sănătos să luăm în calcul rolul de părinți care, de altfel, este un rol foarte solicitant și încărcat cu responsabilitate.

Cu atât mai mult când vorbim despre aducerea în familia formată dintr-un părinte și copil/copii a unui părinte vitreg, este sănătos să ne gândim ce mediu vrem să oferim copilului și în ce măsură părintele vitreg își poate asuma rolul acesta. 

Cazul de la Arad este un exemplu tulburător al pericolelor la care expunem copiii când ignorăm comportamentele toxice, când încercăm să le normalizăm sau când ne imaginăm că „nu sunt atât de grave”. 

Iulia Barca, psiholog

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa