Mărturia medicului din Constanța care a operat o fetiță cu COVID-19: ”Aş minţi dacă aş spune că nu m-am temut”

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

O fetiţă de 7 ani, infectată cu noul coronavirus, a fost operată de apendicită perforată la Spitalul Județean Constanța la finalul lunii martie 2020. Chirurgul care a coordonat intervenția a povestit cum a decurs operația, care a necesitat măsuri complexe de prevenție a răspândirii COVID-19.  Micuța este acasă acum, alături de familia ei, iar măsurile de protecție luate în spital au funcționat.

Detaliile despre intervenție au venit de la Primăria Constanţa.

„O lecţie de dăruire, curaj şi profesionalism vine de la echipa de medici din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa care a efectuat prima intervenţie chirurgicală asupra unui pacient infectat cu noul coronavirus, COVID-19. Este vorba despre o fetiţă de aproape 7 ani, din Constanţa, care a ajuns la spital cu dureri abdominale.

Copilul a fost examinat în condiţii de maximă siguranţă şi după discuţiile cu familia, care a precizat că a călătorit în străinătate, dar şi în urma radiografiei pulmonare care a arătat modificări, a fost testată pentru coronavirus, analize care le-au confirmat doctorilor suspiciunea de infecţie cu temutul COVID-19”, conform Primăriei Constanța.

Investigaţiile suplimentare făcute la spital au dus la diagnosticul de apendicită acută gangrenoasă perforată care trebuia operată urgent. Conştienţi de pericol, dar fără să stea prea mult pe gânduri, doctorii şi asistenţii din echipa de intervenţie coordonată de chirurgul pediatru Florin Daniel Enache au intrat în sală şi au salvat viaţa copilului.

Medicul explică în acest VIDEO cum a decurs intervenția și cum s-au pregătit pentru ea.

Fetița cu apendicita si COVID-10. „Soția a început să plângă…”

Toată acţiunea s-a desfăşurat contracronometru, în condiţii sporite de siguranţă cu echipamente suplimentare de protecţie.

Dr. Florin Daniel Enache, medic chirurg pediatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, povestește că în momentul în care a fost sunat de la spital, se pregătea să ia prânzul cu familia.

„I-am spus soţiei să nu mă mai aştepte, i-am spus că voi opera un copil infectat cu COVID-19. A început să plângă. Aş minţi dacă aş spune că nu m-am temut. S-a întâmplat totul pe repede înainte, nu ne-am gândit decât că trebuie să salvăm viaţa copilului. Cel mai greu a fost să operăm cu acel combinezon impermeabil în care transpiri din toţi porii.

Pe lângă echipamentul uzual, am purtat combinezon, 3 perechi de mănuşi, 3 rânduri de halate sterile, câte două măşti, papuci de sală, câte două rânduri de şoşoni sterili şi unii dintre cei din echipă au simţit nevoia să se protejeze suplimentar şi pe lângă aceşti şoşoni, şi-au acoperit picioarele şi cu saci din plastic.

Nu puteam să respir, transpiram din toţi porii, mâinile îmi transpirau şi erau foarte reci, nu îmi mai simţeam degetele. Am fost nevoit să iau o pauză de câteva secunde pentru că nu mai puteam să suturez operaţia. Intervenţia a durat 40 de minute şi am luat pauze de câteva secunde la fiecare 10 minute, pentru că simţeam că mă sufoc. Mă bucur ca împreună cu colegii mei am făcut totul ca la carte şi am reuşit să evităm un scenariu sumbru şi le mulţumesc tuturor. Nu s-a pus nicio clipă problema să nu o operăm”.

Sfătuiți să se spele 40 de minute după operație

Primul lucru pe care cadrele medicale l-au făcut când au ieşit din operaţie a fost să intre în duş.

„M-am spălat şi dezinfectat timp de 40 de minute, la fel cât a durat operaţia. Pare exagerat, dar aşa am fost sfătuiţi să facem. M-am îmbrăcat apoi cu echipament curat şi mi-am sunat familia. M-am gândit iniţial să nu merg acasă, dar după discuţiile cu specialiştii care s-au asigurat că ne luăm toate măsurile de siguranţă în timpul intervenţiei, am hotărât să merg totuşi acasă. Copiii mei mă aşteptau cu nerăbdare. De fiecare dată când intru pe uşă, mă spăl şi mă dezinfectez timp de 30 de minute, abia apoi îi iau în braţe”.

Micuţa pacientă infectată cu COVID-19 a fost operată pe data de 28 martie, iar după o săptămână, testul la coronavirus a ieşit negativ şi a fost externată din Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa unde s-a recuperat după intervenţia chirurgicală într-un salon special amenajat pentru astfel de cazuri.

Fetiţa se află încă în izolare, acasă, împreună cu părinţii ei.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa