Fără flori și mărțișoare la școală. Ministerul recomandă felicitările virtuale

Cristina Călin, redactor-șef
scris pe
mărțișoare la școală
Elevilor li se recomandă să respecte tradiția confecționând singuri mărțișoarele.

Elevii nu pot putea duce flori și mărțișoare la școală și grădiniță anul acesta. Decizia a fost luată printr-un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății.

Update: Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a revenit cu o precizare asupra interpretării Ordinului Comun. El l-a contrazis pe Sorin Ion menționând că nu există nicio interdicție în acest sens.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au transmis, miercuri după-amiază, precizări despre ordinul comun.   

”În Ordinul comun nr. 3235/2021 al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 – II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă). Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. În acest context, Ministerul Educaţiei nici nu poate schimba şi nici nu doreşte să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori şi mărţişoare” în categoria obiecte personale”, a transmis Ministerul educaţiei.

Știrea inițială

Din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta pe 1 Martie nu va fi nevoie în școli și grădinițe cu mărțișoare și nici pe 8 Martie cu flori.

Ordinul comun al ministrului Educației și al ministrului Sănătății a fost publicat în Monitorul Oficial pe 5 februarie, chiar înainte de reluarea fizică a cursurilor și se referă la aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Ordinul emis de cele două Ministere prevede că “este interzis schimbul de obiecte personale”, iar mărţişoarele, florile şi alte atenţii oferite de 1 şi 8 martie sunt printre ele.

Ministerul Educației a confirmat că nu se va face o excepție pentru 1 și 8 Martie, chiar dacă vor exista multe nemulțumiri în acest sens.

„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor.”

secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion, pentru Europa Liberă.

Mărțișoarele, florile și felicitările pot fi virtuale

Sorin Ion a mai declarat că se pot oferi mărțișoare sau felicitări virtuale. „Știu că nu o să fim simpatizați, dar nu pot avea altă poziție decât cea legală în cadrul legal existent”, a precizat reprezentantul Guvernului.

„Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a spus Sorin Ion pentru Europa Liberă.

Cadourile pentru profesori sunt interzise din 2018

Nu doar mărțișoarele și florile dăruite între colegi sunt interzise, ci și darurile duse cadrelor didactice. Conform codului etic al profesorului, intrat în vigoare de la finalul anului 2018, aceștia nu au voie să primească de la copii sau părinții lor altceva decât daruri simbolice, cum sunt florile, mărțișoarele sau felicitările. În unele instituții de învățământ, aceste interdicții sunt prevăzute și în regulamentele interne. 

În cazul în care nu respectă prevederile Codului, profesorii pot fi sancționați disciplinar, de către o comisie de cercetare, numită de Consiliul Profesoral. Prin urmare, pentru ca un dascăl care primește cadouri să suporte consecințe, este nevoie de o decizie în acest sens a colegilor lui, la propunerea directorului sau a 1/3 din numărul total al membrilor consiliului de administrație ori ai consiliului profesional. Cadrul didactic care încalcă regulamentul  poate fi sancționat cu observație scrisă, diminuarea salariului sau chiar desfacerea contractului de muncă în situații excepționale.

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa