Femeia din Târgu-Jiu cu sarcină criptică a aflat de copil doar după operație. „Medicul m-a anunțat că am o fetiță, eu i-am zis că am două, acasă”

Cazul femeii i-a uimit atât pe medici, cât și pe apropiații ei care, timp de 9 luni, nu au observat nicio modificare semnificativă a corpului ei.

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
sarcină criptică
Fetița s-a născut cu 3,200 kg, este sănătoasă și e așteptată acasă de cele două surori de 16 ani. FOTO: Shutterstock

Femeia din Târgu Jiu cu sarcină criptică, operată pentru complicațiile unei hernii fără ca ea sau medicii să știe că e însărcinată în 9 luni, a avut un șoc când s-a trezit din anestezie. Ea este mama a două fete gemene, de 16 ani, iar când medicul a anunțat-o că mai are o fetiță a fost extrem de confuză. Ulterior, femeia a spus că atât ea, cât și soțul sunt fericiți să fie din nou părinți, iar fetița va purta un nume ales de surorile ei mai mari.

„Nu am știut că sunt însărcinată. Am avut menstruație până luna trecută și am luat anticoncepționale. Am ajuns la spital pentru că aveam o gâlcă la buric, ca să văd dacă este de operat sau nu. Am venit și am fost internată, domnul doctor a spus că eventrația este foarte mare și am rămas internată. Când m-am trezit din anestezie, mi s-a spus că am o fetiță. Eu am spus că am două fetițe, acasă, pentru că nu înțelegeam. Mi s-a spus că am născut o fetiță. Am rămas blocată. Nu realizam cum să am o fetiță, când am două acasă. M-am bucurat apoi“, a spus femeia, citată de presa locală. Ea a mai spus că gemenele ei vor alege numele surorii mai mici.

O afecțiune veche și operații multiple

Femeia are 35 de ani, locuiește în localitatea Tismana și, de-a lungul timpului, a avut mai multe intervenții chirurgicate din cauza unei hernii. De data aceasta, s-a prezentat la spitalul județean convinsă că au apărut din nou complicații, ceea ce a fost adevărat, iar medicii au decis să o interneze, pentru a o ține sub supraveghere câteva zile. Starea ei s-a înrăutățit, iar după 3 zile de spitalizare, medicii au decis că e cazul să o opereze. Pacienta era supraponderală și a declarat în timpul anamnezei și al investigațiilor care i s-au făcut că nu este însărcinată și că ia anticoncepționale. Ea a avut nevoie inclusiv de o radiografie pulmonară, pentru realizarea căreia e nevoie de declarație scrisă din partea pacientei privind o eventuală sarcină.

„Pacienta s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe în data de 19.08.2023, cu dureri abdominale și prezența unei eventrații abdominale post operatorie supraombilicală strangulată, care a fost parțial redusă în urma manevrelor de taxis (manevre de presiune cu ajutorul mainii, efectuate in scopul reducerii unei hernii strangulate) efectuate de medic. Medicul chirug de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere, căci exista riscul ca eventrația să se restranguleze, ceea ce s-a și întâmplat. În data de 22 august 2023, în timpul vizitei medicale, medicul chirug a constatat că pacienta are nevoie de intervenție chirurgicală (eventrație strangulată) și au fost demarate pregătirile pentru operație. Intraoperator, s-a constatat prezența eventrației strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventrație, dar și un uter mărit ca volum, ca urmare a unei sarcini”, a precizat Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Când a realizat că pacienta e însărcinată, medicul chirurg a solicitat intervenția unui medic obstetrician, copilul a fost extras, iar ulterior s-a continuat intervenția chirurgicală pentru rezolvarea eventrației.

Cum a fost posibil acest caz?

Cum e posibil să naști un copil de 3,200 kg fără să știi că ești însărcinată? Și cum se face că medicii nu au realizat, în timpul investigațiilor, că pacienta e gravidă? – sunt întrebările apărute în spațiul public după mediatizarea acestui caz.

În literatura de specialitate, o sarcină fără simptome și care modifică nesemnificativ organismul se numește sarcină criptică și apare în 1 din 2.500 de cazuri. În cazul femeii din Târgu Jiu, care era supraponderală, nici ea și nici apropiații nu au văzut vreo modificare semnificativă a abdomenului. Tot rare sunt și cazurile în care sarcina apare în ciuda faptului că femeia ia anticoncepționale sau cele în care, în timpul sarcinii femeia are sângerări pe care le asociază menstruației. Nu este neobișnuit ca femeile cu diverse tulburări să aibă menstruație neregulată și pe care să nu o monitorizeze.

La spitalul din Târgu Jiu au fost declanșate o serie de anchete pentru a se stabili dacă medicii au respectat protocolul în cazul ei și dacă s-ar fi impus investigații prin care s-ar fi putut identifica sarcina. Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt al spitalului, spune că eventrația pacientei era una reală și că intervenția chirurgicală de urgență era necesară. Conform medicului chirurg pe care îl citează aceasta, „având în vedere diagnosticul stabilit și abdomenul cicatricial și multioperat, dar și peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informații suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventrație abdominală”.

Dacă te-a impresionat situația cu care s-a confruntat femeia din Târgu Jiu cu sarcină criptică, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa