Ema, o fetiță de 3 ani, din comuna Scutelnici, din Buzău, și-a pus un ghiozdan în spate și a plecat după fratele ei la școală, fără ca nimeni din casă să o vadă. A fost găsită după mai mult timp, pe marginea unui drum județean, panicată, fără să știe încotro să o ia.
Fetița a fost văzută de un echipaj de poliție aflat într-o altă misiune. Cei doi polițiști, Mihaela și Adrian, s-au oprit imediat ce au realizat că situația necesită prezența lor. ”O zi de duminică…Mihaela şi Adrian, polițiști în Buzău, se îndreptau spre o intervenție prin apelul 112, doar că, pe traseul de deplasare, s-au confruntat cu o situaţie ce i-a determinat să pună stop o clipă, se impunea o prioritizare a urgenţelor: o fetiţă de 3 ani, în haine de casă, dar cu ghiozdan în spate, stătea singură în proximitatea drumului judeţean 203D. Astfel, alți colegi au fost redirecționați către adresa indicată prin 112.”, au au scris reprezentanții Poliției Române pe pagina lor de Facebook.
- CITEȘTE ȘI: Iată regula esențială privind siguranța copiilor! Povestea unor copii care au reușit să se apere de răpitori
Fetița plecase după fratele ei
Ema stătea singură, debusolată și nu a putut să le spună prea multe polițiștilor. Aceștia au luat-o în autospecială pentru a o proteja de frig și pentru a merge să îi caute părinții. După ceva timp au ajuns la locuința micuței. ”Mare a fost surprinderea, teama, dar şi recunoştinţa din ochii acestora, când au văzut poliţiştii la poartă, de mână cu mezina familiei.”, au spus polițiștii.
Cei doi polițiști au aflat că fetița a plecat de acasă după fratele ei care este la școală. ”Dornică să îşi urmeze fratele mai mare la şcoală, într-o secundă de neatenţie, plecase din camera în care se juca, a desfăcut zăvorul porţii şi a pornit la drum, neștiind că fratele ei nu plecase la școală în ziua respectivă, ci era cu tatăl plecat în oraș.”, au povestit Mihaela și Adrian.
Polițiștii ne recomandă ca, pentru a evita astfel de situații, să ne supraveghem foarte bine copiii, pentru că ”deși sunt mici, au pasul iute”.
Reguli de siguranţă pentru copii
Din momentul în care copilul începe să meargă şi să vorbească, părintele poate să-l înveţe despre siguranţa lui, dar şi cum poate să acţioneze în anumite situaţii. De fapt de unde este bine să începi? În primul rând, poţi să-l înveţi despre lucrurile pe care nu este bine să le atingă ca să nu se ardă/accidenteze, dar şi despre trecutul străzii sau cum este bine să procedeze când apare în jurul lui o persoană străină.
Învaţă-l numele părinţilor şi adresa de acasă
Reuşeşeste copilul să reţină cu uşurinţă lucrurile pe care i le spui? Un sfat bun este să începi să-l înveţi numele tău şi al soţului/soţiei, dar şi adresa unde locuiţi. Este foarte util ca el să ştie astfel de informaţii, acestea fiind esenţiale mai ales când se pierde de părinţi în magazin sau în orice alt spaţiu mare.
Corpul lui este doar al lui
Fiecare copil trebuie să ştie că trupul este doar al lui şi că are dreptul să spună ori de câte ori nu se simte confortabil în diferitele situaţii. Încurajează-l să vorbească de fiecare dată când o persoană face ceva ce nu-i place. Poţi să îi explici aceste lucrurile făcând referire la situaţiile prin care pot trece părinţii sau alţi copii.
Să fie atenți la persoanele care cer ajutor
Nu uita să-i explici că poate reprezenta un pericol pentru el situaţia în care un adult cere ajutor şi el să grăbeşte să acţioneze. Mai exact, dacă un adult are nevoie de ajutor este bine să îl ceară tot unui adult, nu unui copil. Deseori, astfel de situaţii pot să reprezinte un pericol pentru copil, aşa că este bine să fie învăţaţi şi despre aceste aspecte.
Nu toţi străinii sunt periculoşi
Copilul trebuie să ştie că este bine să evite străinii pentru siguranţa lor. Dar bine este să ştie că existe şi excepţii. Specialiştii de la The National Crime Prevention Council spun că atunci când un copil se pierde este bine să apeleze pentru ajutor la o persoană adultă, mai ales că acesta îl poate ajuta. Învaţă-l să ceară ajutor poliţiştilor din apropiere, personalului din magazin (îi poţi arăta că ei poartă o uniformă), dar şi altor mame care sunt cu copiii în zonă.
Să nu primească ceea ce le oferă persoanele străine
O altă regulă care este esenţială pentru siguranţa copilului este cea care se referă la alimentele oferite de străini şi pe care copilul nu trebuie să le consume. Este important să-i explici că nu trebuie să accepte ceea ce primeşte de la persoanele străine, indiferent că este vorba de dulciuri sau alte lucruri pe care el nu le recunoaşte.